Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

"Κάτω τα χέρια από τους ελεύθερους χώρους"

Εκδήλωση για τα θύματα της τραγωδίας και την προστασία του Κελλάριου Όρμου 

"Κάτω τα χέρια από τους ελεύθερους χώρους, καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα, αποτροπή της οικοπεδοποίησής τους", απαίτησαν κάτοικοι της Ακτής Ντοβίλ, στο Καραμπουρνάκι,  που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των πέντε Καλαμαριωτών  που ήταν μεταξύ των 57 θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, αλλά και να διαμαρτυρηθούν για την προσπάθεια τσιμεντοποίησης των τελευταίων ελεύθερων δημόσιων χώρων του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. 

Τιμώντας τα αδικοχαμένα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος οι συγκεντρωμένοι Καλαμαριώτες κράτησαν ενός λεπτού σιγή ενώ φύτευσαν δέντρα στη μνήμη τους και στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το "Παλατάκι", το πρώην Κυβερνείο, απαιτώντας να σταματήσουν οι προσπάθειες συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων του σιδηροδρομικού μακελειού.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Πολιτών Κελλάριου Όρμου "Μικρό Έμβολο", η πρόεδρος του οποίου επισήμανε τους κινδύνους που θα προκύψουν αν τσιμεντοποιηθεί, όπως σχεδιάζεται, η περιοχή του πάρκου της οδού Σοφούλη που έχει ορισθεί ως χώρος καταφυγής σε περίπτωση σεισμού. "Πάνω από την οδό Θ. Σοφούλη υπάρχει ένας πυκνοδομημένος αστικός ιστός. Που θα πάνε τόσοι άνθρωποι σε ένα σεισμό ή μια πυρκαγιά", αναρωτήθηκε.

Όπως υπογραμμίστηκε, αν και το παραλιακό μέτωπο στο Καραμπουρνάκι είναι σύμφωνα με το ΓΠΣ Καλαμαριάς ως χώρος πρασίνου και αθλητισμού, εντούτοις η δημοτική αρχή δεν έκανε ως όφειλε τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να γίνουν οι σχετικές απαλλοτριώσεις και να περιέλθει η έκταση στην κυριότητα του Δήμου για να αποδοθεί στους κατοίκους.

"Η παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς εκπέμπει SOS καθώς:

-το πρώην νοσοκομείο "Παναγία" μετατρέπεται σε ξενοδοχείο

-η μαρίνα Αρετσούς ξεπουλιέται

-το πρώην στρατόπεδο Κόδρα εγκαταλείπεται

Ομιλητής ήταν επίσης εκπρόσωπος του  Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κρήνης "Η Μπουμπουλίνα", ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού "Σώστε το Κάμπινγκ" που αγωνίζεται να αποτρέψει την καταστροφή του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου, που αναφέρθηκε στην προσπάθεια μπαζώματος για επιχειρηματικά συμφέροντα του ρέματος της περιοχής καθώς και ο οικολόγος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Σε κείμενο που διανεμήθηκε από σωματεία και φορείς της Καλαμαριάς υπογραμμίζεται: " Η ζωή μας, η Υγεία μας, τα σχολεία των παιδιών μας και οι χώροι που παίζουν δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετριούνται σύμφωνα με το "επενδυτικό ενδιαφέρον", αλλά σύμφωνα με το τι έχουμε ΕΜΕΙΣ ανάγκη". 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.