Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Κίνδυνος για τα κτίρια της ΑΕΝ Μακεδονίας

Λόγω πολιτικής αστάθειας και ακυβερνησίας, κινδυνεύει να χαθεί η ευκαιρία νομιμοποίησης από την Πολεοδομία και η προσφορά του Νηογνώμονα
Στον «αέρα» βρίσκεται το σοβαρό θέμα αποκατάστασης των κτιρίων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, στη Νέα Μηχανιώνα. Με κίνδυνο, ενόψει της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα αλλά και της καθυστέρησης σχηματισμού κυβέρνησης, να φτάσουμε στον Ιούνιο και να χαθεί η προθεσμία που υπάρχει για τη νομιμοποίηση όλων των ακινήτων. Κι αυτό διότι τα κτίρια της ΑΕΝ, τα περισσότερα των οποίων χτίστηκαν αυθαίρετα την περίοδο της δικτατορίας 1967-74, δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια της πολεοδομίας.

Την προβλεπόμενη από το νόμο αίτηση στην Πολεοδομία, θα πρέπει να υποβάλει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στο οποίο υπάγεται η Σχολή. Για να κατατεθεί όμως η αίτηση αυτή, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη για την στατική επάρκεια των κτιρίων, που έχει καταντήσει σαν «της Άρτας το γιοφύρι» καθώς διαρκεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Ενόψει του κινδύνου να χαθεί η προθεσμία για την νομιμοποίηση των κτιρίων, ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τους διευθυντές, τους καθηγητές και τους εκπροσώπους των σπουδαστών της ΑΕΝ, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενεργειών και πιέσεων προς κάθε κατεύθυνση για το ζήτημα αυτό.

Σε εκκρεμότητα και η προσφορά του «Νηογνώμονα»
Μία πρώτη επίπτωση της σοβαρής αυτής εκκρεμότητας αλλά και της παράλυσης του κρατικού μηχανισμού, λόγω πολιτικής αστάθειας, είναι να μην μπορεί να προχωρήσει η προσφορά του «Αμερικανικού Νηογνώμονα ΑΒS»  για την οικονομική υποστήριξη  ανακατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής
Για να προχωρήσει κάτι τέτοιο, θα έπρεπε προηγουμένως να συνταχθεί η μελέτη για την στατική επάρκεια των κτιρίων, να γίνει από το υπουργείο αποδοχή της προσφοράς του Νηογνώμονα, αλλά επίσης να κατατεθεί και σχετική τροπολογία στη Βουλή. Όμως οι πολιτικές εξελίξεις και η ανυπαρξία εδώ και καιρό πολιτικής ηγεσίας, «φρενάρουν» την όλη διαδικασία. Όπως επίσης σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί η μη εισέτι νομιμοποίηση των κτιρίων της ΑΕΝ.
Προσπάθεια του δήμου Θερμαϊκού, είναι να προχωρήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα οι όποιες ενέργειες χρειαστεί να γίνουν, προκειμένου αφενός μεν να σταματήσει να υπάρχει η μεγάλη αυτή παρανομία του κράτους, που λειτουργεί μία ολόκληρη Ακαδημία χωρίς άδεια της Πολεοδομίας, αλλά και αφετέρου να εξασφαλιστεί η ΑΕΝ Μακεδονίας από όσους την επιβουλεύονται.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.