Τρίτη 7 Μαΐου 2019

"Η μνήμη είναι ζωντανή-Η ιστορία δεν δικάζεται"

Με το σύνθημα "Η μνήμη είναι ζωντανή-Η ιστορία δεν δικάζεται", ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών" (ΣΦΕΑ) καλεί  την προσεχή Δευτέρα 13 Μαίου, ώρα 9 το πρωί τα μέλη του και τους άλλους πολίτες της Θεσσαλονίκης μπροστά στα Δικαστήρια της πόλης για να εκφράσουν με την παρουσία τους την υποστήριξή τους στους τρεις αντιστασιακούς της Θεσσαλονίκης, κατά την εκδίκαση της αγωγής εναντίον τους από τους απογόνους του διορισμένου από τους Γερμανούς Γενικού Διοικητή Μακεδονίας και Φρούραρχου της πόλης Αθανάσιου Χρυσοχόου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΑ:
"Οι απόγονοι του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου, φρουράρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής, άσκησαν αγωγή για «προσβολή μνήμης νεκρού» εναντίον τριών μελών του Συνδέσμου μας και πρώην μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, των Αλέκου Γρίμπα, Σπύρου Σακέτα, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη. 
Οι δύο πρώτοι συναγωνιστές μας κατηγορούνται ότι με ανοικτή επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, την οποία ανάρτησε ο τρίτος στο διαδίκτυο, “συκοφάντησαν” τον πατέρα τους: Ως συνεργάτη των κατοχικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες τον διόρισαν Φρούραρχο της πόλης, ενώ ο ελληνικός στρατός είχε διαλυθεί. Ως “δεξί χέρι” και υπερασπιστή του Ναζί-δήμιου της Θεσσαλονίκης Μαξ Μέρτεν στο Ειδικό Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου το 1959. Ως επίορκο ανώτατο αξιωματικό, αφού δεν αντιστάθηκε στους κατακτητές, εντασσόμενος είτε στον Ελληνικό Στρατό της Μέσης Ανατολής είτε στις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης, όπως έπραξε η πλειοψηφία των μονίμων αξιωματικών. Ότι, ακόμη, υπηρέτησε τον εχθρό και ανέχθηκε τα εγκλήματά του, όπως: ο αφανισμός του 1/5 του πληθυσμού της πόλης - με την εξόντωση των εβραϊκής καταγωγής συμπολιτών μας στα καταναγκαστικά έργα και στα χιτλερικά στρατόπεδα θανάτου -, οι εκτελέσεις 1500 αντιστασιακών και πολιτών στο Επταπύργιο και το στρατόπεδο Παύλου Μελά, οι χιλιάδες θάνατοι από πείνα.
Κατά συνέπεια, η «προσβολή της μνήμης του Αθ. Χρυσοχόου» που επικαλούνται οι ενάγοντες έχει επέλθει από την ίδια την ενεργό συνεργασία του με τους κατακτητές, από τις τραγικές συνέπειές της για τον υπόδουλο λαό, από τις ίδιες τις δικές του επιλογές. 
Κι όλα αυτά μετά τη μετονομασία σε οδό Αλμπέρτου Ναρ της οδού που έφερε το όνομά του Αθ. Χρυσοχόου – καθόλου τυχαία από το 1971, με απόφαση του ΔΣΘ που διόρισε η χούντα, με βάση το κατάπτυστο ΝΔ 179/1969, που καταργήθηκε το 1982. Η μετονομασία της οδού έγινε με απόφαση  της αρμόδιας Επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Ιστορικής Μνήμης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θεωρούμε ότι η μετονομασία της οδού αποτελεί έμπρακτη  αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης της πόλης και τιμά όσους/ες την εισηγήθηκαν και την αποφάσισαν.
Η αγωγή αυτή πέραν του προκλητικού της χαρακτήρα – ζητούν αποζημίωση 600.000 ευρώ επ’ απειλή προσωπικής κράτησης (!) - έχει ιστορικό και πολιτικό συμβολισμό, καθώς στρέφεται κατά δεσμωτών της Χούντας και παιδιών αντιστασιακών της Κατοχής: ο σιδηροδρομικός πατέρας του Αλέκου Γρίμπα εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, ενώ του Σπύρου Σακέττα ήταν μόνιμος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού - ταγματάρχης των δυνάμεων του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη στις 30 -10-1944. 
Η ιστορική έρευνα έχει πλέον τεκμηριώσει τη μεθοδευμένη αθώωση και ένταξη συνεργατών των Γερμανών κατακτητών στο στρατόπεδο των νικητών του Εμφύλιου Πολέμου αλλά και στην επιβράβευσή τους από τη χούντα. 
Έτσι, η αγωγή δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια νέα απόπειρα εξιλέωσης των συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων και προσβολής της ιστορικής μνήμης, μέσα στο γενικότερο διεθνές κλίμα αναθεώρησης της Ιστορίας και της αντιφασιστικής νίκης: άρνηση του Ολοκαυτώματος, εξίσωση ναζισμού–κομμουνισμού, μετατροπή των θυτών σε θύματα. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας διεκδικεί την απόδοση των γερμανικών οφειλών και την αποζημίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Τη στιγμή που από το 2016 η πόλη γιορτάζει επίσημα την απολύτρωσή της από τους Ναζί και έχει δρομολογηθεί η ανέγερση Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου του Ολοκαυτώματος. Τη στιγμή που αντιπροσωπία της Βουλής εγκαινίασε στις 2 Μαΐου στο Οσβιέτσιμ (ΑΟΥΣΒΙΤΣ) της Πολωνίας Μόνιμη Έκθεση για τους συμπατριώτες μας μάρτυρες του Ολοκαυτώματος.
Χαιρετίζουμε τους δεκάδες ιστορικούς, νομικούς και πολιτικούς επιστήμονες καθώς και τις συλλογικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που αποδοκίμασαν τη δίωξη των συναγωνιστών μας, δηλώνοντας ότι “σε μια δημοκρατική κοινωνία τα ζητήματα της Ιστορίας και της ιστορικής μνήμης δεν κρίνονται στις αίθουσες των δικαστηρίων”. 
Καλούμε τα μέλη του Συνδέσμου μας και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να εκφράσουν με την παρουσία τους την υποστήριξή τους στους εναγόμενους συναγωνιστές μας κατά την εκδίκαση της αγωγής στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 13 Μαΐου,  στις 9 π.μ. 
Την πρόσκληση υπογράφουν ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Κώστας Μανταίος και ο Γεν. Γραμματέας Θεόδωρος Καλογήρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.