Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Άρωμα γυναίκας στα αποτελέσματα Β΄ Θεσσαλονίκης

«Άρωμα γυναίκας» έχουν τα αποτελέσματα στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, καθώς το άλλοτε «ασθενές φύλλο» θα έχει δυναμική παρουσία στη νέα Βουλή από την περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης. Για την εκλογή των τριών γυναικών από ισάριθμα κόμματα της αριστεράς στη Β΄ Θεσσαλονίκης, αλλά και κάποιο παρασκήνιο που υπάρχει, διαβάζουμε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Ίωνα Τσώχου στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος».

Συγκεκριμένα, από το ΚΚΕ προηγείται η Ελένη Γερασιμίδου, στο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ η Λίτσα Αμμανατίδου ξανακέρδισε μάλλον εύκολα την επανεκλογή της, ενώ στη Δημοκρατική Αριστερά η έδρα, απ' ό,τι φαίνεται πηγαίνει στην Κατερίνα Μάρκου, σε μια προεκλογική εκστρατεία όπου υπάρχει και... ολίγον εσωκομματικό παρασκήνιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έκανε και στη Β΄ Θεσσαλονίκης μια καταπληκτική πορεία στην προχτεσινή αναμέτρηση, αναδεικνυόμενος δεύτερο κόμμα με ένα συνολικό αριθμό 29.728 ψήφων, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 14,42%, από το 4,08% και τα 8.773 ψηφοδέλτια του 2009. Με δεδομένο το γεγονός ότι τα υψηλότερα ποσοστά του το συμμαχικό σχήμα τα κατέγραψε στην ανατολική πλευρά του νομού, που θεωρείται «προνομιακή» περιοχή για την κ. Αμμανατίδου, η αγωνία... για το ποιος θα επικρατήσει στη μάχη του σταυρού κράτησε πολύ λίγο. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την πολύ καλή εμφάνιση του Στρατή Πλωμαρίτη, που ακολουθεί σε σταυρούς, αλλά και των νεαρών Ειρήνης Τσέλου και Λίτσας Ζέρβα.
Το συμμαχικό σχήμα κόντραρε «στα ίσια» τη ΝΔ στους δήμους Πυλαίας -Χορτιάτη και Θέρμης, χάνοντας την πρωτιά για ελάχιστες ψήφους. Μάλιστα, ήταν πρώτο στις δημοτικές ενότητες Χορτιάτη, Πυλαίας, Θέρμης, Θερμαϊκού και Μίκρας, αλλά είχε χαμηλότερα ποσοστά στο Πανόραμα και τα Βασιλικά. Πολύ υψηλά ποσοστά σημείωσε και στο δήμο Δέλτα.
Η αναγνωρισιμότητα της γνωστής ηθοποιού Ελένης Γερασιμίδου, αλλά και οι βαθιές «ρίζες» που έχει η οικογένειά της στην περιοχή (από τις παλιότερες και μαχητικότερες... στο Πανόραμα από τότε που ήταν κοινότητα) έφεραν τη μίνι «ανατροπή» στη σειρά των υποψηφίων του ΚΚΕ στη Β΄ Θεσσαλονίκης, παρά την εξαιρετική εμφάνιση του μέχρι πρότινος βουλευτή Θεόδωρου Ιγνατιάδη. Η κ. Γερασιμίδου ήταν χτες μπροστά στην καταμέτρηση με μεγάλη διαφορά, πάντως ορισμένα στελέχη του ΚΚΕ εκτιμούσαν ότι ίσως η «Ελενίτσα» των «Μικρών Μήτσων» και του «Αλ Τσαντίρι» κάποια στιγμή παραχωρήσει την έδρα της στο πλαίσιο της λεγόμενης «ανακατανομής χρεώσεων» τις οποίες συνηθίζει ο Περισσός. Η Β΄ Θεσσαλονίκης γενικά ήταν μια από τις «καλύτερες» πανελλαδικά περιφέρειες για το ΚΚΕ, καθώς το κόμμα σημείωσε άνοδο σε μια αναμέτρηση που γενικά κινήθηκε πάνω κάτω στα «ίδια νερά» με το 2009.
Γυναίκα, όπως φαίνεται, θα εκπροσωπήσει και τους ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή, μια και η Κατερίνα Μάρκου προηγούνταν σταθερά στην καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης. Η κ. Μάρκου συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ εκπροσωπώντας τους Ελεύθερους Πολίτες του Βασίλη Οικονόμου. Από την αρχή υιοθέτησε μια ιδιαίτερα «επιθετική» προεκλογική εκστρατεία, σαφώς διαφορετική από τον παραδοσιακό... πιο «χαλαρό» και «συντροφικό» τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν τις αναμετρήσεις τα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο, όπως η Καίτη Τσαρουχά και ο Αδάμ Δράγας. Οι «κακές γλώσσες», μάλιστα, θέλουν ένα τμήμα του κομματικού μηχανισμού της ΔΗΜΑΡ να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο από ορισμένες κινήσεις της κ. Μάρκου, χωρίς βεβαίως να υπάρχει διάθεση να δοθεί συνέχεια.

Πηγή: εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.