Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Αλλάζουν στάση δήμαρχοι και περιφερειάρχες για την ΠΝΠ, μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα

Τη δέσμευση ότι η εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων και των αποθεματικών συνιστά έκτακτο και προσωρινό μέτρο και πως τα ποσά θα είναι εγγυημένα παρείχε ο Αλέξης Τσίπρας στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της χώρας.

«Χρειάζεται η χώρα το εργαλείο της διαπραγμάτευσης και γι' αυτό εμείς θα το δώσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κ. Αγοραστός. «Με θετικό πρόσημο η συνάντηση», εκτίμησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης.
Η συνάντηση με αντιπροσωπεία των δημάρχων
Η συνάντηση ε τον Αλέξη Τσίπρα είχε «θετικό πρόσημο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη να μη δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά.
«Δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός ότι τα ζητήματα που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη, γρήγορα τις επόμενες δύο ημέρες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μην δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά. Επίσης πολύ σύντομα θα υπάρξει η διαδικασία της προαιρετικότητας όσον αφορά τα χρήματα που θα δίδονται μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος» πρόσθεσε.
«Στην συνάντηση την οποία είχαμε με τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θέλουμε άλλες μονομερείς ενέργειες, και ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται τον διάλογο και μπορεί να στηρίξει την χώρα, όποτε και όσο χρειαστεί» δήλωσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, μετά την συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό.
«Έχουμε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την Δευτέρα στις 12:00 και εκεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ενέργειες, αλλά και άλλα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διερευνήσεις και διευκρινίσεις μέσα από το γραφειοκρατικό κομμάτι της εφαρμογής αυτού του μέτρου, θα πάρουμε και τις αποφάσεις που χρειάζονται» επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Ερωτηθείς αν έχει μια πρώτη εικόνα και αν μετά την σημερινή συνάντηση είναι πιο κοντά στο να επιτρέψουν οι δήμαρχοι να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα, ακολουθώντας τα όσα προβλέπει η ΠΝΠ ο κ. Πατούλης είπε: «Κατ' αρχήν θεωρώ ότι ανοίγουμε ένα καλό δίαυλο επικοινωνίας για το καλό της Αυτοδιοίκησης και της χώρας. Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις του αυτοδιοικητικού συμβουλίου και εμείς θεωρούμε ότι η σημερινή συνάντηση έχει θετικό πρόσημο και ότι η πορεία μας θα είναι εκείνη που πρέπει να είναι για το καλό της χώρας και της Αυτοδιοίκησης».
Η συνάντηση με τους περιφερειάρχες
«Τα λεφτά είναι δικά σας», φέρεται να διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός τους περιφερειάρχες κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Πήραμε την πολιτική διαβεβαίωση ότι το μέτρο αυτό είναι έκτακτο και προσωρινό. Συνεπώς μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα γίνει προαιρετικό. Θα έρθει νόμος στη Βουλή που θα αλλάξει το μέτρο» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Κώστας Αγοραστός.
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για «όλες τις αιτιάσεις για την ΠΝΠ» ζητώντας αλλαγές. «Είπαμε τις απόψεις μας και ταυτόχρονα συζητήσαμε και για τα θέματα της αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης και μάλιστα των περιφερειών» είπε ο Κ. Αγοραστός αναφερόμενος στη δέσμευση του πρωθυπουργού για συνέχιση των συναντήσεων με αντικείμενο «και άλλα ουσιαστικά ζητήματα» όπως επισήμανε ο Κ. Αγοραστός. «Θέλουμε να υπάρχει μία ολοκληρωμένη πολιτική για τη χώρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.
Επιχειρώντας ουσιαστικά να ρίξει τους τόνους ο Κ. Αγοραστός σημείωσε πως τη στιγμή που το μέτρο είναι προσωρινό αλλάζουν και οι αποφάσεις μας, προσθέτοντας πως «ο πρωθυπουργός μας μίλησε πραγματικά και αληθινά» και  «χρειάζεται η χώρα το εργαλείο της διαπραγμάτευσης και για αυτό εμείς θα το δώσουμε».
«Είμαστε εδώ υπερκομματικά πατριώτες, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε (σ.σ. την πατρίδα) και να αλλάξει αυτό σύντομα», υπογράμμισε. «Πάντα η ρευστότητα δημιουργεί βαθμό ελευθερίας στην διαπραγμάτευση και εμείς θέλουμε να γίνει διαπραγμάτευση και να πετύχει». Ο δε περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε προαναγγείλει προσφυγή στο ΣτΕ επεσήμανε ότι μετά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού δε θα κάνει προσφυγή κατά της ΠΝΠ.

Υπενθυμίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή ο περιφερειάρχης Πελοπόννησο Π. Τατούλης είχε ταχθεί υπέρ της μεταφοράς ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ αναγνωρίζοντας την έκτακτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.