Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Η διαδρομή του ιστορικού περιπάτου της παράταξης “Κοιτάμε Μπροστά” για τον Μάη της Θεσσαλονίκης

Για να τιμήσει τη μνήμη των αγωνιστών που θυσιάστηκαν στον αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία, Ελευθερία, Ειρήνη και κοινωνική προκοπή, αλλά και να θυμίσει γεγονότα που πρέπει να παραμένουν άσβεστα στη μνήμη του λαού μας,  η περιφερειακή παράταξη "Κοιτάμε Μπροστά", με υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας τον Χρήστο Γιαννούλη, οργανώνει ιστορικό περίπατο την Κυριακή 12 Μαίου 2019, με εκκίνηση στις 10,30 το πρωί από το Καραβάν-Σαράϊ. Ακολουθεί το πρόγραμμα της ξενάγησης.
O Μάης των αγώνων, ο Μάης της Θεσσαλονίκης

Ο Μάϊος, είναι στενά δεμένος με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, καθώς τον σημαδιακό αυτό μήνα, στη διάρκεια του 20ου αιώνα, σημειώθηκαν στην πόλη μερικά  συγκλονιστικά γεγονότα που σημάδεψαν βαθιά τον κορμό της πρωτεύουσας της ελληνικής Μακεδονίας, χαράσσοντας ανεξίτηλα την πορεία της.
Γεγονότα-σταθμοί στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, όπως η πρώτη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση από τη Φεντερασιόν, στα 1909, ο πανεργατικός ξεσηκωμός του Μάη του 1936 με τα τραγικά γεγονότα που επακολούθησαν, η δημιουργία στις 15 Μαίου 1941 της πρώτης σε ολόκληρη την κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης "Ελευθερία", τα βασανιστήρια της Γκεστάπο στο αρχηγείο της, επί της οδού Τσιμισκή 72, η ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα δολοφονία στο Θερμαϊκό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ στις 8 Μαίου και η ενοχοποίηση ενός παντελώς αθώου δημοσιογράφου της εφημερίδας "Μακεδονία", η δολοφονία από το παρακράτος στις 22 Μαίου 1963 του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, ο εγκλεισμός από τη δικτατορία των συνταγματαρχών επί 11 μήνες σε διαμέρισμα επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης του υπέργηρου προέδρου της ΕΔΑ, Γιάννη Πασαλίδη και η δολοφονία από τη χούντα, στις 9 Μαίου 1968 του επίσης βουλευτή της ΕΔΑ και επικεφαλής του αντιδικτατορικού αγώνα στη Θεσσαλονίκη, Γιώργη Τσαρουχά, είναι μερικά συμβάντα που σημειώθηκαν στην πόλη μήνα Μάϊο και θα μνημονευθούν στον ιστορικό αυτό περίπατο.

Ξεναγός, θα είναι ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Σπύρος Κουζινόπουλος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού "Κοιτάμε Μπροστά".

Η διαδρομή
Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί στον ιστορικό περίπατο, για να τιμηθεί ο Μάης της Θεσσαλονίκης, έχει ως εξής:
 1. Συγκέντρωση ώρα 10,30 π.μ. στο Καραβάν Σαράϊ, στην περιοχή του οποίου στεγάζονταν προπολεμικά τα περισσότερα εργατικά σωματεία της πόλης, αλλά και τα διαγραμμένα από τους εργατοπατέρες θρυλικά “σωματεία του Καραβάν Σαράϊ”. Αναφορά στις πρώτες πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις από τη Φεντερασιόν μετά το 1909.
 2. Δια της οδού Ιουστινιανού βαδίζουμε προς τη γωνία Συγγρού-Πτολεμαίων, όπου στις 9 Μάη 1936 έπεσε ο πρώτος νεκρός Τάσος Τούσης, με αναφορά και στην πρώτη γυναίκα απεργό, την καπνεργάτρια Αναστασία Καρανικόλα που σκοτώθηκε από τα πυρά αστυνομικών στην πλατεία Κολόμβου.
 3. Στη συνέχεια, κατηφορίζουμε την οδό Ίωνος Δραγούμη και στρίβοντας αριστερά, σταματάμε μπροστά στο κτίριο επί της οδού Ερμού 17, όπου ιδρύθηκε στις 15 Μαίου 1941 η πρώτη σε ολόκληρη την κατεχόμενη από τους Ναζί εθνική απελευθερωτική οργάνωση "Ελευθερία" και εκδόθηκε πολυγραφημένη η πρώτη της προκήρυξη.
 4. Συνεχίζουμε την Ερμού προς το μνημείο του Λαμπράκη, για να τιμήσουμε τους δολοφονηθέντες στις 22 Μάη 1963 Γρηγόρη Λαμπράκη και στις 9 Μάη 1968 Γιώργη Τσαρουχά. Κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο
 5. Από την οδό Βενιζέλου κατευθυνόμαστε στην πλατεία Ελευθερίας για να τιμήσουμε το Ολοκαύτωμα από τους Ναζί των 45.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης.
 6. Ακολουθούμε τη λεωφόρο Νίκης, με στάση στην πλατεία Αριστοτέλους όπου ήταν το ξενοδοχείο Mediterranean Palace και αναφερόμαστε στη δολοφονία του Τζορτζ Πολκ και τη σκευωρία με θύμα τον δημοσιογράφο Γρηγόρη Στακτόπουλο.
 7. Εξακολουθούμε να βαδίζουμε στην παραλιακή λεωφόρο και σταματάμε στη γωνία Νίκης με Αγίας Σοφίας για να θυμίσουμε τις ηρωϊκές διαδηλώσεις, κάτω από τις μπούκες των χιτλερικών πολυβόλων, που πραγματοποίησαν οι νέοι της Θεσσαλονίκης στα χρόνια της Κατοχής για να τιμήσουν τις εθνικές επετείους.
 8. Συνεχίζουμε παραλιακά, στρίβουμε στη Χρυσοστόμου Σμύρνης και στη γωνία με την Τσιμισκή κάνουμε λόγο στον έγκλειστο εκεί από τη χούντα επί 11 μήνες πρόεδρο της ΕΔΑ Γιάννη Πασαλίδη.
 9. Επιστρέφουμε στην Τσιμισκή προς τα πίσω μέχρι το νεοκλασσικό, Τσιμισκή 72, όπου ήταν το αρχηγείο της Γκεστάπο  για να αναφερθούμε σύντομα στην Κατοχή και τα εγκλήματα των Ναζί στη Μακεδονία.
 10.Ανηφορίζουμε την οδό Αγίας Σοφίας και στην πλατεία Αγ.Σοφίας, μνημονεύουμε τη δολοφονία του Γιάννη Ζεύγου και την ιστορική δοξολογία για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους χιτλερικούς το 1944.
Τέλος του ιστορικού περιπάτου, περίπου στις 12 μ. Μήκος διαδρομής 3,3 χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.