Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Καθήλωσε το κοινό με τον χειμαρρώδη λόγο της η Καρυστιάνη

Καθήλωσε το κοινό με τον χειμαρρώδη λόγο της η πολυδιαβασμένη συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, κατά την παρουσίαση, το βράδυ της Δευτέρας, στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Golden Star της Περαίας, από τη Λέσχη Ανάγνωσης Θερμαϊκού, του τελευταίου της βιβλίου Το φαράγγι.

Η Καρυστιάνη, μοιράστηκε με το κοινό το πως αντιλαμβάνεται τον κόσμο και περιέγραψε τη διεργασία για το πως προέκυψαν τα εννέα μέχρι τώρα βιβλία της. «Αυτά τα λίγα βιβλία που έχω γράψει, όλα, δεν προέκυψαν μέσα σε μια μακαριότητα, εν αιθρία με την απόφαση ότι τώρα θα αρχίσω να γράφω ένα ωραίο μυθιστόρημα. Κολοκύθια τούμπανα, κάθε ένα ήταν απότοκο ενός πολύ ισχυρού σοκ που με τράνταξε, μ’ έκανε κομμάτια και βοήθησε μέσα από τις ρωγμές να αναδυθεί ό,τι αποτελεί τη φτιαξιά μου. Αυτά που εγκαθίστανται στον καθένα από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια, τα πιο θεμελιακά για την ύπαρξη , για την συγκρότηση αυτού του καθενός», είπε.
Άτομο προσγειωμένο η συγγραφέας, με απλότητα και αμεσότητα, εξήγησε στο κοινό ότι με τα γραπτά της, προσπαθεί να αναδείξει την ομορφιά και την έμπνευση που υπάρχουν στη ζωή μας. Και όπως ανέφερε: «Αυτό προσπαθώ να πω γράφοντας: Ότι έχουμε ανάγκη τον έρωτα, την φιλία, τις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις. Το «Φαράγγι» είναι μια επίσκεψη αστραπή σε μέρη οικεία: στον τόπο μου, τα Σφακιά, και στην οικογένεια, αυτήν την μινιατούρα κοινωνίας όπου σφυρηλατείται η πρωταρχική συλλογική μας ταυτότητα. Κι είναι η δική μου αντίδραση στο παραλυτικό κλίμα που ζούμε».
Για πάνω από δυόμισι ώρες, η Ιωάννα Καρυστιάνη συνομίλησε με το κοινό, απαντώντας στις πολλές ερωτήσεις που της υποβλήθηκαν και στο τέλος υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων της.   

Στο «Φαράγγι» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Καστανιώτη», σε πρώτο πλάνο δεσπόζει ένας συνδυασμός οικογενειακής ζεστασιάς και άσπιλης φύσης, κεντημένος από ιστορίες απλών ανθρώπων, όχι απαραίτητα απλές ή συνηθισμένες, όπως αποκαλύπτεται. Επτά αδέρφια, αποφασίζουν να εκπληρώσουν την υπόσχεση που είχαν δώσει στον πατέρα τους και να διασχίσουν ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια της γενέθλιας Κρήτης. Αφηγήσεις σε παρόντα χρόνο καθώς και αναμνήσεις, πρόσφατες ή μακρινές, αποδίδουν παράλληλα με τον ψυχισμό των πρωταγωνιστών, ένα ψηφιδωτό του αρχέγονου τοπίου και της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.