Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ποιοί δημοτικοί σύμβουλοι Θερμαϊκού ψήφισαν κατά της ΕΡΤ

Λίγο ακόμη και ο δήμος Θερμαϊκού θα ήταν ο μοναδικός δήμος στη χώρα που θα απέρριπτε ψήφισμα για την ΕΡΤ και το «μαύρο» στους τηλεοπτικούς δέκτες. Και μάλιστα, το ίδιο ψήφισμα που προηγουμένως είχε εγκρίνει ομόφωνα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Τελικά το ψήφισμα πέρασε με μόλις 17 ψήφους!

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν κατά ήταν οι: Βογιατζής Γιάννης, Πεντούσης Πάρις, Τροκάνας Κώστας, Μπάρμπας Κώστας και Ζηφκοπούλου Σοφία από τη συμπολίτευση και οι ανεξάρτητοι  Στεφανίδης Κυριάκος, Ζαβέρκος Αντώνης, Φερβελή Αλεξάνδρα και Λιόλιος Αριστείδης.
Το θέμα της ΕΡΤ, έφερε στη συνεδρίαση ο Γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου κ. Βαγγέλης Κουκουρίγκος, προτείνοντας ένα δικό του σχέδιο ψηφίσματος και επισημαίνοντας ότι «το θέμα της ΕΡΤ είναι μόνο το δέντρο, καθώς το δάσος των αντιλαϊκών μέτρων έπεται». Η πρότασή του όμως συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση των προαναφερόμενων δημοτικών συμβούλων. Με τον κ. Πεντούση να αποκαλεί το ψήφισμα ως «κομματικό μανιφέστο και αντικυβερνητική πολιτική», τον κ. Ι.Βογιατζή να αναφέρεται στα «πόσα έπαιρνε η Τσαπανίδου» και τον πρόεδρο του τοπικού της Αγίας Τριάδας κ. Ζεφκόπουλο να προτείνει… «το κλείσιμο όλων των καναλιών, κρατικών και ιδιωτικών».
Αντίθετα με τη στάση αυτών των συγκεκριμένων πέντε συμβούλων της παράταξής του, ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής υπεραμύνθηκε της ΕΡΤ, τάχθηκε κατά των απολύσεων των εργαζομένων της και στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της ΕΤ3 και την τεράστια συμβολή της στην προβολή των προβλημάτων του δήμου Θερμαϊκού και των δραστηριοτήτων του δημοτικού συμβούλιου. Ενώ σε μία προσπάθεια για την υπερνίκηση των αντιδράσεων από τους αντιδρώντες συμβούλους, πρότεινε να εγκριθεί το ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά δυστυχώς ούτε η πρόταση αυτή εισακούστηκε από τους εννέα υπέρμαχους του «μαύρου» στις οθόνες της ΕΡΤ.
Υπέρ του ψηφίσματος, κατά της κατάργησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και υπέρ των εργαζομένων της ΕΡΤ, τάχθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης. Και απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Πεντούση ότι δεν πρέπει να ασχολείται η αυτοδιοίκηση με πολιτικά ζητήματα, παρατήρησε ότι  το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού στη λογική αυτή δεν θα έπρεπε να ταχθεί κατά της αποψίλωσης των δραστηριοτήτων των δήμων, να αποδεχθεί αδιαμαρτύρητα το μνημόνιο στους ΟΤΑ, να μην αντιδρά στην περικοπή των πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση.
Το ψήφισμα
Το ψήφισμα της Π.Ε.Δ. που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού με 17 ψήφους υπέρ και 9 κατά, έχει ως εξής:
«Η πολιτική επιλογή της νομοθέτησης, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, της κατάργησης ενός δημόσιου φορέα με μια απλή απόφαση υπουργού, είναι πρωτόγνωρη και έρχεται σε αντίθεση με την ίδια τη Δημοκρατία. Ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για νέα ήθη και πολιτικές πρακτικές στο δημόσιο βίο και προμηνύει τα χειρότερα.
Κανείς δεν αμφισβητεί πως η ΕΡΤ, με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνώντων διαχρονικά, κατάντησε να γίνει ένας προβληματικός φορέας με θύλακες αδιαφάνειας και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος και της ανταποδοτικής εισφοράς του ελληνικού λαού.
Το γεγονός, όμως, αυτό δεν νομιμοποιεί την επιλογή της μαύρης οθόνης και των μαζικών απολύσεων. Το αντίθετο. Επιβάλλει την άσκηση πολιτικών και τη λήψη μέτρων εξυγίανσης, λειτουργικής αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού. Επιβάλλει την προώθηση ενός σχεδίου στήριξης της δημόσιας τηλεόρασης με γνώμονα πως αυτή δεν μπορεί να συμμετέχει στον ανταγωνισμό των ιδιωτικών μέσων. Πως η απήχησή της δεν μπορεί να μετριέται με τα μηχανάκια της AGB. Πως η δημόσια τηλεόραση δεν είναι μια κερδοσκοπική επιχείρηση, όπως και δεν μπορεί να είναι ένας ζημιογόνος δημόσιος φορέας.
Η δημόσια τηλεόραση οφείλει να είναι η φωνή της Ελλάδας, το σήμα της ελληνικής περιφέρειας, ο κόμβος του πολιτισμού, της παιδείας και των τεχνών, το μέσο επικοινωνίας της Ελλάδας με τον κόσμο.
Αυτή η τηλεόραση δεν μπορεί να επανιδρυθεί με κλειστή την ΕΡΤ και απολυμένους τους εργαζόμενούς της.
Η κυβέρνηση με το κλείσιμο της ΕΡΤ ομολόγησε την αποτυχία της να την εξυγιάνει. Ομολόγησε την αδυναμία της να ορθολογικοποιήσει τη λειτουργία της. Ομολόγησε πως οι παχυλοί μισθοί, οι ακριβοπληρωμένες παραγωγές αμφίβολης ποιότητας, οι αθρόες αναξιοκρατικές προσλήψεις, «βούλιαξαν το καράβι».
Η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και καλεί τους κυβερνώντες να πράξουν το αυτονόητο και το λογικό:
-Να ανακαλέσουν την επαίσχυντη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
-Να ανακαλέσουν την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση των χιλιάδων εργαζομένων της.
-Να δρομολογήσουν άμεσα τη διαδικασία διαλόγου για την εν λειτουργία εξυγίανση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη βάση της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και του κοινωνικού της ρόλου.
-Να επεξεργαστούν ένα βιώσιμο σχέδιο για την περιφερειακή λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με κορμό την ΕΡΤ3.
-Να δώσουν στο πλαίσιο αυτό τη δυνατότητα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ για εθελούσιες μετατάξεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελούσιες συνταξιοδοτήσεις.
Η εξυγίανση και η αναδιάρθρωση της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης δεν ταιριάζει στη μαύρη οθόνη και τις μαζικές απολύσεις. Η Δημοκρατία μας δεν χρειάζεται πειραματισμούς σκότους και φίμωσης.

 Η Ελλάδα χρειάζεται μια ζωντανή, χρήσιμη και με διαφανή λειτουργία δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.