Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Βουλή: Παραλειπόμενα από την ορκωμοσία


Με ανάμεικτα συναισθήματα, από τη μια χαρά για την εκλογή τους και από την άλλη περίσκεψη για το αν θα επανέλθουν στα έδρανα μετά τις νέες εκλογές του Ιουνίου, προσήλθαν σήμερα στη Βουλή οι «300» για να δώσουν τον καθιερωμένο όρκο.

*Πρώτοι στην αίθουσα, αρκετά πριν την έναρξη της ορκωμοσίας, μπήκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι, ύστερα από έναν αρχικό δισταγμό για τις θέσεις στις οποίες θα κάθονταν, εγκαταστάθηκαν στα ορεινά έδρανα της δεξιάς πτέρυγας της Βουλής. Κατά την είσοδό τους, ο γγ του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, χαιρέτησε δια χειραψίας τον υπηρεσιακό υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Φραγκούλη Φράγκο. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, παρέμειναν μάλλον απομονωμένοι, καθώς εκτός από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που χαιρέτισε τυπικά την κοινοβουλευτική τους ομάδα, επαφή με τον Ν.Μιχαλολιάκο επεδίωξε μονάχα ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος υπήρξε εξάλλου διαχυτικότατος και με τον Μανώλη Γλέζο, τσιμπώντας του και το μάγουλο!

*Φιλικός και διαχυτικός, κατά την είσοδό του, υπήρξε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έσπευσε να χαιρετίσει κατ' αρχήν τον Αλέξη Τσίπρα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που για πρώτη φορά κατέλαβαν μπροστινές θέσεις στην ορκωμοσία, ύστερα από την μεγάλη εκλογική άνοδο της παράταξής τους.

*Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης αρνήθηκε να μπει στην αίθουσα της Ολομέλειας και να ορκιστεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή! Έτσι, ορκίστηκε στο πρωτόκολλο.

*Χειραψία με τους πολιτικούς αρχηγούς, είχε και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος.

*Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευσε κατά την είσοδο και αποχώρησή του από την αίθουσα, ο νεοεκλεγείς βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Δήμας. Κατά την ευλογία των βουλευτών, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υποκλίθηκε στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος σταμάτησε ωστόσο πριν απ' τα έδρανα του ΚΚΕ, ανταλλάσσοντας μειδίαμα…κατανόησης με την Αλέκα Παπαρήγα.

*Μετά την δέηση και την ευλογία, ο προεδρεύων Βύρων Πολύδωρας έσπευσε να ανακοινώσει την αποχώρηση του Αρχιεπισκόπου, ξεχνώντας την ορκωμοσία των βουλευτών - κάτι που προκάλεσε βεβαίως αίσθηση στην αίθουσα.

*Θρησκευτικό όρκο έδωσε και πάλι από πλευράς ΚΚΕ μονάχα η Λιάνα Κανέλλη, ενώ από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε φέτος για πρώτη φορά αρκετές ορκωμοσίες - από τον Μανώλη Γλέζο, τον Αλέξη Μητρόπουλο, τον Π. Κουρουμπλή, την Σοφία Σακοράφα και τον Βαγγέλη Αποστόλου. Από την Δημοκρατική Αριστερά θρησκευτικό όρκο έδωσαν αρκετοί βουλευτές συμπεριλαμβανόμενου και του Φώτη Κουβέλη.

*Η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, κατόπιν σχετικής εντολής του Ν. Μιχαλολιάκου, αρνήθηκε να σηκωθεί κατά την ορκωμοσία των μουσουλμάνων βουλευτών.


*Όλα ήταν πολύ καλά στη Βουλή. Το κλίμα ευχάριστο, άλλωστε κάποιοι από αυτούς είναι φίλοι χρόνια ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και όλα πήγαιναν περίφημα! Μέχρι που ο Γιώργος Παπανδρέου έτεινε χείρα... φιλίας προς τον Αλέξη Τσίπρα. Τσάμπα περίμενε ολόκληρος πρώην πρωθυπουργός! Ο Αλέξης δεν έδωσε το χέρι του ποτέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.