Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Τριήμερες εκδηλώσεις ΣΦΕΑ για την επέτειο του χουντικού πραξικοπήματος

Tριήμερες εκδηλώσεις στις 21-23 Απριλίου 2018 στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-1974, με τη συμμετοχή και την υποστήριξη δημόσιων και κοινωνικών φορέων, με τη συμπλήρωση 51 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και την επτάχρονη δικτατορία των συνταγματαρχών. 

Οι φετινές εκδηλώσεις του Συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη αφορούν στο καθεστώς της ασφυκτικής λογοκρισίας, προληπτικής και κατασταλτικής, που επέβαλε η δικτατορία του «γύψου» και του κιτς στον Τύπο, την Εκπαίδευση και σε κάθε εκδοχή πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής στη χώρα. Οι εκδηλώσεις του Σ.Φ.Ε.Α. στοχεύουν κατά κύριο λόγο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την πρόσληψή της από τη νέα γενιά. Απευθύνονται κυρίως στους μαθητές/τριες και φοιτητές/τριες,  που αποτελούν την πλειονότητα των επισκεπτών του Χώρου Μνήμης για την Αντιδικτατορική Αντίσταση, τον οποίο διαμόρφωσε ο Σ.Φ.Ε.Α 1967-1974, στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - πρώην ανακριτικό κολαστήριο της χουντικής ΚΥΠ.
Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν  η Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,  ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.  Ως χορηγοί επικοινωνίας συμπράττουν η ΕΡΤ3, η TV100 και ο ΟΑΣΘ.   
Στο πλαίσιο της ανάδειξης όλων των πτυχών φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης κατά την περίοδο της επτάχρονης τυραννίας  ο Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974 προγραμμάτισε:
1. Συναυλία (Σάββατο 21 Απριλίου 2018, 9 μ.μ.) με απαγορευμένα και λογοκριμένα από τη χούντα τραγούδια. Συμμετέχουν ο  Μανώλης Μητσιάς με το συγκρότημά του και οι  Παναγιώτης Καραδημήτρης, Ελισάβετ  Παπαθανασίου και Ελένη Μιχαλοπούλου. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο. 
2. Ημερίδα (Κυριακή 22 Απριλίου 2018, 10.45 π.μ.) για τη λογοκρισία την περίοδο της χούντας στον Τύπο και σε κάθε μορφή πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, με εισηγητές πανεπιστημιακούς – ιστορικούς και ζωντανές μαρτυρίες από  συγγραφείς, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες των οποίων λογοκρίθηκαν τα έργα τους και αρκετοί υπέστησαν συνέπειες από το καθεστώς. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. (Ακολουθεί συνημμένο πρόγραμμα της ημερίδας).
3. Προβολή ντοκιμαντέρ (Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, 7.30 μ.μ.) στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ (αίθουσα ‘’Παύλος Ζάννας’’) με τίτλο «Στοργή στο λαό» του Βασίλη Δούβλη, Είναι μια παραγωγή της τηλεόρασης της Βουλής, με άγνωστα ντοκουμέντα από τη λογοκρισία της χούντας στον κινηματογράφο.
Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη. Ειδικά  για τη συναυλία, η είσοδος θα γίνεται με αριθμημένες προσκλήσεις που θα διατίθενται με σειρά προτεραιότητας από το ταμείο του Βασιλικού Θεάτρου, από την Τρίτη 17 Απριλίου κατά τις ώρες λειτουργίας του. 
Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974 από τα μέλη  του Δ.Σ. στη Θεσσαλονίκη: Αδάμ Δράγα, τηλ. 6979484439, 2310-655661 και Χάρη Κουτσουρά, τηλ. 6983692474, 2310 781102.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.