Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Πανηγυρικά αθώοι οι επτά Επανομίτες για τη διαμαρτυρία κατά της κεραίας

Οι έξι από τους επτά δικαζόμενους Επανομίτες μετά την έκδοση της αθωωτικής απόφασης
Πανηγυρικά αθώους, κήρυξε σήμερα το Δ΄Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης τους επτά αγωνιστές κατοίκους της Επανομής, που είχαν πρωτοστατήσει τον Ιανουάριο του 2014 στην ανάρτηση πανό, μέσα στο γήπεδο της "Αναγέννησης" Επανομής, διαμαρτυρόμενοι μαζί με δεκάδες ακόμη συμπατριώτες τους στην τοποθέτηση γιγάντιου πύργου κεραιών κινητής τηλεφωνίας, στο γήπεδο.

Φωτογραφία σε μεγέθυνση που επιδείχθηκε στο δικαστήριο και δείχνει την απόσταση της κεραίας από σπίτια και σχολεία
Την αθώωση των επτά Επανομιτών, είχε ζητήσει και ο εισαγγελέας της έδρας , Αναστάσιος Κεσίσης, ενώ η ικανοποίηση ήταν διάχυτη στο ακροατήριο που παρακολουθούσε τη δίκη όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Ανδρέας Αθηναίος εκφώνησε την απόφαση με την οποία οι επτά δικαζόμενοι αγωνιστές κηρύσσονταν αθώοι. 
Οι κατηγορούμενοι Αντώνης Παρταλιός, Γιώργος Τσόπουλος, Χρήστος Βρουλλής, Κώστας Λυκεσάς, Βασίλης Μαυροσκάς, Σάββας Πασχαλίδης και Στράτος Ιορδάνογλου, δικάζονταν με βάση την αστεία σε βάρος τους κατηγορία περί  δήθεν… παρακώλυσης αθλητικών αγώνων!

 
Το επίμαχο πανό την ώρα των συλλήψεων στις 12-1-2014
Πως έχει η υπόθεση

Το φθινόπωρο του 2013, η διοίκηση του αθλητικού συλλόγου «Αναγέννηση» Επανομής, χορήγησε άδεια στην εταιρία Cosmote, έναντι σοβαρού οικονομικού ανταλλάγματος, να εγκαταστήσει μέσα στο γήπεδο, που είναι ιδιοκτησίας της, μία γιγαντοκεραία κινητής τηλεφωνίας, ύψους 32 μέτρων, που στην ουσία αποτελεί ένα συγκρότημα 12 επιμέρους κεραιών, βομβαρδίζοντας με ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όχι μόνο τους αθλητές και τους θεατές του γηπέδου, αλλά επίσης τους μαθητές των παρακείμενων σχολείων καθώς και όλους τους κατοίκους της Επανομής.
Στις 12 Ιανουαρίου 2014, μέλη της Κίνησης Πολιτών Επανομής και άλλοι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα της «Αναγέννησης Επανομής» με τον Α.Ο. Καρδίας, για το πρωτάθλημα της Α1 ερασιτεχνικής κατηγορίας της ΕΠΣΜ, σηκώνοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κεραίας.  Το πανό έγραφε "φυτέψτε δέντρα και όχι κεραίες, πρώτα η ζωή μας, μετά τα λεφτά σας".
Ο διαιτητής, διέκοψε αναίτια τον αγώνα, πριν καν αυτός αρχίσει, ενώ η διοίκηση της «Αναγέννησης» κάλεσε τα ΜΑΤ που συνέλαβαν τους επτά από τους αγωνιζόμενους Επανομίτες. Οι οποίοι βρέθηκαν στο γήπεδο, προκειμένου να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί για ολόκληρη την περιοχή της Επανομής, η τοποθέτηση και λειτουργία του γιγάντιου πύργου κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που «βομβαρδίζει» νυχθημερόν τους κατοίκους της περιοχής με ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Οι επτά πολίτες κρατήθηκαν όλη τη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα Επανομής για να οδηγηθούν το πρωί της επόμενης μέρας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης προκειμένου να ληφθούν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα ως κοινών κακοποιών και να παραπεμφθούν σε δίκη, που οδήγησε σήμερα στη δικαίωσή τους.

Άσκοπη ήταν η κινητοποίηση των ΜΑΤ, όπως προέκυψε στο δικαστήριο
Οι απολογίες
Στις απολογίες τους οι έξι από τους δικαζόμενους Επανομίτες (καθώς ο Χρήστος Βρουλλής έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο εξωτερικό), χαρακτήρισαν ψευδή και ανυπόστατη την κατηγορία που διατυπώθηκε εναντίον τους, λέγοντας πως ήταν εντελώς ειρηνική η διαμαρτυρία τους και δεν χρειάζονταν ούτε η εμφάνιση των ΜΑΤ στο γήπεδο, αλλά ούτε και η διακοπή του αγώνα που θα μπορούσε κάλλιστα να αρχίσει με καθυστέρηση ενός τετάρτου της ώρας, όσο κράτησε η ανάρτηση του πανό και τα συνθήματα που φωνάχτηκαν.
"Ανησυχήσαμε έντονα βλέποντας να τοποθετείται αυτή η κεραία-μεγαθήριο των 32 μέτρων που σαρώνει με ακτινοβολία τα παιδιά μας", είπαν μερικοί από τους κατηγορούμενους, χαρακτηρίζοντας ως "κανόνι που βομβαρδίζει" τους μικρούς αθλητές αλλά και θεατές του γηπέδου, καθώς και ολόκληρης της γύρω περιοχής.
Άλλοι πάλι κατηγορούμενοι υπογράμμισαν στο δικαστήριο πως δεν υπήρξε καμία απολύτως προειδοποίηση από τα μεγάφωνα του γηπέδου ότι παρεμποδίζεται η ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, ενώ χαρακτηριστικό ήταν αυτό που ανέφεραν κάποιοι από τους δικαζόμενους αγωνιστές: "Αν θέλαμε να κάνουμε φασαρία και να προκαλέσουμε έκτροπα, δεν θα πηγαίναμε τη μέρα εκείνη στο γήπεδο με τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά μας".
Ως μάρτυρες υπεράσπισης εξετάστηκαν στο δικαστήριο ο γιατρός Θοδωρής Ζδούκος, πρώην δημοτικός σύμβουλος, καθώς επίσης και ο Αντώνης Ζαβέρκος, ενώ παρόντες στη δίκη, για συμπαράσταση στους επτά κατοίκους της Επανομής, ήταν ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, ο επικεφαλής της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού" Σπύρος Κουζινόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι ΘΟδωρής Τζέκος και Κώστας Βογιατζής, η εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού, Χριστίνα Δεληχρίστου κ.α..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.