Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Κάτω τα χέρια από το νερό, είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό: Μία ανάλγητη κυβέρνηση, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο όνομα παραχώρησης των πάντων στα χέρια των μεγάλων συμφερόντων, θέλει τώρα να ξεπουλήσει και ένα πολύτιμο αγαθό που απλόχερα χάρισε η φύση στον άνθρωπο, το νερό.  Και ιδιωτικοποιώντας το, να το κάνει πανάκριβο, ώστε να καταντήσουμε κάποια στιγμή κάθε γουλιά νερού να κοστίζει και κάποια ευρώ.
Οι 'Άριστοι" του "Επιτελικού κράτους", που είδαμε τα χαϊρια τους με τα νοσοκομεία, την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις τρομακτικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, με το ξεπούλημα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας Θερμαϊκού, αλλά και την πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη, βάλθηκαν να παραδώσουν στους "κολλητούς" τους και την εκμετάλλευση του νερού, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την εκτίναξη της τιμής του στα ύψη, αλλά και την υποβάθμιση της ποιότητάς του. Αγνοώντας το γεγονός ότι σε μία ανάλογη στιγμή,  τον Μάιο του 2014, όταν και πάλι κινδύνευε το νερό να ξεπουληθεί από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά, πάνω από 200.000 πολίτες της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε δημοψήφισμα, με το συντριπτικό ποσοστό (98%) να τάσσεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), ακυρώνοντας την πώλησή της.

Το εξοργιστικό είναι ότι το σχετικό νομοσχέδιο για το ξεπούλημα του νερού και την υπαγωγή των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, εισήχθη για συζήτηση στη Βουλή στα "μουλωχτά",  τις μέρες που όλη η χώρα παρακολουθούσε παγωμένη με θλίψη και οργή όσα συνέβησαν στα Τέμπη. Ένα νομοσχέδιο που παραβιάζοντας κάθε κανόνα νομιμότητας, διάκρισης εξουσιών και δημοκρατικής τάξης, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τους βουλευτές της ετοιμάζεται να το ψηφίσει αύριο Τρίτη, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τις ιστορικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2022, με τις οποίες κρίθηκε αντισυνταγματική η ένταξη των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο.
Βροντοφωνάζουμε ότι το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό. 

Συνυπογράφουμε την καταγγελία των σωματείων εργαζομένων στις δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης ότι αν υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τότε το μέλλον που επιφυλάσσεται για το νερό είναι αντίστοιχο με αυτό που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια με το ρεύμα. Είναι χαρακτηριστικό το κύριο άρθρο της εφημερίδας "Καθημερινή" που θεωρεί έκτρωμα το νομοσχέδιο και τονίζει ότι δίνει «την εντύπωση ικανοποίησης σειράς ρουσφετιών και φωτογραφικών διατάξεων».

Το αίτημα για την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου-εκτρώματος περί δημιουργίας της "Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων" εκφράζει σήμερα ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Και μία δυναμική απάντηση θεωρούμε ότι θα δοθεί στη μεγάλη ανοιχτή συναυλία, που με το σύνθημα «Υπερασπίσου το Νερό»  οργανώνει το σωματείο εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, την Κυριακή 2 Απριλίου 2023, στις 18:00, στην Πλατεία Αριστοτέλους, με ερμηνευτές τη Φωτεινή Βελεσιώτου, το μουσικό σχήμα "Πριγκηπέσσα", τον Φοίβο Δεληβοριά, τον Δημήτρη Μυστακίδη, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τους "Χειμερινούς Κολυμβητές".

Θα είμαστε όλοι εκεί, υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, χωρίς αυξήσεις στα τιμολόγια, διεκδικώντας την έξοδο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο και την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ . Είναι θέμα δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.