Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Συντονίζονται οι κάτοικοι της Ν.Μηχανιώνας για τις κεραίες

Συγκεντρώνονται υπογραφές - Ετοιμάζονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Τα πάνελ των κεραιών τοποθετήθηκαν και τώρα μπαίνει η διαφημιστική πινακίδα
με τα χαρτικά για να ολοκληρωθεί το καμουφλάζ του συστήματος κεραιών
Συντονίζονται οι κάτοικοι της Μηχανιώνας κατά της εξάπλωσης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έτσι όπως εξαπλώθηκαν, έχουν μετατραπεί πλέον σε βραχνά, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους κατά της υγείας και της ακεραιότητας των ίδιων και των παιδιών τους.

Περίοικοι της περιοχής που τα σπίτια τους βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το Σταθμό Βάσης Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας, ο οποίος στήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην ταράτσα σπιτιού της οδού Ρήγα Φεραίου, απέναντι από το μαρμαράδικο Λέφα και σε απόσταση 5-6 μέτρων από το Λύκειο, καθώς επίσης οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του Λυκείου, των Γυμνασίων και του δημοτικού σχολείου της Μηχανιώνας, μαζί με άλλους κατοίκους, άρχισαν τη συγκέντρωση υπογραφών μαζικά κάτω από ένα υπόμνημα διαμαρτυρίας.
Με το υπόμνημα, ζητείται από τους αρμόδιους της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και την Πολεοδομία Θέρμης, να επανεξετάσουν και να ακυρώσουν τις άδειες που εξέδωσαν για τη λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος κεραιών. Κι αυτό διότι, εξέτασαν το τυπικό μέρος της αίτησης που είχε υποβάλει η Cosmote, στην οποία ανήκουν οι κεραίες, χωρίς να λάβουν υπόψη τους  ότι η λειτουργία του Σταθμού αυτού σε πολύ μικρή απόσταση από τις ήδη λειτουργούσες τρεις γιγάντιες κεραίες που υπάρχουν στα κοιμητήρια, θα σαρώνουν στην κυριολεξία ολόκληρη τη Μηχανιώνα με ακτινοβολία.
Επίσης, μία άλλη παράμετρος που υπογραμμίζεται και η οποία δεν ελήφθη υπόψη κατά την έκδοση των αδειών, είναι ότι αυτό το σύστημα κεραιών, θα λειτουργεί σε απόσταση λίγων μέτρων από το Λύκειο, τα δύο Γυμνάσια, το δημοτικό σχολείο και το γήπεδο της Νέας Μηχανιώνας που θα δέχονται ασταμάτητα τις επιπτώσεις από την εκπεμπόμενη ακτινοβολία.
Μία έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που είχε συνταχθεί το Νοέμβριο του 2003, έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των γονέων των μαθητών και όλων των κατοίκων της Μηχανιώνας από τη λειτουργία αυτού του συστήματος κεραιών, καθώς σημείωνε με έμφαση ότι «..Κατά την έρευνα των αναφορών, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι υφίσταται επιστημονική αμφιβολία ως προς το εύρος και την έκταση των πιθανολογούμενων κινδύνων από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, καθώς και ως προς τα ληπτέα μέτρα προφύλαξης..»
Στην έκθεση εκείνη, με τίτλο «Σταθμοί Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας: μακροχρόνια έκθεση στη μη ιοντίζουσα ακτινοβολία», ο Συνήγορος του Πολίτη, με βάση τις γνωμοδοτήσεις ανεξάρτητων επιστημόνων και ερευνητών που συνόδευαν τις αναφορές που του είχαν υποβληθεί, παρατηρούσε: «…πιθανολογείται η πρόκληση σοβαρών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από την έκθεση του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και ειδικότερα από την έκθεση σε σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας. Όπως προκύπτει από τις σχετικές γνωμοδοτήσεις, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα θεσμοθετημένα στην Ελλάδα επίπεδα ασφαλούς έκθεσης (όρια επικινδυνότητας) είναι υψηλά, συγκριτικώς προς τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και, ως εκ τούτου, δεκτικά περαιτέρω μείωσης. Παράλληλα, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη τοποθέτησης των κεραιών σε επαρκή απόσταση από κατοικημένες περιοχές και ειδικά κτήρια (πχ. σχολεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού), ώστε να μειωθούν οι πιθανολογούμενοι κίνδυνοι».

Ολόκληρη την εξόχως αποκαλυπτική και αντικειμενική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που εκτός από τις επισημάνσεις των ανεξάρτητων επιστημόνων, περιλαμβάνει τις απόψεις των δημόσιων φορέων (ΕΕΑΕ και ΕΕΤΤ), ευρωπαϊκών οργανισμών, τη νομολογία κ.α., μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ:

3 σχόλια:

  1. ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ στον επαγγελματια που την τοποθετησε.
    αφειστε τις υπογραφες ,καντε ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ ,μονο αυτο ποναει τον καθε ανωριμο συμπολιτη μας ,που μπροστα στο κερδος δεν νοιαζεται για την υγεια των συνανθρωπων του.ΜΠΟΙΚΟΤΑΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΚΕΡΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ COSMOTE, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ, ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΡΕΨΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ ΣΤΗΝ COSMOTE, ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ (Π.Χ. VODAFONE, WIND).
    ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΙ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ, ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΘΟΡΥΒΗΘΕΙ Η COSMOTE, Η ΟΠΟΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ, ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι απόλυτα σωστό αυτό που γράφετε. Το είχαμε προτείνει κι εμείς κατά την προηγούμενη κινητοποίηση όταν στήνονταν η γιγαντοκεραία της Cosmote στα κοιμητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.