Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Λεηλατούνται οι ψήφοι της "Συμπολιτείας" προς όφελος των πρώτων

Η αναλογία του αριθμού των ψήφων που παίρνει κάθε παράταξη, η οποία έλαβε μέρος στις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαίου 2014 στο δήμο Θερμαϊκού, σε σύγκριση με τον αριθμό των εδρών που λαμβάνει στο δημοτικό συμβούλιο, δείχνει πόσο άδικο και αντιδημοκρατικό, είναι το ισχύον εκλογικό σύστημα. Δεδομένου ότι ενώ κάθε δημοτικός σύμβουλος από τις πρώτες δύο παρατάξεις εκλέγεται με 500-600 ψήφους κατά μέσο όρο, για τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» που ήρθε τρίτη κατά σειρά, η κάθε έδρα που έλαβε, αντιστοιχεί σε 1.361 ψήφους, δηλαδή αριθμός τριπλάσιος !!.

Αυτό προκύπτει αν διαιρέσει κανείς τις 4.083 ψήφους που έλαβε η «Συμπολιτεία» με τις τρεις μόνο έδρες που καταλαμβάνει στο δημοτικό συμβούλιο.

Πρόκειται για ένα σύστημα βαθιά αντιδημοκρατικό, που λεηλατεί στην κυριολεξία τις ψήφους των μικρών συνδυασμών προς όφελος των ισχυρών. Γιαυτό και ένα από τα θέματα που έβαλε η «Συμπολιτεία» στο πρόγραμμά της, αποφασισμένη να το υποστηρίξει ανεξαρτήτως τελικής κατάταξης, ήταν η καθιέρωση της απλής αναλογικής, προκειμένου να υπάρχει η σωστή αναλογική εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.