Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

15.000 κυβικά βιομηχανικών λυμάτων κάθε μέρα στο Θερμαϊκό

Δεκαπέντε χιλιάδες κυβικά μέτρα βιομηχανικών λυμάτων την ημέρα καταλήγουν στο Θερμαϊκό κόλπο, ενώ η Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης υπολειτουργεί επί πολλά χρόνια χωρίς νόμιμες άδειες, ανέφερε σε επερώτησή του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στη ΔΗΜΑΡ, Αδάμ Δράγας.

Ο κ. Δράγας επισήμανε, επίσης, πως παρά την 18μηνη παράταση για την ανασυγκρότηση της μονάδας εκ μέρους της ΕΤΒΑ, δεν έγινε μέχρι σήμερα καμία ανασυγκρότηση, με αποτέλεσμα να εκδοθεί νέα απόφαση παύσης λειτουργίας της από τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης.
«Η μονάδα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ποσότητες των υγρών αποβλήτων που παράγονται ενώ είναι άλυτα πολλά προβλήματα λειτουργίας της. Όταν αδειοδοτήθηκε, το 1997, δεν διέθετε άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων και λυματολάσπης ενώ με απόφαση του τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ συνυπεύθυνες για τη λειτουργία τους τέθηκαν η ΕΤΒΑ και η ΕΥΑΘ» τόνισε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Φάνης Παπάς που ενημέρωσε για το θέμα το Περιφερειακό Συμβούλιο. Επιπλέον σχολίασε ότι από τα έργα που υποσχέθηκε η ΕΤΒΑ έγιναν μόνο κάποια ενώ ακολούθησε η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης για την παύση λειτουργίας της μονάδας και η προσφυγή των εταιρειών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Πριν από είκοσι μέρες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης η υπογραφή συμφωνίας αναβάθμισης της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων που ορίζει ότι οι διοικήσεις της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., ΕΥΑΘ Α.Ε. και ΕΥΑΘ Παγίων θα ολοκληρώσουν το έργο μέσα σε 36 μήνες με στόχο να απαλλαγεί ο Θερμαϊκός από μια από τις κυριότερες πηγές ρύπανσής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.