Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Η "επικυρίαρχος" κ. Μέρκελ και οι παραινέσεις της


Συνεχίζεται ο σάλος για την προκλητική παρέμβαση στα ελληνικά πολιτικά πράγματα της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, λειτουργώντας ως επικυρίαρχος της χώρας μας, «συνέστησε», κατά την τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Κ. Παπούλια, τη διενέργεια δημοφηφίσματος για την παραμονή στο ευρώ παράλληλα με τις εκλογές….

Μετά τη δημοσιοποίηση της παρέμβασης όμως και τη θύελλα αντιδράσεων που αυτή προκάλεσε, έσπευσε να το διαψεύσει.
Λίγη ώρα αφού δημοσιοποιήθηκε στην Αθήνα η παρέμβασή της, απειλήθηκε διπλωματικό επεισόδιο, καθώς η μεν γερμανική καγκελαρία αντιλαμβανόμενη ότι οι «σκέψεις» Μέρκελ υπερβαίνουν τα εσκαμμένα έσπευσε να δηλώσει ότι οι σχετικές «αναφορές είναι ανακριβείς και αποδοκιμάζονται πλήρως», προκαλώντας αντίδραση κύκλων της Ελληνικής Προεδρίας που επέμειναν ότι «η κυβερνητική ανακοίνωση απεικονίζει την πραγματικότητα».
Με δεδομένο ότι προφανώς θα γνώριζε η Γερμανίδα καγκελάριος πως πρακτικά δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, είναι προφανές ότι επρόκειτο για ακόμη ένα προειδοποιητικό μήνυμα πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις της στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του G8, όπου αναμένεται να της ασκηθούν πιέσεις για χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας και προώθηση μέτρων ανάπτυξης για ολόκληρη την Ευρώπη. Η κ. Μέρκελ, εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζει την εξάντληση της «υπομονής» της με την Ελλάδα, κάτι που πολύ συχνά γίνεται με άκομψο και καθόλου διπλωματικό τρόπο και που επιφέρει μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα.
Η κ. Μέρκελ επικοινώνησε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και αφού επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει λειτουργική κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές, επεχείρησε να διαβεβαιώσει ότι στις προθέσεις της είναι η ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας, επιμένοντας όμως ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Νωρίτερα ο κ. Σουλτς είχε θίξει στη συνάντηση με τον κ. Παπούλια τις ιδέες της κ. Μέρκελ για το δημοψήφισμα, προκαλώντας την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο για το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος και αυτός με τη σειρά του ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η κυβερνητική ανακοίνωση πάντως φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι το θέμα του παράλληλου με τις εκλογές δημοψηφίσματος «εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης». Εξάλλου, το γεγονός ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής δημοσιεύεται σήμερα δεν αφήνει περιθώρια (ακόμη κι αν υπήρχε τέτοια πρόθεση) για δημοψήφισμα, καθώς απαιτείται πρόταση του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή που θα πρέπει να εγκριθεί από τουλάχιστον 151 ψήφους. Την ίδια απειλητική πρόταση είχε απευθύνει η κ. Μέρκελ από κοινού με τον Ν. Σαρκοζί πέρυσι τον Οκτώβριο στον Γ. Παπανδρέου, στη δική του πρόταση για δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση και το PSI...

Οξύτατες οι αντιδράσεις των κομμάτων
Οξύτατες ήταν οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στην παραίνεση της Ανγκελα Μέρκελ για διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα με ερώτημα την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωσή της, η οποία, όπως είπε, έγινε σε λάθος ώρα και εξέπεμψε το λάθος μήνυμα και σημείωσε ότι «ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψηφίσματα προκειμένου να αποδείξει την προσήλωσή του στο ευρώ, την οποία άλλωστε υποστηρίζει με αιματηρές θυσίες».
«Η κ. Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα-προτεκτοράτο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι «αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς με τη στάση τους και τις επιστολές τους». Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι στις εκλογές της 17ης Ιούνη, όμως, ο ελληνικός λαός θα της δώσει οριστική απάντηση.

Ανακοινώσεις
«Η διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και όχι στην αρμοδιότητα της ΕΕ ή κυβερνήσεων άλλων κρατών-μελών. Ζήτημα δημοψηφίσματος συνεπώς δεν τίθεται», σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ. Υπογραμμίζει ότι το θέμα στην Ελλάδα δεν είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά η οριστική έξοδος από την κρίση. Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα ότι «παίζει εκλογικά ζάρια στην πλάτη του λαού» αφού με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα.
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες ζητούν να μη διαλυθεί η Βουλή άμεσα, ώστε να γίνει τη Δευτέρα συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως με θέμα την Οικονομική Διπλωματία της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη.
Ωμό εκβιασμό χαρακτήρισε την πρόταση της Α. Μέρκελ το ΚΚΕ απορρίπτοντας την πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. «Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ», επεσήμανε το ΚΚΕ.
Για επιχείρηση τρομοκράτησης των Ελλήνων από την κ. Μέρκελ κάνει λόγο και η ΔΗΜΑΡ και χαρακτηρίζει την κίνησή της απαράδεκτη την ώρα που η χώρα πορεύεται προς εκλογές.

Συνταγματολόγοι
Κ. Χρυσόγονος: Η υπόδειξη της καγκελαρίου της Γερμανίας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ταυτόχρονα με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, με αντικείμενο την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι ανοίκεια και ανάρμοστη. Η κ. Μέρκελ εμφανίζεται έτσι να επεμβαίνει με ωμό τρόπο στις εσωτερικές συνταγματικές διαδικασίες ενός (θεωρητικά) κυρίαρχου κράτους και να επιχειρεί να υπαγορεύσει στα όργανα του τελευταίου τον τρόπο άσκησης τον αρμοδιοτήτων τους. Τούτο συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών αρχών στις οποίες στηρίζεται τόσο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα όσο και γενικότερα το Διεθνές Δίκαιο. Επειδή, συνταγματική αποστολή της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι η διενέργεια εκλογών, η πρόταση για δημοψήφισμα εκφεύγει από τις αρμοδιότητές της.
Γ. Σωτηρέλλης: Το πρώτο που πρέπει να παρατηρήσει κανείς για την πρόταση της κ. Μέρκελ, όπως και αν διατυπώθηκε, είναι ότι βάλλει ευθέως τόσο κατά της εθνικής κυριαρχίας, καθώς συνιστά ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, όσο και κατά της λαϊκής κυριαρχίας, η οποία δεν ασκείται κατά παραγγελίαν αλλά όπως ορίζει το Σύνταγμα. Σύμφωνα λοιπόν με το Σύνταγμα (άρθρο 44), η απόφαση για ένα τέτοιο δημοψήφισμα («για κρίσιμα εθνικά θέματα») προϋποθέτει πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλ. τουλάχιστον 151). Η πρόταση για δημοψήφισμα είναι πολιτική απόφαση και δεν μπορεί να γίνει από υπηρεσιακή κυβέρνηση και επειδή η Βουλή (θα) έχει διαλυθεί.
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.