Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Εκδήλωση για τον Κωστή Μοσκώφ

Eκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του αξέχαστου Κωστή Μοσκώφ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαΐου, στις 20:00, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Εθνικής Αμύνης 27). Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 14 χρόνων, από το θάνατο του διαπρεπούς στοχαστή.
Θα μιλήσουν ο μεταφραστής και διερμηνέας αραβικών Σαμουήλ Μπισσάρας, ο συγγραφέας και Πρόεδρος του Κ.Θ.Β.Ε. Μάκης Τρικούκης και ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης.
Το αφιέρωμα θα παρουσιάσει και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Στέλιος Λουκάς.
Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο βιβλίο «Κωστής Μοσκώφ», το οποίο επιμελήθηκε η Μαριλένα Γρίβα, πολιτιστική σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, σε μετάφραση Σαμουήλ Μπισσάρα, και εκδόθηκε από το Δημόσιο Αιγυπτιακό Οργανισμό Βιβλίου στα Ελληνικά και στα Αραβικά.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν δύο βίντεο – ντοκουμέντα από το αρχείο της εκπομπής «Ένα βιβλίο ένα ταξίδι» της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV100, με τον Κωστή Μοσκώφ να ξεναγεί συγγραφείς στο Κάϊρο και την Αλεξάνδρεια και τρεις επιφανείς Θεσσαλονικείς συγγραφείς (Τάκης Βαρβιτσιώτης, Νίκος Μπακόλας και Τηλέμαχος Αλαβέρας) να μιλούν για τον αείμνηστο δημιουργό.
Παράλληλα, θα εκτεθεί ο πίνακας Κωστής Μοσκώφ της ζωγράφου Δήμητρας Καμαράκη, που κόσμησε το εξώφυλλο του βιβλίου καθώς και βιβλία του συγγραφέα.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Πληροφορίες: Κωνσταντίνος Βόγδανος, τηλ. 2310 374808.

Ποιος ήταν ο Κωστής Μοσκώφ
Ο Κωστής Μοσκώφ γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1939 στη Θεσσαλονίκη, απ' τον εκ Πόντου καπνέμπορο Ηρακλή Μοσκώφ και την εξ Ιταλίας Αμίνα Αριγκόνι. Οι σπουδές του στ' αμερικανικά κολλέγια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και στην Ecole des Hautes Etudes της Σορβόνης θα συνοδευτούν απ' τη συμμετοχή του στον χώρο της αριστερής διανόησης.
Διετέλεσε επί τρεις τετραετίες ο πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος και για ένα διάστημα (την άνοιξη του 1981) δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Από το 1989 υπηρέτησε ως μορφωτικός σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Αίγυπτο. Με παρεμβάσεις του λειτούργησε ως μουσείο το σπίτι του ποιητή Κ. Π. Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, όπου και πραγματοποιούνταν επί επτά χρόνια το ετήσιο λογοτεχνικό συνέδριο για το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή. Εξάλλου, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στη Μέση Ανατολή, του οποίου προΐστατο, πραγματοποίησε σειρά εκδόσεων (μεταφράσεις Ελλήνων λογοτεχνών στην αραβική γλώσσα, αλλά και αραβική ποίηση στα ελληνικά) και εκδηλώσεων με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων των Ελλήνων με την κατά την προσφιλή του έκφραση "καθ' ημάς Ανατολή". Αν και μαρξιστής θ' αναζητήσει τον Ορθόδοξο λόγο, συγγράφοντας ιστορία, γεωγραφία, πολιτική ιδεολογία, κι εν τέλει λογοτεχνία.

Ως δημοτικός σύμβουλος, υποψήφιος βουλευτής Κ.Κ.Ε., δήμαρχος, σύμβουλος Υπουργείου Πολιτισμού, διευθυντής του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, δημοσιογράφος, μορφωτικός ακόλουθος πρεσβείας στην Αίγυπτο κι εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στη Μέση Ανατολή, ο Κωστής Μοσκώφ θα σφραγίσει την εποχή του.

Ιστορικός, ποιητής και δοκιμιογράφος έχει δημοσιεύσει σειρά εργασιών του σε περιοδικά και ημερήσιες εφημερίδες, ενώ έγραψε πλειάδα βιβλίων μεταξύ των οποίων "Η εθνική και κοινωνική συνείδηση στην Ελλάδα" (1972), "Η κοινωνική συνείδηση στην ποίηση της Θεσσαλονίκης" (1978), "Εισαγωγικά στο κίνημα της εργατικής τάξης στην Ελλάδα" (1978), "Η πράξη και η σιωπή - Τα όρια του έρωτα και της ιστορίας. Δοκίμια" (1983), "Για τον έρωτα και την επανάσταση - Ποιήματα" (1989). Το 1994 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Καστανιώτη" η επιλογή και μετάφραση που έκανε ο ίδιος σε έργα Αράβων ποιητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.