Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Κατεπείγουσα συζήτηση του προσφυγικού στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, ζητάει η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»

Την κατεπείγουσα συζήτηση του προσφυγικού θέματος στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, ζήτησε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», με έγγραφό της προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, προτείνοντας ταυτόχρονα τη συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής από τις τέσσερις δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, η οποία θα συντονίσει το έργο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες.

Παράλληλα, η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» επισημαίνει την ανάγκη, να εκπονηθεί από το Δήμο Θερμαϊκού ένα τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης με τους πρόσφυγες, συντονίζοντας τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με την Εκκλησία,  τους λοιπούς τοπικούς φορείς και τους εθελοντές. Καθώς επίσης, να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία ώστε, κάθε φορά που παρίσταται η ανάγκη, να υπάρχει αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών. Η δράση αυτή του Δήμου θα πρέπει να ενταχθεί το συντομότερο δυνατόν σε γενικότερο σχεδιασμό με την οικονομική και επιτελική αρωγή των συναρμόδιων υπουργείων.
Μεταξύ των δράσεων που μπορούν να αναπτυχθούν στην κατεύθυνση αυτή, οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας», προτείνουν, σε συνεργασία με εθελοντές και τους φορείς, την προετοιμασία ζεστού φαγητού που θα μεταφέρεται στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε Διαβατά και Ειδομένη, καθώς επίσης και τον συντονισμό για την παροχή άμεσης ιατρικής φροντίδας, όπου απαιτείται, κυρίως με παθολόγους και παιδιάτρους.
Όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην πρόταση της δημοτικής κίνησης, «εμείς οι κάτοικοι του Δήμου Θερμαϊκού, παιδιά και εγγόνια οι περισσότεροι προσφύγων από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, που αντιμετώπισαν τις ίδιες τραγικές συνθήκες και βίωσαν τον εφιάλτη της προσφυγιάς, για να βρουν απάνεμο λιμάνι και στοργική φιλοξενία στις ακτές του Θερμαϊκού, δεν πρέπει να μείνουμε ασυγκίνητοι».
Ολόκληρη η πρόταση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» έχει ως εξής:
«ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Π Ρ Ο Σ
τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού Σπύρο Αδαμίδη
κύριε πρόεδρε,
Με την πρότασή μας αυτή, εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» ζητούμε να συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προ ημερησίας διατάξεως, ως έκτακτο, το θέμα των προσφύγων και η πρότασή μας για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατόν μεγαλύτερη και καλύτερη βοήθεια, στο μέτρο που μας αναλογεί, προς τους εγκλωβισμένους στη χώρας μας πρόσφυγες και μετανάστες.
Η επίδειξη αλληλεγγύης, με την επίδειξη ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα θύματα της ανείπωτης καταστροφής που σημειώνεται στη Μέση Ανατολή, είναι ανάγκη να εντατικοποιηθεί. Ήδη, χτες το βράδυ, περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες διανυκτέρευσαν στην Ειδομένη, μετά το νέο, φασιστικού χαρακτήρα, κλείσιμο των συνόρων από τις τέσσερις χώρες του Βαλκανικού διαδρόμου και την Αυστρία, ενώ το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων στα Διαβατά είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτο και το ίδιο αναμένεται ότι θα γίνει και με τα άλλα κέντρα που δημιουργούνται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Σήμερα στη χώρα μας βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες και αναμένεται ο αριθμός αυτός τον επόμενο μήνα να φτάσει στους 50.000-70.000, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αρμόδιου Υπουργείου. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και προκειμένου να εξυπηρετηθεί ομαλώς η κατάσταση, απαιτείται οργάνωση και συντονισμός των δυνάμεων της κάθε τοπικής κοινωνίας.
Εμείς οι κάτοικοι του Δήμου Θερμαϊκού, παιδιά και εγγόνια οι περισσότεροι προσφύγων από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, που αντιμετώπισαν τις ίδιες τραγικές συνθήκες και βίωσαν τον εφιάλτη της προσφυγιάς, για να βρουν απάνεμο λιμάνι και στοργική φιλοξενία στις ακτές του Θερμαϊκού, δεν πρέπει να μείνουμε ασυγκίνητοι.
Μετά τα εξαιρετικά παραδείγματα που έδειξε η αυτοδιοίκηση σε πολλές περιπτώσεις στο θέμα αυτό, με την αρωγή της τοπικής κοινωνίας, θεωρούμε ότι ο Δήμος μας, είναι ο φορέας που έχει όλα τα απαιτούμενα μέσα (υλικοτεχνική δομή, ανθρώπινο δυναμικό κ.α.) για να αναλάβει την πρωτοβουλία συντονισμού της δράσης για την αντιμετώπιση της έκτακτης και επείγουσας πλέον κατάστασης.
Προτείνουμε λοιπόν ο Δήμος Θερμαϊκού, αναλαμβάνοντας τη σχετική πρωτοβουλία, να εκπονήσει και να συντονίσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης, σε συνεργασία με την Εκκλησία,  τους λοιπούς τοπικούς φορείς και τους εθελοντές. Να οργανώσει και να συντονίσει την απαραίτητη προετοιμασία ώστε, κάθε φορά που παρίσταται η ανάγκη, να υπάρχει αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών. Η δράση αυτή του Δήμου θα πρέπει να ενταχθεί το συντομότερο δυνατόν σε γενικότερο σχεδιασμό με την οικονομική και επιτελική αρωγή των συναρμόδιων υπουργείων.
Ως άμεσες ενέργειες προτείνουμε τα παρακάτω:
1.    Να συγκροτηθεί 4μελής διαπαραταξιακή επιτροπή, με συντονιστή που θα οριστεί από τη διοίκηση του Δήμου, και η οποία πρωτίστως θα εκδώσει δημόσια πρόσκληση σε Εκκλησία, τοπικούς φορείς και δημότες εθελοντές να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους με ορισμό υπεύθυνου ανά φορέα και τηλέφωνο επικοινωνίας. Η επιτροπή αυτή θα έχει την ευθύνη του γενικού συντονισμού και της οργάνωσης όσων θα συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δράση.
Βασικά καθήκοντα της επιτροπής:
-ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ με φορείς/εθελοντές ώστε να υπάρχει ημερήσιος προγραμματισμός για κάθε ομάδα στην προετοιμασία ζεστού φαγητού που θα μεταφέρεται στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε Διαβατά και Ειδομένη,
-ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ για την παροχή άμεσης ιατρικής φροντίδας, όπου απαιτείται, κυρίως με παθολόγους και παιδιάτρους. Έκκληση προς το ιατρικό δυναμικό και τους φαρμακοποιούς της περιοχής μας να συμμετάσχουν εθελοντικά σ’ αυτή την εκστρατεία αλληλεγγύης.
2. Ο Δήμος να διαθέσει μία μεγάλη αποθήκη, όπου θα γνωρίζουν όλοι ότι θα μπορούν καθημερινά να προσφέρουν με ασφάλεια τα απαραίτητα είδη:
ΤΡΟΦΙΜΑ: ξηρά τροφή, κονσέρβες, μπάρες δημητριακών, μπισκότα, σοκολάτες, φρούτα, βρεφικά γάλατα, χυμούς ατομικούς, νερά.
ΦΑΡΜΑΚΑ: αντιβηχικά σιρόπια παιδικά και ενηλίκων, κολλύρια, κορτιζονούχες κρέμες, aerolininhaler, πολυβιταμίνες
ΕΙΔΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ: πάμπερς, μωρομάντηλα, σερβιέτες,οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες κ.λ.π. είδη ατομικής υγιεινής.
ΡΟΥΧΑ για μικρά παιδιά, αθλητικά παπούτσια.
ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ: Πλαστικά πιρούνια και κουτάλια, ποτήρια μίας χρήσης (για κρύα και ζεστά ροφήματα), σακούλες σκουπιδιών μεγάλες, σκούπες, φαράσια, σφουγγαρίστρες, χλωρίνες, γάντια μιας χρήσης (μεσαίο και μεγάλο μέγεθος), μπάλες ποδοσφαίρου και βόλεϊ, μπαταρίες (τύπου AAA), διάφανες κολλητικές ταινίες, μεγάλες επαγγελματικές κατσαρόλες, εσώρουχα, κάλτσες, κουβέρτες, υπνόσακους κ.α.
3. Αν υπάρχει δυνατότητα, να λειτουργήσει ο Δήμος και χώρο για μαγείρεμα φρέσκου φαγητού.
4.Να διαθέσει αυτοκίνητα/φορτηγά για α. τη συλλογή μαγειρεμένου φαγητού από διάφορες πηγές που θα ετοιμάζουν οι εθελοντές μεμονωμένα και β.την παράδοση των φαγητών και άλλων προϊόντων.

Θεωρούμε ότι το ζήτημα των προσφύγων, με τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, γιαυτό και ζητούμε να γίνει δεκτό το αίτημά μας, προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση αυτή σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να συνδράμει και ο Δήμος Θερμαϊκού στην ομαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης που δημιουργήθηκε με το προσφυγικό.
                                                                                                Περαία 2 Μαρτίου 2016
                                                                               Οι δημοτικοί σύμβουλοι

                                                                           της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.