Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Αποκάλυψη της ΕΕΤΤ: "Η ακτινοβολία που δέχονται όσοι βρίσκονται στο ίδιο ύψος με τις κεραίες, είναι πολλαπλά μεγαλύτερη"

Όταν οι κατοικίες ή οι υπόλοιποι χώροι βρίσκονται δίπλα σε Σταθμούς Βάσης Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας και κυρίως, στο ίδιο ύψος με τις κεραίες αυτές, τότε η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που δέχεται κανείς, είναι πολλές φορές μεγαλύτερη από την ακτινοβολία στο έδαφος, όπως αναφέρεται ρητά σε επίσημο κείμενο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Στο κείμενο αυτό υπό τον τίτλο «Συχνές ερωτήσεις για την κινητή τηλεφωνία» και σε απάντηση στο ερώτημα αν είναι επιβλαβής για την υγεία η ακτινοβολία των σταθμών βάσης της κινητής τηλεφωνίας, η ΕΕΤΤ αναφέρει: «Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ΡΣ που εκπέμπονται από τις κεραίες των σταθμών βάσης διαδίδονται στον ελεύθερο χώρο. Όπως σε κάθε περίπτωση διάδοσης ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια μειώνεται δραστικά με την απομάκρυνση από την κεραία. Συνεπώς, τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ΡΣ στο έδαφος είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά κοντά στην κεραία ή στο υψομετρικό επίπεδο της κεραίας».
Επομένως, και δεδομένου ότι ο Σταθμός Βάσης Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας που εγκατέστησε πρόσφατα η Cosmote σε ταράτσα διόροφης οικοδομής επί της οδού Ρήγα Φερραίου της Νέας Μηχανιώνας, όσοι βρίσκονται σε ισοϋψές σημείο απέναντι από την κεραία, δέχονται πολλαπλά ισχυρότερη δόση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τους συνανθρώπους τους που διαμένουν σε ισόγεια ή βρίσκονται στο έδαφος. Και ποιοι είναι αυτοί που έχουν κατάφατσα τις καμουφλαρισμένες κεραίες του συστήματος της Cosmote; Είναι όσοι διαμένουν στο δεύτερο όροφο μονοκατοικιών, σε μεγάλη απόσταση από το Σταθμό Βάσης, αλλά και οι μαθητές του Λυκείου της Νέας Μηχανιώνας, καθώς οι τάξεις στις οποίες  κάνουν μαθήματα, είναι στον επάνω όροφο του κτιρίου.
Όπως συγκεκριμένα υπογραμμίζει η ΕΕΤΤ: «Σε περιπτώσεις όπου κεραίες σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας είναι ισοϋψείς προς τα γειτονικά κτίρια, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μετρήσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε όλες τις θέσεις των γειτονικών κτιρίων όπου δυνατή η πρόσβαση του γενικού πληθυσμού».
Αντιθέτως, ο ιδιοκτήτης της οικοδομής στην οποία στήθηκε ο καμουφλαρισμένος Σταθμός Βάσης Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας, έναντι ενοικίου κάποιων χιλιάδων ευρώ, δεν διατρέχει τον παραμικρό κίνδυνο από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, καθώς σύμφωνα με τις επισημάνσεις της ΕΕΤΤ: «Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, δεν ακτινοβολούν κατά την κατακόρυφη διεύθυνση. Η στέγη του κτιρίου απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας. Συνήθως, μία στέγη αναμένεται να μειώσει την ισχύ του σήματος κατά 5 με 10 φορές ή και ακόμη περισσότερο στην περίπτωση ενισχυμένου τσιμέντου ή μεταλλικής στέγης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.