Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Αλαζονική στάση της διοίκησης Μαυρομάτη για τον αγωγό Επανομής

Για μία ακόμη φορά η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, στο πλαίσιο της αλαζονικής της συμπεριφοράς απέναντι στην αντιπολίτευση, απέρριψε την πρόταση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» για τη μείωση στο μισό του τέλους αποχέτευσης, προκειμένου να συνδεθούν περισσότεροι δημότες της Επανομής στον αποχετευτικό αγωγό, δεδομένου ότι το έργο βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Τσαμασλής, Κουζινόπουλος, Μώραλη) στις ερωτήσεις που απηύθυναν προς τη δημοτική αρχή, στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, εξέφρασαν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο να απορριφθεί το μέγα έργο της αποχέτευσης της Επανομής από τους ελεγκτές της Ε.Ε. που πρόκειται να έρθουν στην περιοχή της επόμενες ημέρες. Κι αυτό διότι είναι ελάχιστες οι συνδέσεις που μέχρι τώρα έγιναν από τους Επανομίτες στον αποχετευτικό αγωγό, λόγω του πολύ υψηλού τέλους σύνδεσης.

Εκφράζοντας την έντονη αγωνία του για τον ενδεχόμενο κίνδυνο να απορριφθεί στο σύνολό του το έργο, εάν οι ελεγκτές της Ε.Ε. κρίνουν ότι δεν έγιναν στον αγωγό οι απαιτούμενες συνδέσεις από τους κατοίκους, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, επανέλαβε την πρόταση που κατ’ επανάληψη διατύπωσε και συγκεκριμένα:

-Τη μείωση κατά 50% του τέλους σύνδεσης, που καθορίστηκε από τη ΔΕΥΑΘ με βάση ένα μυστήριο μαθηματικό τύπο και η εξόφληση του υπόλοιπου 50% σε βάθος χρόνου, μέσα από τους λογαριασμούς της ύδρευσης.
-Την αύξηση του αριθμού των δόσεων για το ποσό που θα απομείνει, τουλάχιστον σε δέκα, για την ελάφρυνση των δημοτών που καλούνται σήμερα να πληρώσουν ένα δυσβάστακτο για τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης ποσό που κυμαίνεται από 700 έως 1.200 ευρώ ως τέλος σύνδεσης, χώρια τα έξοδα που θα επιβαρυνθούν για τη σύνδεση του σπιτιού τους στον αγωγό.

Η διοίκηση Μαυρομάτη επικαλούμενη τις οικονομικές δυσκολίες της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Θερμαϊκού (ΔΕΥΑΘ), απέρριψε για μία ακόμη φορά την πρόταση αυτή. Όπως απέρριψε και την έκκληση της «Συμπολιτείας» για συστράτευση όλων των δημοτικών παρατάξεων στο θέμα αυτό και την από κοινού διοργάνωση ενημερωτικής συγκέντρωσης των κατοίκων της Επανομής, προκειμένου να πεισθούν για την αναγκαιότητα σύνδεσής τους στον αγωγό αποχέτευσης, με τις μειώσεις όμως που προτάθηκαν.

«Σε τέτοια μεγάλα πανδημοτικά θέματα, όπως είναι η ύδρευση και η αποχέτευση, όπως η υγεία, η παιδεία, οι υποδομές, δεν πρέπει να επικρατούν μικρόψυχες μικροπαραταξιακές πρακτικές, αλλά συμπόρευση όλων των συνδημοτών μας και των παρατάξεων που τους εκφράζουν στο δημοτικό συμβούλιο», ήταν η υπόμνηση του Σπ. Κουζινόπουλου. Η πρόταση αυτή, όπως και οι ανάλογες που είχαν διατυπωθεί για το ίδιο θέμα από τη «Συμπολιτεία» συνάντησαν για μία ακόμη φορά την πλήρη αδιαφορία της δημοτικής αρχής.
Αντί για τη διοργάνωση ενημερωτικής συνάντησης από όλες τις δημοτικές παρατάξεις που πρότεινε η «Συμπολιτεία», η διοίκηση Μαυρομάτη ανακοίνωσε την πραγματοποίηση «απολογιστικής συνέλευσης» αύριο Παρασκευή 3 Απριλίου, στο δημοτικό θέατρο Επανομής. Μία «συνέλευση» η οποία, όπως και οι αντίστοιχες που διοργανώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε Μηχανιώνα και Αγγελοχώρι, θα εξελιχθούν σε ένα απέραντο μονόλογο του δημάρχου και της προσπάθειάς του να παρουσιάσει ότι «όλα βαίνουν καλώς» στο δήμο Θερμαϊκού και ότι η διοίκησή του επιτελεί ένα «τεράστιο» έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ στις 31 Μαρτίου έληξε η καταληκτική προθεσμία που είχε τεθεί από την Ε.Ε. για την πλήρη ολοκλήρωση του έργου αποχέτευσης της Επανομής, υπάρχουν τμήματα του αγωγού που ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το αντλιοστάσιο που έχει στηθεί δίπλα στην Ιχθυόσκαλα της Ν.Μηχανιώνας για την προώθηση των λυμάτων προς το σταθμό επεξεργασίας, στην περιοχή Αινείας. «Είμαστε στα τελειώματα», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ, δημοτικός σύμβουλος κ. Αγγελάκης Σαμακοβλής. Και απέδωσε την καθυστέρηση που υπήρξε στην κατάσταση του καιρού και τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Στις ομιλίες τους τόσο ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» όσο και ο κ.Τσαμασλής επισήμαναν τον κίνδυνο ότι εφόσον οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έρθουν, διαπιστώσουν ότι ο αγωγός δεν ολοκληρώθηκε κανονικά και δεν λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη, δίχως τον απαιτούμενο  ικανό αριθμό συνδέσεων, τότε το έργο να απορριφθεί και να κληθεί ο δήμος, να επιστρέψει τα πολλά εκατομμύρια που έλαβε από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. για την κατασκευή του.


Απαντώντας ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτης διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος και πως υπάρχει «Σχέδιο Β΄» από τη διοίκησή του. Καθώς, όπως είπε, «Και μόνο τα δημοτικά κτίρια να συνδεθούν στον αγωγό, καλύπτονται τα στάνταρτ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.