Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ο Πάγκαλος, οι εκτελέσεις και τα καλάζνικοφ...



του Παντελή Mπουκάλα*
Πρώτο δεδομένο: Ενας θεός δεν μας φτάνει, αλλιώς κάπως καλύτερα θα πήγαιναν τα πράγματα για μας, τον «περιούσιο λαό». Δεύτερο δεδομένο: Οι τελετές της ολυμπιακής φλόγας, παρότι δεν έχουν σχέση με την αρχαιότητα, έβγαλαν προς στιγμήν από τη νάρκη του το δωδεκάθεο. Φρόνιμο είναι λοιπόν να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να προσευχηθούμε και στους δώδεκα θεούς του Ολύμπου και σε κάθε άλλη πρόθυμη θεότητα. Για να μας σπλαχνιστούν δίνοντας φώτιση στους διεκδικητές της ψήφου μας. Διαφορετικά, για να φτάσουμε στην κάλπη θα χρειαστεί να καταναλώσουμε όλα τα ηρεμιστικά του κόσμου.

Εντάξει. Δεν μας προκαλεί πια εντύπωση η επιμονή διαφόρων ξένων «αναλυτών» να θεωρούν τριτοκοσμική την Ελλάδα και να περιλαμβάνουν στα τρομοσενάριά τους ακόμα και το πραξικόπημα και τη δικτατορία. Παιχνίδια είναι αυτά και τζόγος. Μας τσαντίζουν παρά μας φοβίζουν. Οταν όμως ακούμε τους εκπεσόντες ηγέτες μας να μας απειλούν με τις πληγές του Φαραώ συν τα πάθη της Νιόβης και του Ιώβ, όσο να ’ναι αλαφιαζόμαστε. Ξέρουμε βέβαια ότι έχουν τρομάξει οι ίδιοι που βρέθηκαν εκτός εξουσίας και, σε μια δοκιμή ομοιοπαθητικής αυτοθεραπείας, επιχειρούν να μεταφέρουν τον δικό τους τρόμο στις πλάτες μας. Και πάλι όμως δεν μπορεί κανείς να μη δώσει σημασία στα λεγόμενα ενός τόσο μετρημένου πολιτικού όπως ο κ. Πάγκαλος. Οταν λοιπόν αναρωτιέται «αν θα έχουμε εκτελέσεις στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει 25%», ξέρει τι λέει· όπως πάντα. Πρέπει μάλιστα να τον ευχαριστήσουμε που, αν και το γνωρίζει, μας απέκρυψε το γεγονός ότι ήδη παρατηρείται συρροή ατάκτων στον Γράμμο.
Και βέβαια ουδείς μπορεί να αδιαφορήσει για όσα λέει ο επίσης μετρημένος κ. Χρυσοχοΐδης. «Αν ο λαός δεν μπορέσει να εξυπηρετήσει συνολικά τις υποχρεώσεις του», είπε ο μέγας βιβλιοφάγος με μια περίτεχνη διατύπωση, «θα κυκλοφορούν συμμορίες με καλάσνικοφ που θα καταλύσουν τη δημοκρατία, τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, την αστυνομία». Με καλάσνικοφ ανακατευόταν σαν υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ, για καλάσνικοφ μιλάει. Αν ήταν υπουργός Αμυνας ίσως μιλούσε για τεθωρακισμένα. Κουκιά θα ’τρωγε, κουκιά θα μαρτυρούσε. Στα κουκιά αποβλέπει άλλωστε όλη αυτή η επικίνδυνη καλλιέργεια πανικού.

*Ο Παντελής Μπουκάλας είναι αρθρογράφος στην «Καθημερινή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.