Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη Αρχείο της Αντιδικτατορικής Αντίστασης


Ζητούν από τη δημοτική αρχή οι κόρες του Γ.Τσαρουχά με επιστολή που προσυπογράφουν 48 πρώην πολιτικοί κρατούμενοι της χούντας
Τη δημιουργία Αρχείου της Αντιδικτατορικής Αντίστασης κατά της χούντας στο χώρο του  κολαστηρίου της Μονάδας 4551 της χουντικής ΚΥΠ, ζητούν με επιστολή τους προς τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης οι κόρες του δολοφονημένου από τη δικτατορίας βουλευτή της Αριστεράς, Γιώργη Τσαρουχά. 

Στην επιστολή, που προσυπογράφεται από 48 πρώην πολιτικούς κρατούμενους της δικτατορίας, υπογραμμίζεται ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα της Θεσσαλονίκης να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που εκφράζουν το δημοκρατικό φρόνημα του ελληνικού λαού και προβάλουν τους αγώνες του, ειδικά τους πιο πρόσφατους.
Στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα:
Προς τον κ. Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης
Αγαπητοί / ές συμπολίτες/ σες,
Όπως γνωρίζετε, με αφορμή την αποφράδα 21η Απριλίου 1967, με πρωτοβουλία αγωνιστών της Αντιδικτατορικής Αντίστασης, της «Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-’74 Κ.- Δ. Μακεδονίας» και της οικογένειας του Γιώργη Τσαρουχά, επισκεφτήκαμε  τα πρώην ανακριτικά γραφεία-άντρο της Μονάδας 4551 της χουντικής  ΚΥΠ στο χώρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης  στο Γ΄ Σώμα Στρατού,
Σ’ αυτό το κολαστήριο είχε το στρατηγείο του ο Διοικητής της ΚΥΠ, ο διαβόητος στρατηγός Στέφανος Καραμπέρης. Εδώ κατέστρωνε τα σχέδιά του για την εξόντωση των αντιπάλων της χούντας.  Από εδώ κινούσε τα νήματα των ασφαλιτών, των ΕΣΑτζήδων και των υφισταμένων του βασανιστών-αξιωματικών. Για τη δράση του αυτή καταδικάστηκε μαζί  με τους  πρωταίτιους του πραξικοπήματος.
Στα μπουντρούμια και τα κελιά της ΚΥΠ πόνεσαν, μάτωσαν και σακατεύτηκαν δεκάδες αγωνιστών. Ανάμεσά τους και ο Γιώργης Τσαρουχάς, βουλευτής της ΕΔΑ, που το πρωί της 9ης Μαΐου 1968 άφησε την τελευταία του πνοή από τα φρικτά βασανιστήρια, στα 56 του μόλις χρόνια. (Σας επισυνάπτουμε και το τοπογραφικό διάγραμμα του κολαστήριου της Μονάδας 4551 της χουντικής  ΚΥΠ στο Γ΄ Σ.Σ., το οποίο κατέθεσε στις 4-11-1975 ο συνταγματάρχης Σταύρος Αναστασιάδης, από τους βασικούς κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Γ. Τσαρουχά).
Δυστυχώς στα χρόνια της μεταπολίτευσης, παρά τις υποσχέσεις των εκάστοτε υπουργών Άμυνας ότι ο χώρος αυτός επρόκειτο να αναδειχθεί σε τόπο ιστορικής μνήμης –όπως συνέβη με το πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ στην Αθήνα–, μετατράπηκε σε πολεμικό μουσείο, αφού σβήστηκαν επιμελώς τα ίχνη των εγκλημάτων της χούντας. Έτσι, σε μια πόλη που πλήρωσε βαρύ τίμημα την περίοδο της χούντας -τρεις δολοφονημένοι αγωνιστές, πεντακόσιοι «προληπτικώς» εκτοπισμένοι, εκατοντάδες καταδικασμένοι από τα Έκτακτα Στρατοδικεία-, η Αντιδικτατορική Αντίσταση παραμένει ακόμα «άστεγη».
Στην εκπλήρωση αυτού του ιστορικού χρέους πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλει καταλυτικά η δημοτική σας αρχή. Να σημειώσουμε ότι πέρυσι με την ουσιαστική σας συμβολή πραγματοποιήθηκαν στο ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ οι εκδηλώσεις «από το τρίκυκλο στα τανκς», που ήταν αφιερωμένες στη μνήμη των δολοφονημένων βουλευτών Γρηγόρη Λαμπράκη και Γιώργη Τσαρουχά. Η ανάδειξη, επομένως, της ιστορίας του χώρου αυτού, αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τις αγωνιστικές, δημοκρατικές παραδόσεις της πόλης μας, έστω και με καθυστέρηση 37 χρόνων από την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, στο εφιαλτικό «χειρουργείο» της πρώην Μονάδας 4551 της χουντικής ΚΥΠ, νομίζουμε ότι πρέπει να λειτουργήσει αρχείο για την επτάχρονη δικτατορία και για ό,τι προηγήθηκε και οδήγησε σ’ αυτήν: πρακτικά και αποφάσεις του Διαρκούς και Έκτακτου Στρατοδικείου, αλλά και των δικαστηρίων που δίκασαν τους δολοφόνους-βασανιστές της χούντας  στη μεταπολίτευση, προκηρύξεις, παράνομος τύπος, ενθύμια και φωτογραφίες, κείμενα και δραστηριότητες του πολιτικού κόσμου και οτιδήποτε άλλο συμβάλλει στο να μείνει  ζωντανή η πρόσφατη ιστορία του τόπου μας, για να γίνει κτήμα των νεώτερων γενεών, ώστε να μην πέφτουν στην παγίδα των νοσταλγών της χούντας και του φασισμού.   
Πιστεύουμε ότι το «ιωβηλαίο» από την απελευθέρωση της πόλης αδικείται, όταν εξαντλείται στη διεκπεραίωση επετειακών εκδηλώσεων. Αντίθετα, μια αιρετή δημοτική αρχή πρέπει να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που εκφράζουν το δημοκρατικό φρόνημα του ελληνικού λαού και εξασφαλίζουν ώστε οι αγώνες του, ειδικά οι πιο πρόσφατοι, να συναρθρώνονται με την καθημερινή του ζωή.
Αυτό το νόημα έχει το αίτημα που σας υποβάλλουμε. Ένα αίτημα που αποτυπώνει την αγωνία μας να μην καταντήσει η ιστορία  νεκρό γράμμα στις σελίδες των  σχολικών  βιβλίων, αλλά ζώσα πραγματικότητα και πηγή ιστορικής αυτογνωσίας, σε πείσμα όσων κηρύσσουν την επιλεκτική μνήμη ή τη λήθη.
Θεσσαλονίκη  7/5/2012



    Καίτη και ΝίκηΤσαρουχά (κόρες Γ. Τσαρουχά)

  1. Αναστασιάδης Ανέστης
  2. Αναστασίου Γιώργος
  3. Αναστασίου Ιωσήφ
  4. Βασιλακάκης Γιάννης
  5. Βασιλειάδης Γιάννης  
  6. Γεωργιάδου Σούλα
  7. Γεωργίου Ηλίας
  8. Γκόγκος Σπύρος
  9. Γούλας Αντώνης
10. Γρίμπας Αλέκος
11. Γρηγοριάδης Γιάννης 
12. Δεμουρτζίδης Βασίλης
13. Δέδες Σωτήρης
14. Δράγας Αδάμ
15. Δώδος Δημοσθένης
16. Ζαφείρης Χρήστος
17. Καζέλης Θόδωρος
18. Καζλάρη Πόπη
19. Καζλάρης Τάσος 
20. Καϊσίδης Παναγιώτης
21. Καλφακάκου Ρία
22. Κασαπίδης Μίμης
23. Καψής Γιώργος
24. Καρρά Ασπασία 
25. Κισσάς Γιώργος
26. Κοκοζίδης Γρηγόρης  
27. Λαδάς Θανάσης
28. Μακρής Παντελής
29. Μαλτσίδης Άκης
30. Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
31. Μπαλάσης Γιώργος
32. Νάσκος Ρούλης
33. Όχουνος Νώντας
34. Παντής Γρηγόρης
35. Παπαδόπουλος Κώστας
36. Πύρζας Κώστας
37. Σακέτας Σπύρος
38. Σαπουντζή-Κανάκη Αφρούλα
39. Σαρηγιαννίδου Γεωργία
40. Σιδηρόπουλος Γιώργος
41. Στεφανίδου Έλλη
42.Τερζής Περικλής
43. Τερζής Τάσος
44. Τριαρίδης Κώστας
45. Τσαουσίδης Κλέαρχος
46. Υψηλάντης Κυριάκος
47. Φτίκας Αλέκος
48. Χατζηγιάννης Νάντης

(πρώην πολιτικοί κρατούμενοι/ες της Χούντας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.