Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

H στάση του κ. Κουβέλη στο θέμα της ΕΡΤ και τα "παπαγαλάκια"

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Η στάση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη,για το θέμα της ΕΡΤ,  ήταν πιστεύουμε και σωστή και συνεπής. Αδίκως δε πασχίζουν διάφορα παπαγαλάκια να μας «πείσουν» ότι τάχα άλλα έλεγε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στη σύσκεψη με Σαμαρά και Βενιζέλο και ότι δήθεν υπήρξε υπαναχώρησή του για την ΕΡΤ, όπως περίπου ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

Για να δούμε όμως, είναι έτσι τα πράγματα; Έχουν δίκαιο όσοι επιχειρούν να επιρρίψουν ευθύνες στη Δημοκρατική Αριστερά για τη στάση της σχετικά με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση;

Η ανακοίνωση της 11ης Ιουνίου
Διαβάζουμε την επίσημη ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, που εκδόθηκε ώρα 16:34 της Τρίτης 11 Ιουνίου, δηλαδή λίγα μόλις λεπτά μετά την ανόητη ενέργεια της κυβέρνησης να ανακοινώσει το κλείσιμο της ΕΡΤ, την απόλυση των 2.600 εργαζομένων της και το «μαύρο» στις τηλεοπτικές οθόνες: «Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Οι υπουργοί που υπέδειξε  η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή. Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη βουλή». 

Η χθεσινοβραδυνή δήλωση
Παρακολουθήσαμε και τη χτεσινοβραδυνή δήλωση, την Πέμπτη 20 Ιουνίου, αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών του κ. Φώτη Κουβέλη, που επί λέξει είπε:  «Επανέφερα την πρόταση της ΔΗΜΑΡ ότι η αναδιοργάνωση, η δημιουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού δημόσιου φορέα πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζόμενους.  Να γίνει η μεταρρύθμιση και η αναδιοργάνωση μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός Φορέας να είναι αποτελεσματικός και βεβαίως ανεξάρτητος από κόμματα και κυβερνήσεις». 
Τι το διαφορετικό είπε ο κ. Κουβέλης από την προ δεκαημέρου επίσημη ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ; Που είδαν την υπαναχώρηση, τη «θολή στάση» και την ασυνέπεια; Μάλλον αυτή αλλού θα πρέπει να αναζητηθεί.

Η δημοκρατική νομιμότητα
Υπογράμμισε όμως και κάτι άλλο στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, για το οποίο απέφυγαν να κάνουν την παραμικρή νύξη τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος στα τηλεοπτικά διαγγέλματά τους: Ότι υπήρξε βίαιη διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ, χωρίς να ερωτηθούν οι άλλοι δύο, πέραν της Ν.Δ., μέχρι εκείνη τη στιγμή εταίροι της συγκυβέρνησης, δημιουργώντας τεράστιο θέμα δημοκρατικής νομιμότητας. Και παρά την ρητή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας να ενεργοποιηθούν αμέσως οι συχνότητες και να επαναληφθεί η εκπομπή προγράμματος από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, εντούτοις, η κυβέρνηση, παρότι πέρασαν δέκα μέρες από τότε, αρνείται να την εφαρμόσει, βγάζοντας το «μαύρο» από τις τηλεοπτικές οθόνες.
Με όλα αυτά, πως θα μπορούσε η ΔΗΜΑΡ, ένα κόμμα της αριστεράς, να συνεχίσει την παραμονή της στην κυβέρνηση; Και τι θα έλεγε αύριο-μεθαύριο στα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους της; Ότι έκανε τα στραβά μάτια στο "μαύρο"; Ότι ανέχθηκε το παρατεταμένο παράνομο και αντισυνταγματικό κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης; Ότι στηρίχθηκε στις αόριστες διαβεβαιώσεις Σαμαρά περί «νέας ΕΡΤ με 2.000 άτομα», που όμως θα προσλαμβάνονταν με τρίμηνες συμβάσεις, για να οδηγηθούν κι αυτοί στην ανεργία μετά την παρέλευση του τριμήνου; 

Θεωρούμε ότι η απεμπλοκή της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, δίνει την ευκαιρία στα κόμματα της αριστεράς να συμφωνήσουν για ένα μίνιμουμ πρόγραμμα συνεργασίας πάνω σε καίρια ζητήματα του τόπου, όπως η περιφρούρηση της δημοκρατικής νομιμότητας, η κοινωνική προστασία, τα ασφαλιστικά ταμεία, η μείωση της ανεργίας με αύξηση της απασχόλησης, τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.