Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Στερνό αντίο στον καθηγητή Αντώνιο - Αιμίλιο Ταχιάο

Κηδεύτηκε σήμερα το πρωί από τον μητροπολιτικό ναό Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, ο ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας και Γραμματείας των Σλαβικών Εκκλησιών της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Αντώνιος - Αιμίλιος Ταχιάος, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών .

Έχοντας τη χαρά να μας τιμά με τη φιλία του επί σαράντα περίπου χρόνια και την πολύτιμη εμπειρία των αγώνων του για την επιστροφή από τη Βουλγαρία των βυζαντικών κειμηλίων των Ιερών Μονών της Εικοσιφοίνισας Παγγαίου και του Τιμίου Προδρόμου Σερρών, θέλουμε να του απευθύνουμε κι εμείς τον ύστατο χαιρετισμό.
Ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Άθηνών, αλλοδαπό μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, ενώ είχε τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο της Ακαδημίας της Σλοβακίας.
"Δάσκαλο - πρότυπο", χαρακτήρισε τον εκλιπόντα, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Σκαλτσής και πρόσθεσε ότι ήταν σημαντικό τόσο το επιστημονικό, όσο και το κοινωνικό του έργο.
Στο επίκεντρο της επιστημονικής ενασχόλησης του Αντώνιου - Αιμίλιου Ταχιάου ήταν η επίδραση του Βυζαντίου στον κόσμο των Σλάβων και το έργο των Θεσσαλονικέων ιεραποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου.
 Μεταξύ άλλων, διατέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σλαβικών Μελετών, του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, καθώς και του Κέντρου Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Ανακοίνωση της ΔΕ Θεσσαλονίκης της ΝΔ
Εμβληματική προσωπικότητα της πνευματικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζει με ανακοίνωση της η Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, τον ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Αντώνιο-Αιμίλιο Ταχιάο, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επιστημονική συμβολή του εκλιπόντα, στην ανάδειξη του έργου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, των δύο εκ Θεσσαλονίκης, Ελλήνων φωτιστών των Σλάβων.
“ Όπως μας δίδαξε ο αείμνηστος καθηγητής, ήταν αυτοί οι Άγιοι, Κύριλλος και Μεθόδιος που μετέφεραν στους Σλάβους την αξία της ελληνικής παιδείας και της ορθόδοξης πνευματικότητας. Και μόνο γι’  αυτήν την επιστημονική συμβολή του, οι Θεσσαλονικείς θα είναι πάντα ευγνώμονες στον Αντώνιο-Αιμίλιο Ταχιάο”, καταλήγει η ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.