Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Στο σκαμνί ο Ρόντος για την ... αποναρκοθέτηση

Οι δράσεις της Mη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ)  "Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης", η οποία φέρεται να εισέπραξε παρανόμως πάνω από εννέα εκατομμύρια ευρώ, οδήγησαν οκτώ κατηγορούμενους -μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος- στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για βαρύτατα κακουργήματα.

Η ΜΚΟ είχε αναλάβει την αποναρκοθετηση σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο, χωρίς -κατά την κατηγορία- να έχει τις προϋποθέσεις-. Ο Άλεξ Ρόντος βρισκόταν στο υπουργείο εξωτερικών την περίοδο από τον Ιούλιο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2003 και διηύθυνε την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, της υπηρεσίας δηλαδή που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ.
Το Συμβούλιο Εφετών εξέδωσε βούλευμα, με το οποίο κρίνει ότι παραπέμπονται σε δίκη οι: Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, Αλέξανδρος - Γεώργιος Ρόντος, Νικόλαος Τσαμαδός, Νικόλαος Μπαζας, Ευάγγελος Ρηγάκος, Αφροδίτη Κωστογιάννη - Κόκκορη, Γεωργία Λυμπέρη και Μαρία - Αναστασία Μακρυνιώτη.
Κατά περίσταση τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν είναι: απάτη από κοινού κατ' εξακολούθηση με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος προκαλώντας ζημιά σε βάρος του δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατά μόνας κατ' εξακολούθηση και της απιστίας στην υπηρεσία, οπλοκατοχή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και άλλα. Επίσης, οι κατηγορούμενοι απαλλάσσονται για κάποιες επιμέρους πράξεις που τελέστηκαν την περίοδο από το 2002 ως το 2004.

Οι κατηγορίες
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ έγινε χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, εγκρίσεις οικείων πρεσβειών, σύνταξη εκθέσεων προόδου του έργου κ.λπ., αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας, καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου στο 100% του κόστους του. Τα κονδύλια διατέθηκαν την περίοδο από το 2000 ως το 2004, αλλά φέρονται να διατέθηκαν τελικά σε άλλους σκοπούς.
Υπενθυμίζεται ότι ο Α. Ρόντος, είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ αμέσως μετά την απολογία του. Τότε είχε βάλει στο "στόχαστρό" την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή τους Γιώργο Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδο, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.


Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.