Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΠΕΔ: "Θα γίνει το δημοψήφισμα για το νερό ότι κι αν κάνουν"

«Το δημοψήφισμα για το νερό θα γίνει ό,τι κι αν κάνουν. Το θέλουμε όλοι, το θέλει και ο λαός στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε μετά το πέρας έκτακτης σύσκεψης ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης. Στη  σύσκεψη του προεδρείου της ΠΕΔ, συζητήθηκε η αντιμετώπιση του νομικού κωλύματος που υπήρξε με την χρήση των εκλογικών καταλόγων για το δημοψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. 

Όπως ανέφεραν οι δήμαρχοι, προκειμένου να ξεπεράσουν αυτό το κώλυμα θα χρησιμοποιηθούν τελικά τα δημοτολόγια και όχι κανονικοί εκλογικοί κατάλογοι.
Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν συλλήψεις με αυτήν την κίνηση, ο κ. Δανιηλίδης απάντησε: "Ας έρθουν να συλλάβουν τους δημάρχους και τους επιτηρητές από την Ευρώπη".
Νωρίτερα, είχε έρθει στα χέρια των δημάρχων εισαγγελική εντολή στην οποία αναφερόταν ότι οποιοσδήποτε χρησιμοποιήσει εκλογικούς καταλόγους χωρίς να είναι αρμόδιος για τις εκλογές, θα συλληφθεί.
Η κατάπτυστη ενέργεια του υπουργού Εσωτερικών
Νωρίτερα, είχαν δώσει έκτακτη συνέντευξη τύπου το προεδρείο της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και εκπρόσωποι του συντονιστικού φορέα «SOSτε το νερό» οι οποίοι είναι και οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος για την μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Με αφορμή την επιστολή του υπουργού εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, η οποία αναφέρει πως είναι παράνομο και δεν επιτρέπεται να τοποθετηθούν κάλπες για το δημοψήφισμα εντός των σχολικών συγκροτημάτων όπου θα διεξαχθούν οι εκλογές, οι Δήμαρχοι της κ. Μακεδονίας επιτέθηκαν στον υπουργό εσωτερικών για την κίνησή του αυτή.
«Κατάπτυστη και εξαιρετικά προσβλητική» χαρακτήρισε την επιστολή του Γιάννη Μιχελάκη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Οι δήμοι δεν είναι κάποιοι. Θα μπορούσε να κάνει μια χειρονομία καλής θέλησης και να βάλει κάλπες μέσα στα εκλογικά κέντρα. Αντιθέτως, δυσκολεύει τα πράγματα. Γιατί; Φοβάται να ακούσει την άποψη του κόσμου για την ΕΥΑΘ;» ανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης.
Τεράστιο πρόβλημα για τη δημοκρατία και μακριά από τα ευρωπαϊκά στάνταρντ χαρακτήρισαν την απόφαση του υπουργού εσωτερικών οι εκπρόσωποι 28 παρατηρητών από την Ευρώπη, οι οποίοι βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη για να υποστηρίξουν το δημοψήφισμα.
«Η παρέμβαση που έγινε εχθές το βράδυ από τον υπουργό εσωτερικών έτσι ώστε να προκληθούν εμπόδια και προβλήματα στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Από το πρωί είμαστε στα δικαστήρια και συμφωνήσαμε με τους αρμόδιους και τους εφόρους των εκλογών για τη Θεσσαλονίκη να μεταφερθούν οι κάλπες», δήλωσε στο thestival.gr ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης
Η απόφαση των διοργανωτών προκειμένου να υπερκεράσουν αυτό το εμπόδιο είναι να στηθούν οι κάλπες έξω από τα εκλογικά κέντρα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.