Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Προσφυγικό- οικονομικά κυριάρχησαν στο συνέδριο της ΠΕΔΚΜ

Το προσφυγικό, η ανάγκη θεσμικών αλλαγών, οι αρμοδιότητες και οι πόροι της αυτοδιοίκησης κυριάρχησαν στη θεματολογία του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε ότι από το 2010 μέχρι και το τέλος του 2014 οι περικοπές στην αυτοδιοίκηση ξεπέρασαν το 60%. Τόνισε ότι οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι της για το 2016, μπορεί μεν να είναι ελαφρώς αυξημένοι από αυτούς του 2015, αλλά είναι «κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ λιγότεροι από τις ανελαστικές, πραγματικές ανάγκες των δήμων». Στηλίτευσε τη στάση της κυβέρνησης προς την αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα προς την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, για την αφαίρεση, παρακράτηση, ή και μεταφορά προς τις περιφέρειες, θεσμοθετημένων, εδώ και δεκαετίες, πόρων των δήμων (φόρος ζύθου, αντισταθμιστικά, τέλος βοσκής, κ.α.). Εξέφρασε πάντως την ικανοποίηση του για τη στάση των υπουργών Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αφορμή το προσφυγικό, λέγοντας ότι «επιτέλους προσχωρούν στη λογική του ρεαλισμού και της πραγματικότητας και αναγνωρίζουν το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τώρα».
«Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μόνο με την τοπική αυτοδιοίκηση σύμμαχο της μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα και αποτελεσματικότερα οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης αλλά και να γίνει καλύτερη δυνατή διοίκηση και διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος» πρόσθεσε ο κ. Κυρίζογλου.
Χαιρετίζοντας το συνέδριο της ΠΕΔΚΜ η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά τόνισε «τα κεντρικά καθήκοντα και τα τρέχοντα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης μας επιβάλλουν να είμαστε άμεσοι και αποτελεσματικοί» και ανέφερε «ότι πολλές φορές στο παρελθόν ανεχτήκαμε φαινόμενα διαίρεσης, πολυλογίας, θεωρητικών σχεδιασμών που τελικά μπορεί να σήκωναν πολύ σκόνη, αλλά στην ουσία μας εξέτρεπαν από την πορεία».
«Πρέπει λοιπόν να στηριχθούμε , όπως όλοι καταλαβαίνουμε, σε μια επιβαλλόμενη στενή συνεργασία σε καθημερινή βάση. Επιτρέψτε μου να πω, ότι δεν έχουμε πλέον καμία πολυτέλεια χρόνου, καμία ανοχή από την κοινωνία. Κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση καλούμαστε να ξεπεράσουμε τις όποιες διαφορές νομίζαμε ότι είχαμε, να εργαστούμε από κοινού» πρόσθεσε η υφυπουργός.
Μιλώντας για το προσφυγικό, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης υποστήριξε ότι «από τη στιγμή που εισέρχονται παράνομα στη χώρα πρέπει να κρατούνται μέσα σε χώρους υποδοχής κλειστούς, για τον απλούστατο λόγο ότι εκεί μέσα πρέπει να γίνεται η ταυτοποίηση και από εκεί και πέρα να αποφασιστεί πού θα πηγαίνουν». Τόνισε, επίσης, ότι «πρέπει να τεθεί θέμα ξεκάθαρο» και για τις εμπλεκόμενες «μεγάλες δυνάμεις» στον πόλεμο της Συρίας , τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ώστε να αναλάβουν και αυτές τις ευθύνες τους και να δεχθούν και αυτές πρόσφυγες.
Για τους δήμους, είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια σειρά από θεσμικές αλλαγές ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία δομών και υπηρεσιών (σχολικές επιτροπές, δημοτική αστυνομία) και ότι στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης πρέπει να υπάρξει μια «μητροπολιτική αντιμετώπιση των προβλημάτων», ώστε να μπορούν να έχουν ευκολότερη χρηματοδότηση, συνέχεια, και να προχωρούν τα έργα.
Εισηγήσεις για τα θεσμικά έκανε ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης και τα οικονομικά ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο δήμαρχοι που υποδέχονται στις περιοχές τους πρόσφυγες, όπως, Παιονίας Χ. Γκουντενούδης, Γιαννιτσών Γρ. Στάμκος, Ν.Ιωνίας Ε. Φωτόπουλος, κ.α. Στην αρχή της εκδήλωσης βραβεύτηκαν με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, οι γυναίκες δήμαρχοι Νιγρίτας και Σκύδρας, μέλη της ΠΕΔΚΜ.
Χαιρέτησαν, επίσης, οι βουλευτές Θ. Καράογλου (ΝΔ), Γ. Αρβανιτίδης (ΠΑΣΟΚ), Γ. Δελής (ΚΚΕ) εκ μέρους των κομμάτων τους, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ενώ παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας και Σάββας Αναστασιάδης, εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κ.α.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.