Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Στο σφυρί η "Μονή Βατοπεδίου" !


Ένα σπάνιο έως μοναδικό  συλλεκτικό  έργο  του μεγάλου Ελληνα ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά (1892-1957) με τίτλο «Μονή Βατοπεδίου», συμπεριλαμβάνεται στα 100 περίπου έργα τέχνης που θα δημοπρατηθούν στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλάς της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 8 Ιουνίου στις 7.30 μμ.

Το έργο του Παπαλουκά,  χαμένο από της δημιουργίας του το 1924 και άγνωστο ως τώρα στον πολύ κόσμο, βρέθηκε από τον Θάνο Ευαγγελινό του Οίκου δημοπρασιών Hellenic Auctions καταχωνιασμένο σε ιδιωτική συλλογή στην οποία εικάζεται πως κατέληξε μετά τον πόλεμο  με πιθανώτερη πηγή  προέλευσης  την έκθεση του Παπαλουκά το 1924 στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης. 
'Εργο του Γιώργου Μπουζιάνη
Η έκθεση εκείνη, ήταν η πρώτη ουσιαστικά έκθεση ζωγραφικής, που γνώρισε η απελευθερωμένη από τον Οθωμανικό ζυγό Θεσσαλονίκη, η οποία φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια Ελευθερίας και επανένταξή της στον ελληνικό εθνικό κορμό.
Τα έργα που θα δημοπρατηθούν από τους Hellenic Auctions, θα εκτίθενται στον ίδιο χώρο από την Πέμπτη 7 Ιουνίου. Η δημοπρασία, περιλαμβάνει  έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου & 20ου αιώνα όπως π.χ  των Προσαλέντη, Χατζή, Παρθένη, Μαλέα, Τσαρούχη, Στέρη, Μπουζιάνη, Σκλάβου, Γουναρόπουλου αλλά και  πιό σύγχρονων όπως Τέτση, Φασιανού, Μυταρά, Γέρου, Αγγελου και άλλων δεκάδων.


Το έργο του Κων. Μαλέα "Άνω Πόλη" που επίσης θα δημοπρατηθεί
Για την δημοπράτηση των έργων τέχνης, οι υπεύθυνοι του Οίκου δημοπρασιών Hellenic Auctions, αναφέρουν ότι «...πρόκειται για μια όαση πολιτισμού αλλά  και επενδυτικής ευκαιρίας μέσα στην ομίχλη της εποχής μας.. μια βραδιά με φως  και ελπίδα που μόνον η Τέχνη απόμεινε για να μας δώσει...»
Πληροφορίες / Κατάλογος : Hellenic Auctions, τηλ. 2310-227799, διαδίκτυο:  www.hellenicauctions.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.