Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Ξεσηκωμός κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Πολίτες του Δήμου Θερμαϊκού, αγανακτισμένοι από τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του νερού, αυτιού του τόσο πολύτιμου αγαθού, οργανώνουν το Σάββατο 1η Απριλίου 2023, ώρα 17:00, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην παραλία της Περαίας (Σκάλα) για να εκφράσουν την οργή τους για το επιχειρούμενο νέο έγκλημα.

Στον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού θα έπρεπε κανονικά να πρωτοστατήσει η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, δεδομένου ότι αν υλοποιηθούν τα κυβερνητικά σχέδια και το νερό καταντήσει εμπορικό προϊόν, τότε θα πληγούν τα συμφέροντα του Δήμου, στην ΔΕΥΑΘ που θα συγχωνευθεί με τις αντίστοιχες υπηρεσίες ύδρευσης γειτονικών Δήμων, όπως της Θέρμης θα κάνουν πλέον κουμάντο ιδιώτες "επενδυτές", το νερό οι καταναλωτές θα το πληρώνουν πανάκριβα, χώρια που κανείς δεν θα μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητά του, ενώ θα γίνουν πανάκριβα και τα τέλη αποχέτευσης, καθώς τα κυβερνητικά σαίνια σπεύδουν να τσουβαλιάσουν στην αποκαλούμενη" Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων" άσχετες μεταξύ τους υπηρεσίες όπως η ενέργεια, το νερό και τα απόβλητα. Τώρα θα ρωτήσει κανείς τι σχέση έχουν μεταξύ τους το ηλεκτρικό ρεύμα, με το νερό και τα σκ..., ε, αυτό μόνο κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι θα μπορούσαν να το συλλάβουν.

Αρκετά δημοτικά συμβούλια της χώρας εκδίδουν ψηφίσματα, υπογραμμίζοντας ότι οι   Δ.Ε.Υ.Α. θα πρέπει να ενισχυθούν οργανωτικά και διοικητικά για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ώστε να μετεξελιχθούν σε σύγχρονες και υγιείς επιχειρήσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών που υπηρετούν. Αντιθέτως, η δημοτική αρχή του Θερμαϊκού "περί άλλων τυρβάζει" και το μόνο που φαίνεται να τη νοιάζει, είναι οι καλές σχέσεις με το "γκουβέρνο" και η ευλογία του για να μετατρέψει το Δήμο Θερμαϊκού σε γραφείο Real Estate, για το ξεπούλημα όλων των δημοτικών και δημόσιων εκτάσεων στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως θριαμβολογεί ο δήμαρχος Γ. Τσαμασλής και όπως το έπραξε με το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας. 

Σε όλους όσοι απεργάζονται την ιδιωτικοποίηση του νερού, θέλουμε να θυμίσουμε ότι η ιδιωτικοποίηση των νερών επιχειρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε χώρες της Ευρώπης και ανά τον κόσμο και απέτυχε λόγω των υψηλών τιμολογίων που εφαρμόστηκαν, την έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων και της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης.  Και να τους πούμε ότι κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα διαχείρισης του ύδατος αντιβαίνει στο Σύνταγμα . Το νερό ανήκει σε όλους τους πολίτες και δεν μπορεί κανείς να τους το στερήσει.

Γιαυτό και θα πάρουμε μέρος στη συγκέντρωση που οργανώνεται στις 5 μμ το απόγευμα του Σαββάτου στην παραλία της Περαίας, για να ενώσουμε τις φωνές μας ώστε να αποτραπεί το επιχειρούμενο ανοσιούργημα.

Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Δημήτρης Μυστακίδης και οι "Χειμερινοί Κολυμβητές" θα πάρουν μέρος στη μεγάλη συναυλία, την Κυριακή 2 Απριλίου 2023, ώρς 18:00 στην πλατεία Αριστοτέλους, που οργανώνεται από το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ, με την υποστήριξη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.