Κυριακή 19 Απριλίου 2015

I.Kαϊτετζίδης: "Τοπική Αυτοδιοίκηση με ανθρώπινο πρόσωπο"

Την ανάγκη να υπάρξει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο απέναντι στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες και πρωτίστως στους ανέργους, τα νέα παιδιά και τους άπορους συμπολίτες, επισημαίνει σε συνέντευξή του στον Αγγελιοφόρο, ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Θεωρώντας παράλληλα επιτακτική την ανάγκη διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ των δήμων της Θεσσαλονίκης.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Η βασική αρχή στο δήμο μας είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πολίτη και της καθημερινότητάς του. Κακά τα ψέματα. Σε μια τόσο δύσκολη εποχή για την ελληνική κοινωνία, όπου όλοι εδώ και καιρό δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, οι ΟΤΑ πρέπει να σταθούν δίπλα στο δημότη και να τον βοηθήσουν. Προσφέροντας μια ποιοτική καθημερινότητα. Εξυγιαίνοντας τα οικονομικά του δήμου και ελαφρύνοντας την τσέπη του πολίτη. Δημιουργώντας σημαντικά έργα υποδομής στις πόλεις, που βελτιώνουν τη ζωή μας σ' αυτές και δημιουργούν αναπτυξιακές ευκαιρίες. Τέλος, ανοίγοντας μια μεγάλη αγκαλιά ευαισθησίας με το κοινωνικό πρόγραμμά μας για όλες τις αδύναμες ομάδες των συμπολιτών μας που βιώνουν το απάνθρωπο πρόσωπο της οικονομικής κρίσης και του κοινωνικού αποκλεισμού».
Σε ερώτηση εάν οι δήμοι μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας για να αντιμετωπιστεί το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα και ποιες δράσεις κοινωνικής πολιτικής μπορούν να αναλάβουν, ο κ. Καϊτετζίδης λέει:
«Ένα από τα πιο μεγάλα στοιχήματα της αυτοδιοίκησης σήμερα, είναι το κοινωνικό της πρόσωπο απέναντι στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Τους ανέργους, τα νέα μας παιδιά και τους άπορους συμπολίτες μας. Είναι αυτές οι ομάδες που κυρίως πλήττονται από την κρίση. Ο δήμος μας με τις κοινωνικές του υπηρεσίες έχει ένα ευρύ φάσμα καταγραφής και επίλυσης προβλημάτων. Στο ΚΕΠ Πυλαίας λειτουργεί ειδικό Γραφείο Υποστήριξης Ανέργων και Προώθησης στην Απασχόληση, ενώ ο δήμος συμμετέχει στα συσσίτια των ανήμπορων συμπολιτών μας. Διανέμει βοηθήματα, μέχρι και τρόφιμα στις οικογένειες που έχουν ανάγκη, δημιουργεί συνέργειες με την Εκκλησία, με τους επιχειρηματίες, αλλά και τα παιδιά των σχολείων μας και υποστηρίζει τους άπορους συμπολίτες μας καθημερινά αλλά και στις άγιες ημέρες, τόσο τα Χριστούγεννα όσο και τώρα το Πάσχα. Σε μια πρωτοποριακή για τη χώρα πρωτοβουλία προχωρήσαμε τα τελευταία χρόνια στο μηδενισμό όλων των επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων σε συλλόγους και φορείς του δήμου μας και με τα χρήματα αυτά δημιουργήσαμε το Δημοτικό Κοινωνικό Κουμπαρά, που έχει αποκλειστικό σκοπό να υποστηρίξει τις ευπαθείς οικογένειες.
Ταυτόχρονα βοηθούμε ως δήμος στη μάχη για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, προωθώντας τη μεγάλη πρωτοβουλία του συνεδριακού τουρισμού, όπου ο δήμος μπορεί τα επόμενα χρόνια -εξαιτίας και των υπερσύγχρονων υποδομών που πλέον διαθέτει- να πρωταγωνιστήσει. Να σας πω μόνο ότι σε όποια πόλη του κόσμου κερδήθηκε αυτό το στοίχημα ωφελούνται περίπου 70 είδη επαγγελμάτων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην τοπική ανάπτυξη και στην τόνωση της απασχόλησης.
Σε άλλη ερώτηση εάν μπορεί να υπάρξει διαδημοτική συνεργασία μεταξύ των δήμων της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη παρατηρεί:
«Ως δημοτική αρχή ακολουθούμε εδώ και χρόνια το αρχαίο ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει», φράση που στα σημερινά δύσκολα χρόνια για την ελληνική οικονομία αποτελεί μονόδρομο. Σ' αυτήν τη γραμμή λοιπόν ο δήμος, αλλά και εγώ προσωπικά, έχουμε δημιουργήσει άριστες σχέσεις με τους φορείς της ευρύτερης περιοχής, συνεργαζόμενοι σε μια σειρά από θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος που ταυτόχρονα αποτελούν και αντικείμενο διαδημοτικής συνεργασίας. Τομείς όπως το περιβάλλον, η διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, το παραλιακό μέτωπο, η διαδημοτική οδική και θαλάσσια συγκοινωνία, η πολιτική για την προστασία και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων είναι πεδία κατεξοχήν διαδημοτικής συνεργασίας και κοινής δράσης των δήμων του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος».
Τέλος, αναφορικά με το όραμα για μια τοπική αυτοδιοίκηση που να λειτουργεί προς όφελος των δημοτών και πώς μπορεί κάτι τέτοιο να επιτευχθεί, ο κ. Καϊτετζίδης δηλώνει:
«Επειδή είμαι άνθρωπος της πράξης, το όραμά μου είναι διττό. Για μια αυτοδιοίκηση που να βρίσκεται κοντά στον πολίτη και δίπλα του, κάτι που εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια. Αλλά και για μια αυτοδιοίκηση οραματική που να μπορεί να σχεδιάζει, να διεκδικεί αλλά και να πετυχαίνει να υλοποιεί έργα σημαντικά για τις τοπικές κοινωνίες. Ετσι για τη Θεσσαλονίκη, με το θαλάσσιο μέτωπό της, η αξιοποίησή του είναι το μεγάλο μας στοίχημα για την τρέχουσα θητεία: η ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου της Πυλαίας, με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, χώρους αναψυχής κ.λπ. και με επίκεντρο τη μαρίνα σκαφών της Πυλαίας. Είναι ένα τεράστιο έργο, το οποίο θα αναμορφώσει όχι μόνο το παραλιακό μέτωπο του δήμου μας, αλλά θα αλλάξει την εικόνα ολόκληρης της Θεσσαλονίκης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.