Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Σκούτερ υδρογόνου από τον Δήμο Θέρμης!


Ένα σκούτερ που κινείται με υδρογόνο και σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για τον δήμο Θέρμης, στο πλαίσιο έργου που συντονίζει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) θα παρουσιαστεί σε εκδηλώσεις που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.
Το «μηχανάκι υδρογόνου» σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για τον Δήμο Θέρμης, από την ελληνική εταιρεία ELFON LTD, Clean Energy Solutions για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013 και συγκεκριμένα του έργου «HYDECON - Δημιουργία Δικτύου Συνεργασίας για την έρευνα, την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη διερεύνηση επιχειρηματικών προοπτικών σχετικών με την οικονομία του υδρογόνου στην περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων».
Το σύστημα κίνησης του δικύκλου, βασίζεται σε υβριδική αρχιτεκτονική. Η φιλοσοφία με βάση την οποία έχει σχεδιαστεί το όχημα είναι η ηλεκτροκίνηση με παρατεταμένη αυτονομία μέσω της χρήσης κυψελών καυσίμου. Ο κινητήρας τροφοδοτείται από μπαταρίες οι οποίες επαναφορτίζονται συνεχώς, αυτόματα, από το σύστημα της κυψέλης καυσίμου που χρησιμοποιεί υδρογόνο. Έτσι, με την χρήση του υδρογόνου αυξάνεται η αυτονομία του οχήματος.
Η τροφοδοσία του scooter θα γίνεται με υδρογόνο που παράγεται στο ΕΚΕΤΑ, σε ειδικά κατασκευασμένη μονάδα, με ανανεώσιμο τρόπο, από νερό και ήλιο. Οι τελικές δοκιμές και ο πρώτος ανεφοδιασμός του σκούτερ με Η2 έγιναν στους χώρους του ΕΚΕΤΑ, στις 30 Αυγούστου.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα στο Κεντρικό Πάρκο Ταγαράδων, την Τετάρτη, στην εκκλησία Ν. Ραιδεστού και την Κυριακή, στην Πλατεία Παραμάνας, με κοινή ώρα έναρξης στις 7 το απόγευμα. Μαζί με το ΕΚΕΤΑ και τον Δήμο Θέρμης, συνεργάτες του έργου αποτελούν επίσης η Σχολή Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου South West και το Ίδρυμα Eco Energy από το Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας.
Πληροφορίες: AΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.