Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Να υπάρξει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα σκουπίδια στο Θερμαϊκό

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Περάσαμε το Πάσχα όμορφα κι ωραία, εδώ στο δήμο Θερμαϊκού, πλημμυρισμένοι στην κυριολεξία, και στα οκτώ δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου, στα σκουπίδια. Άντε, είπαμε, χρονιάρες μέρες είναι, ίσως φταίνε οι αργίες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, γιαυτό και δεν μαζεύονται τα σκουπίδια και οι καινούργιοι κάδοι απορριμμάτων, για την  προμήθεια των οποίων πανηγύριζε η δημοτική μας αρχή με διθυραμβικές ανακοινώσεις, ξεχειλίζουν από τα απορρίμματα.



Και, καλά εμείς οι δημότες, που για την υποτιθέμενη αποκομιδή των αποριμμάτων και για την επίσης υποτιθέμενη καλή λειτουργία του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, πληρώνουμε τα ακριβότερα δημοτικά τέλη σε όλη την Ελλάδα, ας πούμε ότι συνηθίσαμε αυτή την κατάσταση, δεδομένου ότι "κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια" των σκουπιδιών. Με τους χιλιάδες επισκέπτες όμως του Δήμου μας, που, λόγω και του καλού καιρού,  πλημμύρισαν τα παραθαλάσσια σημεία του Δήμου μας, για να λιαστούν, να κάνουν τον περίπατό τους και να απολαύσουν τον καφέ ή το ουζάκι τους στα μαγαζιά της περιοχής, να τους αναγκάζουμε κι αυτούς να αντικρύζουν τα βουνά των σκουπιδιών και να κρατάνε τη μύτη τους από τη βρώμα και τη δυσοσμία. Κι έτσι, αντί να διαφημίσουμε το Δήμο Θερμαϊκού, να τον δυσφημούμε με τον χειρότερο τρόπο. Μάλιστα δε, όλα αυτά, την ώρα που κοκορευόμαστε ότι πασχίζουμε για την... "τουριστική ανάπτυξη".
Πέρασε το Πάσχα, είπαμε ότι θα απαλλαγούμε από το σκουπιδομάνι, αλλά δυστυχώς η κατάσταση με την αποκομιδή των απορριμμάτων παραμένει η ίδια. Και πως άραγε να βελτιωθεί, όταν η δημοτική αρχή όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε το παραμικρό για την προμήθεια των σκουπιδιάρικων που απαιτούνταν και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Και σήμερα, πριοσπαθεί να καθαρίσει ολόκληρο το Δήμο με τέσσερα μόνο μισθωμένα αποριμματοφόρα και με ελάχιστους, μετρημένους στα δάχτυλα, εργάτες καθαριότητας.
Δυστυχώς, για όλη αυτή την κατάσταση, δεν βρέθηκε ούτε ένας από τη δημοτική αρχή που να υποβάλει παραίτηση για λόγους ευθιξίας ή έστω να ζητήσει συγνώμη από τους πολίτες. Κι εμείς με τρόμο αναρωτιόμαστε το τι θα γίνει τώρα, που σιγά-σιγά, καθώς θα μπούμε στο καλοκαίρι, θα πλημμυρίσει και πάλι ο Δήμος Θερμαϊκού από επισκέπτες, που θα τους αναγκάζουμε να συμβιώνουν με τα σκουπίδια. Έχει κάποιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης γιαυτό η δημοτική αρχή του κ. Μαυρομάτη; Κάποιο προγραμματισμό; Πολύ αμφιβάλουμε.
Η κατάσταση με τη διαχείριση αυτού του τόσο σοβαρού θέματος, που καθιστά το δήμο Θερμαϊκού σε "Σκουπιδούπολη", έφτασε πλέον σε οριακό σημείο. Και καθώς η διοίκηση του Δήμου αποδείχθηκε τόσο αναποτελεσματική σ΄αυτό τον τομέα, νομίζουμε ότι απαιτείται άμεσα αλλαγή πολιτικής και τακτικής στο θέμα των απορριμμάτων. Γιαυτό και θεωρούμε πως άμεσα, αύριο κιόλας, ο δήμαρχος Θερμαϊκού θα πρέπει να συγκαλέσει διαπαραταξιακή επιτροπή των επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να εκπονηθεί από κοινού ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ώστε να ξεβρωμίσει επιτέλους ο τόπος. Καθώς θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι σε τέτοια ζητήματα, όπως αυτό της καθαριότητας και της αποφυγής προβλημάτων που απειλούν τη δημόσια υγεία, δεν χωρούν εγωϊσμοί, μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες και λογικές αυθεντίας. Όσοι δεν το καταλάβουν αυτό έγκαιρα, τότε... "κακό του κεφαλιού τους" όπως λέει ο λαός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.