Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

«Kαθαρός ο Θερμαϊκός σε 18 μήνες», λέει ο Καράογλου

Τη διαβεβαίωση ότι ο Θερμαϊκός θα είναι «καθαρός» σε 18 μήνες, έδωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, παρεμβαίνοντας σε ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ σχετικά με τη ρύπανση στον Θερμαϊκό Κόλπο. «Σε 18 μήνες η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είναι σήμερα», είπε.
 
Όπως παραδέχθηκε ο κ. Καράογλου, η ρύπανση του κόλπου είναι ένα υπαρκτό ζήτημα και υπάρχει μία πολύ μεγάλη ευαισθησία για το Θερμαϊκό, που είναι ένα κλειστο οικοσύστημα. «Με το Θερμαϊκό υπήρχε και υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το πρόβλημα δημιουργείται αφενός μεν με τα τέσσερα ποτάμια (Αλιάκμων, Αξιός, Γαλλικός και Λουδίας) που εκβάλλουν στον κόλπο, με το ένα να είναι ανεξέλεγκτο, καθώς έρχεται από τη Σερβία και τα Σκόπια  και πολλές φορές κατεβάζει φερτές ύλες και άλλα υλικά που είναι ανεξέλεγκτα. Και αφετέρου από τα βιομηχανικά λύμματα.
Πάντως τα τελευταία μειώθηκαν αισθητά, σε σχέση με το παρελθόν, καθώς αυτή τη στιγμή πέφτουν στο Θερμαϊκό λιγότερα λύμματα κατά 10.000 κυβικά. Κι αυτό όχι γιατί οι βιομηχανίες έλυσαν το πρόβλημα των υγρών λυμμάτων, αλλά διότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη απομείωση, καθώς άλλα εργοστάσια έκλεισαν και άλλα έφυγαν στα Σκόπια και τη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί κατά 1/3 η πηγή της ρύπανσης.
Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης εξήγησε ακόμη ότι η υπάρχουσα νομοθεσία προβλέπει μία πρώτη επεξεργασία που γίνεται εντός του εργοστασίου και στη συνέχεια τα λύμματα πάνε στη ΜΚΑ, τη Μονάδα Καθαρισμού Αποβλήτων της Βιομηχανικής Περιοχής.
«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από τις πηγές της ρύπανσης, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της ΕΤΒΑ (θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς) και την ΕΥΑΘ. Η ΕΤΒΑ υποχρεούται να κάνει έργα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ με τα οποία θα δίνεται ουσιαστική απάντηση στο θέμα των λυμάτων. Σε 18 μήνες η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη» σημείωσε.
Ο κ. Καράογλου τόνισε ότι υπήρχε παλαιοτέρα πρόγραμμα με αντιρρυπαντικό σκάφος που καθάριζε τον κόλπο από τα φερτά υλικά, και το πρόγραμμα επανενεργοποιήθηκε με το αντιρρυπαντικό «Αλκίππη» να φροντίζει για την επιφανειακή καθαριότητα του Θερμαϊκού επτά ημέρες την εβδομάδα. Και όπως είπε: «Αναλάβαμε δράση γιατί ο Θερμαϊκός είναι η Θεσσαλονίκη, είναι η καρδιά μας».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.