Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Πάνω από 10.000 οι πρόσφυγες στην Ειδομένη

Το «μαρτύριο της σταγόνας» εξακολουθούν να ζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, αφού χθες το βράδυ (από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 2 τα ξημερώματα) οι αρχές της γειτονικής χώρας άνοιξαν το σημείο διέλευσης και δέχτηκαν μόλις 70 άτομα, ενώ η ροή ξανάρχισε λίγο μετά τις 6 σήμερα το πρωί και ως τις 9, οπότε και ξανάκλεισε η «στρόφιγγα», πέρασαν άλλα 100 άτομα.

Οι ρυθμοί, με τους οποίους οι πρόσφυγες περνούν στην απέναντι πλευρά των συνόρων είναι ιδιαίτερα αργοί, την ίδια ώρα που ο καταυλισμός στην ουδέτερη ζώνη «βουλιάζει». Επτά χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εντός αυτού, ενώ άλλα 2.000 και πλέον άτομα έχουν απλώσει τις σκηνές και τα λιγοστά υπάρχοντά τους στα γύρω χωράφια. Άλλα 180 άτομα παραμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την Ειδομένη.
Στο μεταξύ, κανονικά διεξάγονται από χθες το απόγευμα τα δρομολόγια των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών. Την ίδια ώρα, οι 4 χώρες του βαλκανικού διαδρόμου μαζί με την Αυστρία συμφώνησαν σε ακόμη αυστηρότερα μέτρα ελέγχου.
Χιλιάδες ανά την Ελλάδα οι αλληλέγγυοι πολίτες που συνδράμουν τους πρόσφυγες, από τα νησιά του Αιγαίου ως την Ειδομένη.

Την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των κρατών της ΕΕ στην κατανομή των προσφύγων, θα ζητήσει στο έκτακτο Συμβούλιο των αρχηγών της ΕΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.