Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Η αποχέτευση, οι εκατό δόσεις και τα πρόωρα βεγγαλικά

Πασχαλιάτικες κροτίδες, εκτόξευσε πρόωρα ο δήμαρχος Θερμαϊκού, μιλώντας στην «απολογιστική συγκέντρωση» που οργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής στο δημοτικό θέατρο Επανομής και όπου, για το τέλος αποχέτευσης, υποσχέθηκε ένταξη στη ρύθμιση των εκατό δόσεων!!

Η υπόσχεση αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού έχει βρεθεί με τις τακτικές της σε πλήρες αδιέξοδο, για το μέγα θέμα της αποχέτευσης της Επανομής. Καθώς, ενώ έληξε η τελική προθεσμία για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, αυτός ουσιαστικά είναι ανενεργός, καθώς υπάρχουν ακόμη ανολοκλήρωτες εργασίες, αλλά και απροθυμία από τους κατοίκους της Επανομής για σύνδεση στο δίκτυο. Ενώ ως Δαμόκλειος σπάθη, επικρέμεται ο κίνδυνος ακύρωσης του έργου από την Ε.Ε. και επιστροφής των 15 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για την κατασκευή του από το Ταμείο Συνοχής.
Μακάρι να μπορούσε να γίνει η ρύθμιση των εκατό δόσεων. Θα ήμασταν οι πρώτοι που θα το χειροκροτούσαμε, καθώς θα ελαφρύνονταν ουσιαστικά οι Επανομίτες από το δυσβάστακτο τέλος σύνδεσης, που καλούνται σήμερα να πληρώσουν, προκειμένου να συνδεθούν στο νεότευκτο δίκτυο της αποχέτευσης.
Πολύ φοβούμαστε όμως ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Δεδομένου ότι ο πρόσφατος νόμος 4321 που ψηφίστηκε στη Βουλή για τη ρύθμιση των 100 δόσεων (ΦΕΚ 32, Α΄/21-3-2015), είναι σαφής. Καθώς από το πρώτο του κιόλας κεφάλαιο, ορίζει ότι «στην εν λόγω ρύθµιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσµων οφειλών έως και την 1.3.2015 που έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης». Επομένως;
Επαναλαμβάνουμε: Μακάρι να βρισκόταν από τη διοίκηση του Δήμου κάποιο παραθυράκι για την ένταξη και των κατοίκων της Επανομής στη ρύθμιση, ώστε να γλυτώσουν από αυτό το βρόγχο που έχουν στο κεφάλι τους. Διακεκριμένοι οικονομολόγοι και φοροτεχνικοί, στους οποίους απευθυνθήκαμε, είναι κατηγορηματικοί στο ζήτημα αυτό: «Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει πλέον χρόνος».
Από την άλλη, αυτή η αναφορά του δημάρχου κ. Μαυρομάτη, που είχαμε την υπομονή να την απομαγνγητοφωνήσουμε και την παραθέτουμε ολόκληρη στη συνέχεια, προκαλεί και κάποια εύλογα ερωτήματα, στα οποία πολύ θα θέλαμε να έχουμε την απάντηση της δημοτικής αρχής:
Επτά μήνες τώρα, από το Σεπτέμβριο 2014, ο δήμαρχος Θερμαϊκού και η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Θερμαϊκού (ΔΕΥΑΘ), απέρριπταν πεισματικά την πρόταση που κατ’ επανάληψη κατέθεσε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» για τη μείωση στο μισό, του τέλους σύνδεσης. Και παράλληλα, την αποπληρωμή του άλλου μισού σε βάθος χρόνου, τμηματικά, μέσα από τους λογαριασμούς της ύδρευσης και την καταβολή του εναπομείναντος τέλους σύνδεσης σε 10 μηνιαίες δόσεις.
Ποια ήταν η απάντηση; Έλεγαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα στα ταμεία της ΔΕΥΑΘ, η οποία πρέπει να πληρώσει αμέσως στον εργολάβο, με την αποπεράτωση του αγωγού το ποσό των 1.200.000 ευρώ. Και ότι από τα χρήματα που θα συγκεντρώνονταν από την είσπραξη του τέλους σύνδεσης, θα καταβάλλονταν αυτό το ποσό.
Που βρέθηκαν τώρα ξαφνικά τα 1.200.0000 ευρώ για τον εργολάβο, δεδομένου ότι αν ισχύσει η ρύθμιση των 100 δόσεων, σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι κάτοικοι δεν θα προκαταβάλουν ούτε ένα ευρώ, και με τα 20 ευρώ το μήνα που θα πληρώνουν ως δόση, θα αποπληρώσουν σε τρία, τέσσερα, πέντε ή περισσότερα χρόνια;
Όσο για το επιχείρημά του, που ακούστηκε και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί «Plan B΄», για να εμφανιστεί ότι λειτουργεί ο αγωγός, μόνο με τη σύνδεση σ’ αυτόν των τριάντα περίπου δημοτικών και δημόσιων κτιρίων που υπάρχουν στην Επανομή (πρώην Δημαρχείο, σχολεία, δημοτική αγορά, αστυνομία κλπ), σε μία τέτοια περίπτωση, θα κατακτούσε η περιοχή μας παγκόσμιο ρεκόρ πρωτοτυπίας: Καθώς θα διαθέτει έναν πανάκριβο αποχετευτικό αγωγό που κατασκευάστηκε μεν για τους κατοίκους, λειτουργεί δε ερήμην τους.
Έστω αυτή την ύστατη ώρα, θέλουμε να επαναφέρουμε την πρόταση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» για τον τρόπο ρύθμισης του τέλους σύνδεσης, αλλά και για μία κοινή, από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ενημερωτική συγκέντρωση των κατοίκων της Επανομής, προκειμένου να πεισθούν για την αναγκαιότητα ένταξής τους στον αποχετευτικό αγωγό. Και ας μη μας πούνε ότι με τα 30-40 άτομα που συγκέντρωσαν το απόγευμα της Παρασκευής, πολλά από τα οποία ήταν στελέχη της διοίκησης από άλλες περιοχές του δήμου, εκπλήρωσαν το καθήκον της ουσιαστικής ενημέρωσης των κατοίκων. Σ΄αυτό το έργο, η «Συμπολιτεία» επαναλαμβάνει ότι είναι διατεθειμένη να βοηθήσει ουσιαστικά, αρκεί φυσικά να σταματήσει η τακτική των αποκλεισμών που εφαρμόζεται σήμερα.  

Τι είπε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης
Παραθέτουμε στη συνέχεια, πλήρως απομαγνητοφωνημένα τα όσα είπε στη συγκέντρωση της Επανομής ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαυρομάτης για το φλέγον θέμα της αποχέτευσης:
«Η δημοτική μας επιχείρηση ύδρευσης, παρότι δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τους κατοίκους, καλείται να πληρώσει 1.200.000 ευρώ στον εργολάβο. Και σήμερα έχει δώσει  πάνω από 600.000 ευρώ, τεντώθηκε δηλαδή. Προσπαθεί να είναι τακτική απέναντι στον εργολάβο, για να μην έχει ως δικαιολογία ότι δεν προχωρώ το έργο γιατί δεν με πλήρωσε  η δημοτική επιχείρηση.
Συν αυτό το ποσό, βάλτε ότι έκανε και τρία αντλιοστάσια και έκανε και τρεις συνδέσεις με τη ΔΕΗ. Ποσά μεγάλα για να συνδεθείς με τη ΔΕΗ. Σήμερα μπήκαν δύο πυλώνες για να συνδεθούν τα αντλιοστάσια και μένει ακόμη ένας. Προχωρούμε λοιπόν. Έχουμε πάρει τις εγκρίσεις από τη ΔΕΗ, πήραμε τις χελώνες, είναι όλα έτοιμα. Είναι έτοιμη δηλαδή η δική μας υπηρεσία ώστε το έργο αυτό να λειτουργήσει στις αρχές του Μάη.
Θα ρωτήσουν κάποιοι: Θα υπάρχουν λύματα; Χωρίς λύματα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αν δεν συνδεθείτε εσείς, το έργο δεν θα έχει λύματα.
Το ένα σενάριο είναι η ΔΕΥΑΘ να κάνει οκτώ δόσεις στους δημότες προκειμένου να τους διευκολύνει να μπορούν να πληρώσουν. Όταν πήραμε αυτή την απόφαση ξέραμε ότι στις 31 Μαρτίου έπρεπε το έργο να είχε ολοκληρωθεί. Σήμερα υπάρχει απροθυμία για πολλούς λόγους, εγώ θα βάλω τον πρώτο, ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στους πολίτες. Δεν μπορεί να δώσει κανένας ούτε 100 ευρώ. Ας το πάρω λοιπόν ότι είναι έτσι. Ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Ακούστηκαν χιλιάρικα, ακούστηκαν διχίλιαρα, δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Η σύνδεση σε ένα σπίτι είναι από 400 έως 500 ευρώ. Μεγάλο ποσό για τη σημερινή εποχή. Συμφωνώ μαζί σας. Από την άλλη είναι αυτό που λέει η διοίκηση της ΔΕΥΑΘ ότι έχει να πληρώσει 1.200.000, από πού να τα πάρει.
Λέω λοιπόν ότι το έργο προχωράει, θα ολοκληρωθεί. Κάποιοι δυστυχώς μέσα στα κανάλια ρίχνουν τα λύματά τους. Και κάποιος που αγόρασε με τον ιδρώτα του ένα σπίτι και θέλει να απολαύσει αυτή την ποιότητα ζωής στην Επανομή, που είναι ένα όμορφο μέρος, είναι υποχρεωμένος να βλέπει μέσα στο ρέμα του να βγαίνουν τα λύματα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Από την ώρα που θα γίνει η σύνδεση (σ.στον αγωγό) θα πέφτουν βαρύτατα πρόστιμα. Χίλιοι φίλοι, σ’ αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να είμαστε φίλοι.
Το δεύτερο είναι ότι είτε συνδεθείς είτε δεν συνδεθείς, θα πληρώνεις το τέλος. Θα πληρώνεις και το βόθρο σου, θα πληρώνεις και στην ύδρευση.
Υπάρχει όμως κι ένα Β΄ σενάριο. Έχουμε περίπου 30 κτίρια (δημοτικές αγορές, σχολεία κλπ), θα συνδεθούν αυτά και θα έχει λύματα ο αγωγός.
Και υπάρχει και το τρίτο σενάριο, που το εξετάζουμε τώρα, με το νέο νόμο που ψήφισε η Βουλή των εκατό δόσεων. Τι μπορεί να γίνει: Μέχρι τέλη Απριλίου να καταγραφούν όσοι θέλουν να συνδεθούν και να βγάλουν τα ποσά τους. Να μη δώσει κανείς ούτε ένα ευρώ, να γίνουν βεβαιωτικοί κατάλογοι ότι έχουν να πληρώσουν και να το κάνουμε δόσεις, όσες είναι, των 20 ευρώ. Άρα, εάν είναι το τέλος σύνδεσης 500 ευρώ, με 20 ευρώ το μήνα θα είναι 25 δόσεις, δηλαδή θα εξοφλήσει σε 2,5 χρόνια.
Αυτά είναι τα σενάρια. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο».   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.