Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Προσαγωγές οικολόγων που διαμαρτύρονταν για την κοπή δέντρων

Σε πρωινή κινητοποίηση μελών οικολογικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων στην πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς, όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνουν κοπές δέντρων, σύμφωνα με απόφαση που είχε λάβει προηγουμένως η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, κλήθηκε η αστυνομία, που προχώρησε σε 14 προσαγωγές διαδηλωτών. Ανάμεσά τους είναι ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Τα δέντρα αυτά (41 λεύκες) χαρακτηρίζονται επικίνδυνα από τον δήμο και γι’ αυτό αποφασίστηκε η κοπή τους και η αντικατάστασή τους με διπλάσιο αριθμό δέντρων, «υγιών και καταλληλότερων για την περιοχή και το κλίμα της πόλης», αλλά δεν έγινε καμία πρόβλεψη για τη σταδιακή τους αποκατάσταση ώστε να μη μείνει η πλατεία «φαλακρή» για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αύξηση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι και την αφιλόξενη εικόνα για πολίτες και επισκέπτες.

Αυτή η απρογραμμάτιστη, αντιπεριβαλλοντική και αντιεπιστημονική στάση του Δήμου Θεσσαλονίκης απέναντι στα δέντρα και το πράσινο της πόλης, που συμπληρώνεται από τις καταστροφικές μεθόδους κλαδέματος που χρησιμοποιούνται σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, μένει αναπάντητη από τη διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, που σε σχετική ερώτηση της παράταξής μας δήλωσε αναρμόδια. Έτσι όμως, ο κάθε Δήμος του Πολεοδομικού Συγκροτήματος κάνει κυριολεκτικά ότι του καπνίσει, με αποτέλεσμα να λείπει μια συνολική και μητροπολιτική διαχείριση του αστικού πράσινου που υποβαθμίζεται καθημερινά.

Η παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” με ανακοίνωσή της ζητά να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και να αναλάβει η Περιφέρεια την ευθύνη ώστε να γίνει ένας ολοκληρωμένος και σοβαρός διάλογος για τη διαχείριση του αστικού πράσινου στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Η υποβάθμιση και η ασχήμια δεν υποφέρονται πιά!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.