Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας προκαλούν βλάβες ακόμη και όταν εκπέμπουν στα επιτρεπόμενα όρια

Ο καθηγητής βιολογίας κ.Κ.Τριανταφυλλίδης (αριστερά) με τον
καθηγητή του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης κ. Θωμά Ξένο
Συγκλονιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν βλαπτικές επιδράσεις στην υγεία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ακόμη και όταν η ένταση της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας είναι μέσα στα επιτρεπόμενα όρια έκθεσης, είχε παρουσιάσει ο καθηγητής Γενετικής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Κων. Τριανταφυλλίδης και μάλιστα σε ημερίδα που είχε οργανώσει τον Ιανουάριο του 2007 η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αυτή δηλαδή που χορηγεί τις άδειες για τις κεραίες!

Τα στοιχεία του καθηγητή κ. Τριανταφυλλίδη, περιλαμβάνονταν στην εισήγηση που παρουσίασε με θέμα «Βιολογικές επιπτώσεις από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία». Και όπου είχε υπογραμμίσει ότι παρόλο που η ελληνική νομοθεσία εφαρμόζει όρια σε επίπεδα 70% εκείνων που έχει προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.O.Y.), εντούτοις δεν προστατεύεται η δημόσια υγεία από τους δυνητικούς κινδύνους των μη θερμικών βλαβών της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας (ΗΑ).
Σημειώνεται ότι τα ίδια στοιχεία, είχε παρουσιάσει ο κ. Τριανταφυλλίδης σε εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων του δημοτικού σχολείου Αγίας Τριάδας, που είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου του 2011 στην αίθουσα του 3ου δημοτικού σχολείου Περαίας. 
Για την ενημέρωση των πολιτών που διατυπώνουν ερωτήματα σχετικά με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, παραθέτουμε στη συνέχεια το τελευταίο μέρος της εισήγησης του καθηγητή Κων.Τριανταφυλλίδη στην ημερίδα της ΕΕΤΤ:

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ
• Τα όρια έκθεσης για το γενικό πληθυσμό βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία και αναφέρονται στις άμεσες βραχυπρόθεσμες επιδράσεις στην υγεία (θερμικά αποτελέσματα), λόγω απορρόφησης της Ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ΗΑ) εντός 6 λεπτών σε 24 ώρες (ICNIPR 1998).
• Έχουν προταθεί με βάση την αύξηση της θερμοκρασίας ολόκληρου του σώματος για ορισμένο χρόνο έκθεσης (Health Physics 74: 509, 1998), περίπου 30 λεπτών,  όμως, άνθρωποι που ζουν πλησίον κεραιών δέχονται ακτινοβολία μέχρι και 24 ώρες.
• Τα όρια έκθεσης της Πολιτείας (Νόμος 3431/ 2006) θεσπίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη μόνο θερμικές επιδράσεις, ενώ δεν ελήφθησαν υπόψη οι μη-θερμικές βιολογικές επιδράσεις που δεν συνοδεύονται από αύξηση της θερμοκρασίας.
ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΗΑ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ
• Το 1996 ο Cooper W.G. παρουσίασε βιοφυσικό μοντέλο που εξηγεί σε επίπεδο DΝΑ τη συσχέτιση ανάμεσα στην έκθεση σε ΗΑ με καρκινογένεση και αποβολές.
• Το 2001 ο Λ. Μαργαρίτης παρουσίασε μοριακό μοντέλο της δράσης της ΗΑ στα κύτταρα των οργανισμών.
• Το 2006 ο Richard Gautier συνόψισε όλες τις ενδεχόμενες λειτουργικές - βιολογικές επιδράσεις των Η.Α. (πονοκεφάλους, άγχος, διαταραχή μνήμης, αίσθημα κόπωσης, διαταραχή ύπνου, σύνθεση ορμονών, καρκίνο στον εγκέφαλο και λευχαιμία).
Τα ΗΜΠ προκαλούν αμφίρροπη διακίνηση στα ελεύθερα ιόντα των κυττάρων και η δράση αυτή μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία των κυττάρων και να προκαλέσει μέχρι και καρκινογενέσεις
α) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
• Μοριακής Γενετικής
• Φυσιολογίας
• Βιολογίας κύτταρου
• Νανοτεχνολογίας
β) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
 Έκθεση DNA σε ηλεκτρομαγνητικό πεδίο επί 24 ώρες στο εργαστήριο έχει ως αποτέλεσμα τη διάσπασή του. Αυτό ήταν αποδεκτό μόνο για την ιονίζουσα ακτινοβολία
Η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μειώνει τη γονιμότητα των ποντικών και πουλιών. Η παρατήρηση στα ποντίκια έγινε σε τιμή έκθεσης πολλές φορές κάτω από τα θεσπισμένα Ελληνικά όρια.
Άνδρες: Μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων κατά 30% σε σύγκριση με άνδρες που δεν έκαναν τακτική χρήση κινητού τηλεφώνου (Ουγγαρία).
Μαθητές: Μηνύματα κάτω από θρανία – συσχέτιση με στείρωση (Ιατρικός Σύλλογος Αυστρίας).
6. Ο κίνδυνος παιδικής λευχαιμίας αυξημένος κατά 69% σε παιδιά ηλικίας < 15 ετών που ζουν σε αποστάσεις μέχρι τα 200 μέτρα από γραμμές υψηλής τάσης σε σύγκριση με παιδιά που ζουν σε αποστάσεις > 600 μέτρων (British Medical journal, 2005)
Οι HΑ αυξάνουν σημαντικά τα απλά και διπλά σπασίματα στο DNA. Oι ΗΑ επιφέρουν στο DNA το ίδιο είδος βλαβών που προκαλούν οι ιοντίζουσες ακτινοβολίες (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα REFLEX 2004).
• Η μη επιδιόρθωση των βλαβών του DNA, είναι γνωστό, μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση.
To Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας έδειξε (Epidemiology 15, 2004) ότι υπερδεκαετής χρήση παλιάς τεχνολογίας κινητού τηλεφώνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καλοήθους όγκου στο ακουστικό νεύρο (ακουστικό νευρίνωμα).
• To 2006 επιβεβαιώθηκαν στη Σουηδία (κινητά από 1981) τα προηγούμενα συμπεράσματα (Int. Arch. Occup. Environ. Health). Ο κίνδυνος δημιουργίας καρκίνου στον εγκέφαλο είναι αυξημένος από 1,7 –5,9 φορές.
• Φιλανδία. Υπερδεκαετής χρήση κινητού αυξάνει τον κίνδυνο γλοιώματος στην πλευρά του κεφαλιού στην οποία κρατούν τη συσκευή. Πρόγραμμα Interphone (Τα γλοιώματα προσβάλλουν έως 700 Έλληνες/χρόνο).
• Δανοί ερευνητές (2006) δεν διαπίστωσαν συσχέτιση ανάμεσα στον κίνδυνο καρκινογένεσης και τη χρήση κινητού τηλεφώνου.
Παγκόσμια έχουν εγκατασταθεί 1.600.000 Κεραίες: Καρκίνος, Νευροψυχιατρικές διαταραχές. Τι λένε διεθνείς Οργανισμοί
• Άτομα που ζούσαν σε αποστάσεις < 400 μέτρων από κεραίες επί 5 χρόνια παρουσίασαν αυξημένη συχνότητα καρκίνων (Eger et al 2004).
• Άτομα που ζούσαν επί 6 έτη σε αποστάσεις 10-400 μέτρων από συγκρότημα κεραιών παρουσίασαν αυξημένη συχνότητα νευροψυχιατρικών διαταραχών (διαταραχή μνήμης και ύπνου, εξάντληση, πονοκεφάλους, κατάθλιψη)  (NeuroTocicology 20006)
• H Διεθνής Επιτροπή για την Ηλεκτρομαγνητική Ασφάλεια (ICEMI) δέχεται (2006): Προκαλούνται βλάβες στην υγεία των ανθρώπων από την έκθεση σε ΗΑ, ακόμα και όταν αυτά είναι εντός των διεθνών (και ελληνικών) ορίων έκθεσης.
Π.Ο.Υ. Long term: There is no conclusive evidence that living near a mobile phone mast station causes adverse health effects” αν και το 80% των δημοσιεύσεων διαπιστώνει θετικά αποτελέσματα. Όμως, ακόμη και η Διεθνής Επιτροπή για την έρευνα στον Καρκίνο του Π.Ο.Υ. Fact Sheet No 263/2001. Οι Η.Α. θα πρέπει να θεωρηθούν δυνητικά καρκινογόνες για τα παιδιά.
• Επιτροπή Τοξικολογίας, Οικο/γίας και Περιβάλλοντος της Ε.Ε. (2006) προτείνει:
α) Ιδιαίτερη φροντίδα στη χρήση κινητών από παιδιά.
β) ΄Εκθεση σε Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία χαμηλών συχνοτήτων αυξάνει τον κίνδυνο της παιδικής λευχαιμίας.

Συμπεράσματα
1. Η αλληλεπίδραση της μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας με τη βιολογική ύλη είναι τόσο θερμική, όσο και χημική – βιολογική.
2. Η ελληνική νομοθεσία εφαρμόζει όρια σε επίπεδα 70% εκείνων που έχει προτείνει ο Π.O.Y. Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι δεν προστατεύεται η δημόσια υγεία από τους δυνητικούς κινδύνους των μη θερμικών βλαβών, της HA διότι: ΄Ερευνες αποδεικνύουν ότι – κατά περίπτωση - έχουμε βλαπτικές επιδράσεις στην υγεία και όταν η ένταση της ακτινοβολίας είναι μέσα στα επιτρεπόμενα όρια έκθεσης.
3. Ιδιαίτερη φροντίδα σε Έγκυες, Άτομα που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν και Παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών.
3. Η χρήση κινητού τηλεφώνου επιβάλλει την τήρηση κανόνων ώστε να ελαττώνονται οι βλαπτικές επιπτώσεις. Επειδή το «κινητό» φυγείν αδύνατον, ας γνωρίζουμε τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ στον τρόπο χρήσης του.
5. Δεν είμαι εναντίον των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, γιατί αυτό θα σήμαινε πρακτικά την κατάργηση του συστήματος κινητής τηλεφωνίας. Υπάρχουν πλέον τεχνικές δυνατότητες εύρυθμης λειτουργίας της κινητής τηλεφωνίας, με ταυτόχρονη προστασία της υγείας των πολιτών.

Προτάσεις
Πολιτεία: Οι ζημιογόνες βιολογικές επιπτώσεις που προκαλούνται από έκθεση σε ΗΑ επιτάσσουν τη μείωση των ορίων επικινδυνότητας που ισχύουν στη χώρα μας, ώστε να υπάρχουν πραγματικά όρια ασφαλείας.
• Εταιρείες: Να λαμβάνουν πάντοτε τις νόμιμες άδειες πριν την εγκατάσταση και λειτουργία των κεραιών. Σχεδιασμό για την τοποθέτηση των κεραιών σε θέση ώστε να ελαχιστοποιείται η έκθεση των ανθρώπων στην ακτινοβολία.
Πολιτεία/Εταιρείες/Αυτοδιοίκηση: Ας προτείνουν να εφαρμοστούν τα όρια και οι συμφωνίες που ισχύουν στο Παρίσι (Χάρτα Παρισιού 2003) ή την Ιταλία ή το Salzburg της Αυστρίας (1998) για την τοποθέτηση των κεραιών.

Επίλογος
΄Ελληνες πολίτες - Γονείς:
• Φροντίστε να ενημερωθείτε.
• Κάντε χρήση και όχι κατάχρηση της ηλεκτρομαγνητικής τεχνολογίας. Συνιστάται η “συνετή χρήση της τεχνολογίας”
• Προστατεύεται την τσέπη και την υγεία σας,  καθώς και των παιδιών σας.
Ολόκληρη την ενδιαφέρουσα εισήγηση του καθηγητή κ.Κων.Τριανταφυλλίδη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.