Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Το «Αρχιγένειο» Λαογραφικό Μουσείο των Ν. Επιβατών

Ένας χώρος πολιτισμού, ένα σημείο αντάμωσης με την παράδοση, διαφύλαξης της ιστορικής και συλλογικής μνήμης και εξαιρετικού ενδιαφέροντος για κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, εγκαινιάστηκε πρόσφατα, φιλοξενώντας τα κειμήλια που μετέφεραν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, καταφθάνοντας στους Ν. Επιβάτες το 1922.

Το «Αρχιγένειο» Λαογραφικό Μουσείο των Ν. Επιβατών στεγάζεται στο δημοτικό ακίνητο του πρώην κοινοτικού καταστήματος του οικισμού, στην οδό Μακεδονομάχου Πύρζα και Γεωργίου Αβέρωφ. Ένα κτίριο που δωρεάν παραχωρήθηκε για τη στέγαση του Μουσείου, με σκοπό τη φύλαξη και ανάδειξη της σημαντικής κληρονομιάς όλων, μετά τη θετική ανταπόκριση της σημερινής Διοίκησης Θερμαϊκού, το 2015, σε αίτημα του Ιστορικού Λαογραφικού Συλλόγου «Επιβάτες στους Αιώνες». Συλλόγου ο οποίος δραστηριοποιείται «με όραμα την προβολή όλων των εκφάνσεων του ιστορικού και λαϊκού πολιτισμού», ερευνώντας τα στοιχεία της τοπικής παράδοσης.
Το κτίσμα – ένα παλαιό και εγκαταλελειμμένο κτίριο εμβαδού 90 τ.μ., με έτος ανέγερσης το 1927 – ανακατασκευάστηκε με την πρακτική και οικονομική στήριξη της Δημοτικής Αρχής, με την Αντιδημαρχία Καθημερινότητας με προθυμία και ευαισθησία να προχωρά σε απαραίτητες εργασίες συντήρησης, μετατρέποντας ένα μέχρι πρότινος ερείπιο σε μικρή κυψέλη λαογραφικού πολιτισμού.
Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, ο οποίος συνεχάρη θερμά την Πρόεδρο του Συλλόγου «Επιβάτες στους Αιώνες»,  Βασιλική Κρυσταλλίδου – Κόπανου και όλα τα μέλη του, που χάρη στο μεράκι, την αγάπη και τις προσπάθειές τους έθεσαν το δικό τους λιθαράκι στη διαμόρφωση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας των Ν. Επιβατών και του τόπου, συμβάλλοντας στη διατήρησης της μνήμης ζωντανής και ανέπαφης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.