Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Δίκτυο Ανατ. Θεσσαλονίκης: Να διατεθούν οι αχρησιμοποίητες εγκαταστάσεις Θέρμης και Θερμαϊκού για στέγαση προσφύγων

Tο «Δίκτυο Kατοίκων της Aνατολικής Θεσσαλονίκης», σε διακήρυξη, εκφράζει την έντονη αντίδρασή του στη δημιουργία στρατοπέδου προσφύγων στα Τσαϊρια, την ελώδη περιοχή δίπλα στο ΚΑΠΠΑ και προτείνει την καταγραφή των κατάλληλων εγκαταστάσεων που δεν χρησιμοποιούνται στους δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού και την φιλοξενία εκεί προσφύγων.

Το Δίκτυο, απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης  να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό των προσφύγων. Παράλληλα απορρίπτει την ευρωτουρκική συμφωνία τονίζοντας πως καταπατά τα δικαιώματα των προσφύγων.
Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη:
«Το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Kορυφής αποτελεί ένα απαράδεκτο πλαίσιο πολιτικής που παραβιάζει την σύμβαση της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων. Nομιμοποιεί  το κλείσιμο των συνόρων.
Δημιουργεί μια ζώνη προστασίας του κέντρου της ξενοφοβικής Ευρώπης και μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα διαρκώς  διογκούμενο  γκέτο  προσφύγων  και  μεταναστών, περιορίζοντας το προσφυγικό ζήτημα σε ελληνοτουρκική υπόθεση, οδηγώντας την Ελλάδα σε επικίνδυνη τροχιά . Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, κάνει κουρελόχαρτο το Διεθνές Δίκαιο. Με αυτή την πολιτική θα ενταθεί η εξαθλίωση και των Ελλήνων και των προσφύγων" αναφέρεται στο κάλεσμα το οποίο συνεχίζει: "Η κυβέρνηση και ο  Αλ.  Τσίπρας  φέρνουν  πολιτικές ευθύνες διότι εγκατέλειψαν τη διεκδίκηση, ακόμη και με βέτο, για ανοικτά ευρωπαϊκά σύνορα και αποδέχτηκαν στην πράξη την Ειδομένη ως το νέο όριο της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα είναι εκτός αυτού του ορίου και εντός της ΕΕ μόνο και μόνο για να εφαρμόζει τα καταστροφικά μνημόνια και να εξοφλεί τους πιστωτές «πίνοντας το αίμα» του ελληνικού λαού.
Η αποχώρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επιβεβαιώνει ότι, βάσει της πρόσφατης επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, τα hot spot μετατρέπονται σε κλειστά κέντρα κράτησης, δηλαδή σε σκληρές φυλακές προσφύγων και μεταναστών.
Η απόφαση αυτή αποτελεί μια πολύ σοβαρή αντιδραστική εξέλιξη στην αντιμετώπιση των προσφύγων. Συνιστά μέτρο εγκλεισμού και γκετοποίησης όσων παραμείνουν στη χώρα,. Σε περιοχές απομονωμένες από τον οικιστικό ιστό των πόλεων, μακριά από την αλληλεγγύη και την προστασία που έδωσαν και συνεχίζουν να προσφέρουν οι κάτοικοι που βρίσκονται στις περιοχές που φτάνουν, περνούν ή διαμένουν πρόσφυγες.
Η χρησιμοποίηση του στρατού για τη λειτουργία και φρούρηση των στρατοπέδων, αποτελεί στρατιωτικοποίηση με ενδεχόμενες επικίνδυνες προεκτάσεις. 
Θεωρούμε απαράδεκτη την επιβολή   δημιουργίας ενός ακόμη στρατοπέδου(;)  μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμία διαβούλευση, στα Τσαΐρια, την ελώδη περιοχή δίπλα στο ΚΑΠΠΑ, όπου οι συνθήκες διαβίωσης θα είναι άκρως προβληματικές και λόγω του συγκεκριμένου χώρου.
Προτείνουμε να καταγραφούν όσες κατάλληλες εγκαταστάσεις δεν χρησιμοποιούνται στους δυο δήμους (Θέρμης και Θερμαϊκού) και εκεί διαμοιρασμένοι να ταχτοποιηθούν οι πρόσφυγες. Κατάλληλα δημόσια κτίρια και δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη, σίτιση και μετακίνηση των προσφύγων»
 «Εμείς, αλλά και οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής, κάποτε πρόσφυγες εδώ και οι ίδιοι, είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε στην καλύτερη εγκατάσταση τους ακόμη  και με προσωρινή φιλοξενία στα σπίτια μας. Όμως δεν δεχόμαστε μια νέα Ειδομένη ( από άποψη συνθηκών διαβίωσης) στην περιοχή μας. Θα είναι ντροπή για τον τόπο μας

Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής να στηρίξουν έμπρακτα και να σταθούν αλληλέγγυοι στο πλευρό των προσφύγων !» καταλήγει στη διακήρυξή του το Δίκτυο κατοίκων της ανατολική περιοχής του Ν. Θεσσαλονίκης».

2 σχόλια:

  1. ποιο είναι αυτό το δίκτυο κατοίκων ανατολικής Θεσσαλονίκης; Από πότε υφίσταται και που βρίσκεται η έδρα του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποιο είναι αυτό το δίκτυο κατοίκων ανατολικής Θεσσαλονίκης; Από πότε υφίσταται και που βρίσκεται η έδρα του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.