Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

«Ο μπαμπάς έκανε τα ρουσφέτια και τώρα ο γιός απολύει»

«Ο μπαμπάς έκανε τα ρουσφέτια και τώρα ο γιός απολύει», γράφει εύστοχα αναφερόμενη στην οικογένεια Μητσοτάκη η βρετανική εφημερίδα Financial Times με τίτλο «Το ελληνικό δημόσιο κόβει τους δεσμούς του με το παρελθόν», σημειώνοντας ότι μετά το πέρας της προθεσμίας στις 30 Ιουνίου, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο της Kerin Hope «οι αντιστάσεις στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα χτυπήσουν το πελατειακό κράτος, παραμένουν δυνατές. Τη Δευτέρα περισσότεροι από 200 δήμαρχοι σε ολόκληρη την χώρα έκλεισαν τις δημοτικές υπηρεσίες μαζί και τα απορριμματοφόρα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά των απολύσεων», ενώ αναφέρεται και στην πορεία που έχουν προγραμματίσει οι συνδικαλιστές του δημοσίου.
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα κάνει λόγο για τις αντιδράσεις που υπάρχουν τόσο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ και δεν διστάζει να «καρφώσει» τα δύο κόμματα για την σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, δηλώνοντας: «Το μέτρο έχει εξοργίσει τους νομοθέτες τόσο στην κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση κομμάτων συνεργασίας, στα οποία πολλοί βασίζονται στα ρουσφέτια -να κάνουν δηλαδή πολιτικές χάρες- για τους ψηφοφόρους τους, προκειμένου να επανεκλεγούν». Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως οι Financial Times αναφέρονται στα πολιτικά «χατίρια» για τα οποία κατηγορούν την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γράφοντας με λατινικούς χαρακτήρες την λέξη ρουσφέτια (rousfetia στο κείμενο).
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι καταλαβαίνουν πως «το παιχνίδι τελείωσε», με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του 24χρονου Πάρη, ενός δημοτικού αστυνομικού ο οποίος μίλησε στους Financial Times και δήλωσε πως περιμένει να απολυθεί. Ο Πάρις που όπως δήλωσε ο ίδιος παράτησε το Λύκειο, μπήκε στη δημοτική Αστυνομία χάρη σε μια οικογενειακή «διασύνδεση» με έναν πρώην δήμαρχο. «Ανθρωποι σαν και εμένα που μπήκαν από την ''πίσω πόρτα'' δεν έχουν κάποια σπουδαία ευκαιρία να κερδίσουν μια μετάταξη στην κινητικότητα, ακόμη και εάν ξέρω πως οι γονείς μου θα χρησιμοποιήσουν όλη τους την επιρροή για να ''σώσουν το τομάρι μου''», δηλώνει.
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα επισημαίνει πως το «ταμπού» των απολύσεων στο δημόσιο έσπασε πλέον, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα το άρθρο επιτίθεται και στον πατέρα του υπουργού, τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη λέγοντας: «Ο γιος ενός πρώην πρωθυπουργού ο οποίος είναι γνωστό ότι έκανε χιλιάδες προσλήψεις- ρουσφέτια κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θέλει να ''σπάσει τους δεσμούς με το παρελθόν''».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.