Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Κίνδυνο "κραχ" αντιμετωπίζουν οι Δήμοι


Εκρηκτικά προβλήματα, αντιμετωπίζουν  οι δήμοι της Θεσσαλονίκης οι οποίοι, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη τη χώρα, έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση  λόγω της οικονομικής κρίσης, της ακυβερνησίας και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, εκτός του ότι οδηγεί τους δήμους σε οικονομικό έμφραγμα, τους απαγορεύει να προχωρήσουν στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον αέρα μια σειρά από υπηρεσίες που παρέχουν.
Το παρήγορο είναι ότι τις προηγούμενες μέρες υπήρξε αίτημα από το υπουργείο Εσωτερικών στο Συμβούλιο της Επικρατείας να δώσει το πράσινο φως ώστε να αρθεί η αναστολή των διαδικασιών προσλήψεων προκειμένου να μην ανασταλούν βασικές λειτουργίες της αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα (καθαριότητα), ναυαγοσώστες, προσωπικό για τη στελέχωση των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, προσωπικό για την υποστήριξη της πυρασφάλειας, υδρονομείς άρδευσης, προσωπικό για τη στελέχωση των δημοτικών παιδικών κατασκηνώσεων.

Προσλήψεις
Στο δήμο Καλαμαριάς, σύμφωνα με το δήμαρχο Θεοδόση Μπακογλίδη, τα οικονομικά προβλήματα δεν έχουν πάρει ακόμα εκρηκτικές διαστάσεις, με την κατάσταση να είναι ελεγχόμενη. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τις προσλήψεις. «Η αναστολή των προσλήψεων μας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία σημαντικών προγραμμάτων. Χρειαζόμαστε προσωπικό για τα δημοτικά αναψυκτήρια, για το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών μόλις κλείσουν τα σχολεία, ενώ έληξαν οι συμβάσεις προσωπικού που εργαζόταν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Χρειαζόμαστε επίσης προσωπικό εποχικών αναγκών για την καθαριότητα και το πράσινο, ενώ θα χρειαστούμε προσωπικό και για τους παιδικούς σταθμούς, από το Σεπτέμβριο», σημειώνει ο κ. Μπακογλίδης.

Σήμα κινδύνου
«Εκπέμπουμε SOS. Δεν έχουμε απλώς προβλήματα, αλλά τεράστια προβλήματα», δηλώνει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. Ο ίδιος μιλά για τις δυσλειτουργίες που δημιουργούνται στις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί δήμοι να αναθέτουν την καθαριότητα σε εργολάβους.
Αναφερόμενους στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, λέει ότι μέσα σε δύο χρόνια μειώθηκαν περισσότερο από 53%, ενώ αναμένονται νέες περικοπές, οι οποίες οδηγούν τους δήμους σε οικονομικό αδιέξοδο. «Αμεσα πρέπει να μας δώσουν τη μηνιάτικη δόση του Μαΐου που δικαιούμαστε», λέει ο κ. Κυρίζογλου και προσθέτει: «Ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης υφίσταται τις συνέπειες που υφίστανται όλοι οι δήμοι της χώρας, που για να μπορούν να λειτουργούν και να καλύπτουν τη μισθοδοσία του προσωπικού τους και τα τρέχοντα έξοδα (ρεύμα, αέριο, ύδρευση, τηλέφωνο), πηγαίνουν πίσω τις πληρωμές έργων και προμηθευτών».

Ποια συντήρηση;
«Μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να συντηρήσουμε όλα τα σχολεία του δήμου. Με ποιο προσωπικό; Και με ποια χρήματα;». Με τα ερωτήματα αυτά προσπαθεί να περιγράψει την κατάσταση ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης, ο οποίος λέει ότι στην περίπτωση του δήμου του υπάρχει ζήτημα και με την κατανομή πόρων. «Ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε πληθυσμό δήμος σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, όμως ακόμα δεν ολοκληρώθηκε η απογραφή, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη επιχορήγηση σε σχέση με άλλους, πολύ μικρότερους δήμους», σημειώνει ο κ. Λαφαζανίδης.
«Αναμέναμε χρήματα για χρέη και υποχρεώσεις παρελθόντων ετών, κατόπιν σχετικής συμφωνίας μας με τα αρμόδια υπουργεία. Ομως η χρηματοδότηση πάγωσε. Επιπλέον, πολλά προγράμματα τα οποία είναι έτοιμα να ξεκινήσουν, όπως το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, μπαίνουν στο... ψυγείο, μέχρι να πάψει η ακυβερνησία», επισημαίνει ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος.
Πηγή: εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.