Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Δικάζονται την Πέμπτη οι "επτά" της Επανομής για την Κεραία

Από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εκείνων των ημερών δίπλα στην γιγαντοκεραία
Δικάζονται αυτή την Πέμπτη 26 Απριλίου οι επτά αγωνιστές κάτοικοι της Επανομής για την παράσταση διαμαρτυρίας που είχαν πραγματοποιήσει πριν τέσσερα και πλέον χρόνια κατά της τοποθέτησης γιγαντοκεραίας κινητής τηλεφωνίας στο γήπεδο της “Αναγέννησης” Επανομής και της εκπεμπόμενης από αυτήν ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Για το θέμα αυτό, οι επτά δικαζόμενοι  αγωνιστές, μέλης της Κίνησης Πολιτών Επανομής, που είχε οργανώσει κι εκείνη τη διαμαρτυρία, αναφέρουν σε σημείωμά τους:
“Η δίκη και …ο αγώνας
Πέρασαν πάνω από τέσσερα χρόνια από την κινητοποίηση των κατοίκων της Επανομής για την απομάκρυνση της κεραίας του γηπέδου (12/1/2014). Την επόμενη Πέμπτη, (26/4/2018), δικαζόμαστε, για άλλη μια φορά, εμείς οι επτά συλληφθέντες στην διαδήλωση αυτή.
Κάνοντας έναν επιφανειακό απολογισμό θα μπορούσε κανείς να πει ότι τζάμπα πήγε ο αγώνας αφού δεν έφερε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, ούτε και ο δήμος είχε κάποιο αποτέλεσμα με τις διαπραγματεύσεις του, η κεραία παραμένει στη θέση της και ο κόσμος έπαψε να ασχολείται…
Μια πιο προσεκτική και διεισδυτική ματιά όμως στα γεγονότα θα εκτιμούσε την πραγματικότητα διαφορετικά. Καταρχήν κανένας αγώνας και καμιά κινητοποίηση πολιτών δεν χάνει σε σημαντικότητα με την πάροδο του χρόνου…Αντίθετα αφήνει το αποτύπωμά της στον χρόνο και στο τόπο και λειτουργεί είτε σαν παρακαταθήκη για τους νεότερους είτε διαμορφώνει μαζί με ανάλογους αγώνες σε διαφορετικά μέρη του τόπου αυτό που λέμε συλλογική συνείδηση για το συγκεκριμένο θέμα.
Μια άλλη εκτίμηση που προκύπτει από τα γεγονότα και τονίζει την σημασία του αγώνα είναι η αδιέξοδη κατάληξη των διαπραγματεύσεων του δήμου με αυτές τις εταιρείες. Είναι φανερό ότι όταν πρόκειται να μειωθούν τα κέρδη αυτών των μεγαλοεταιρειών δεν είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν το παραμικρό, ακόμα και αν θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Όμως ούτε και ο κόσμος έπαψε να ασχολείται με το θέμα των κεραιών. Οι κίνδυνοι από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας αρχίζουν να δημιουργούν εστίες διαμαρτυρίας και διαδηλώσεων όχι μόνο σε γειτονιές πια, αλλά σε κοινότητες και δήμους. Αυτή η κινηματική κοινωνική πίεση θα αναγκάσει τελικά και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να συμμορφωθούν με την απομάκρυνση αυτών των ισχυρών κεραιών αλλά και την νομοθετική εξουσία να αντικαταστήσει τη σημερινή απαράδεκτη νομοθεσία για αυτές τις κεραίες. Μέχρι τότε, θα γίνονται συλλήψεις «αντιδραστικών» θα τους τραβολογούν στα κρατητήρια και στις δικαστικές αίθουσες έως ότου, κάποια στιγμή, να μην τους χωρούν ούτε τα κρατητήρια ούτε και οι αίθουσες δικαστηρίων. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, και όχι μόνο για τις κεραίες, τίποτα δεν μας χαρίζεται, αλλά αντίθετα ισχύει το παλιό σύνθημα: Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.