Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Σπάνιο αρχειακό ντοκουμέντο για την Περαία


Ένα σπάνιο αρχειακό ντοκουμέντο σχετικά με την εκκλησιαστική ιστορία της Περαίας, έφερε στη δημοσιότητα ο ιστορικός του δήμου Θερμαϊκού κ. Θεοδόσης Τσιρώνης. Πρόκειται για την ονομαστική κατάσταση κατοίκων της Περαίας, που ήταν κατάλληλοι για το αξίωμα του εκκλησιαστικού συμβούλου στον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως της Περαίας.

Οι κάτοικοι εκείνοι ήταν οι εξής: Βαλάσης Πορφύριος, Δρίτσας Αντώνιος, Καλόγηρος Μιχαήλ, Νιζάμης Φώτιος, Σκλαβής Κωνσταντίνος, Ψαρράς Εμμανουήλ, Μαντζάρης Μ. Νικόλαος, Ανδριώτης Δημήτριος, Χωματάς Δήμος και Μπαλάφας Γεώργιος.
 Το έγγραφο υπογράφει ο Δημήτριος Βουρλιώτης και χρονολογείται στις 25 Φεβρουαρίου 1940. Το έγγραφο προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, εντοπίστηκε και μία σπάνια φωτογραφία, σχετικά με την εκκλησιαστική ιστορία της Περαίας. Πρόκειται για τον πρώτο ιερέα της Περαίας (Ν. Καλλίπολης), τον Ιωάννη Ντεσλή, που γεννήθηκε στο Γαλατά της Καλλίπολης, το έτος 1838!
Το οικόπεδο με τη συκιά
Στην Περαία, κατέφτασε ξεριζωμένος, ως πρόσφυγας, το Σεπτέμβριο του 1923. Ιερέας χειροτονήθηκε σε ηλικία 25 ετών, το 1863 και απέκτησε το επώνυμο Παπαγιάνννης. Αυτός τέλεσε την πρώτη λειτουργία στην Περαία, κάτω από τη συκιά που σώζεται ακόμα στο οικόπεδο, επί της οδού Μεταμορφώσεως 15. Πέθανε στις 14 Μαρτίου 1928.
Η φωτογραφία προέρχεται από την προσωπική συλλογή του κ. Αντώνη Ματζάρη (του οποίου ο εν λόγω κληρικός ήταν ο προππάπους).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.