Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια διακοπής της υδροδότησης θα ζητήσει η ΕΥΑΘ

Τεχνική πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της ολικής θραύσης στον κεντρικό αγωγό της ΕΥΑΘ ΑΕ, που προκάλεσε διακοπή διαρκείας στην υδροδότηση της πόλης της Θεσσαλονίκης, θα ζητήσει -πιθανώς από το Τεχνικό Επιμελητήριο- η εταιρεία, ενώ οι εμπειρογνώμονες θα κληθούν να αποφανθούν και για το αν ο τρόπος επισκευής ήταν ο ενδεδειγμένος υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες. Τα παραπάνω επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), Γιάννης Κρεστενίτης, ο οποίος σημείωσε, ωστόσο, ότι το βέβαιο είναι πως η βλάβη δεν οφειλόταν σε λανθασμένους υδραυλικούς χειρισμούς, όπως είχε συμβεί σε αντίστοιχα περιστατικά του 1986, του 1994 και του 2004.

Ο κ. Κρεστενίτης γνωστοποίησε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα συζητηθούν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μέτρα ελάφρυνσης των καταναλωτών, αλλά και ενίσχυσης κοινωνικών δομών, σχολείων και νοσοκομείων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν πιθανή νέα έλλειψη νερού. Υποστήριξε ακόμη ότι κατά τις ημέρες της έλλειψης νερού (καθώς το νερό που στερήθηκε η πόλη λόγω της βλάβης ανερχόταν στο 1/3 της συνολικής συνήθους εαρινής κατανάλωσης), η ΕΥΑΘ προσπάθησε να κάνει δίκαιη κατανομή της τροφοδοσίας "χωρίς πολιτική διαχείριση", με βάση μόνο τα τεχνικά κι επιστημονικά κριτήρια.
Στο μεταξύ, κατά τον κ. Κρεστενίτη, εντός του 2018 αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τη φάση Α2 του έργου επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα, η οποία θα δημιουργήσει μια σημαντική δικλείδα ασφαλείας στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης (σ.σ. τα τεύχη δημοπράτησης είναι υπό σύνταξη). Το εν λόγω έργο έχει πάντως διάρκεια κατασκευής 24 μηνών, μαζί με τη δοκιμαστική λειτουργία και μόνο μετά ξεκινά η περίοδος της αποδοτικής λειτουργίας, κάτι που σημαίνει ότι οι Θεσσαλονικείς θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια για να απολαύσουν τα οφέλη μιας πιο μόνιμης και ασφαλούς λύσης στην τροφοδοσία της πόλης.
Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο που επελέγη για την αποκατάσταση του προβλήματος που προέκυψε με την ολική θραύση του κεντρικού αγωγού, ο κ. Κρεστενίτης απάντησε ότι, σε αντίθεση με όσα εναλλακτικά σενάρια έχουν ακουστεί -π.χ., ότι θα ήταν δυνατή η τοποθέτηση πλαστικών αγωγών ή η επισκευή με ρητίνες- η μοναδική ενδεικνυόμενη λύση ήταν η τοποθέτηση χαλύβδινου τμήματος έξι μέτρων και της σχετικής συνδεσμολογίας.
Πλέον πάντως, η τροφοδοσία της πόλης γίνεται από το σύνολο της διαθέσιμης παροχής του Αλιάκμονα, της Αραβησού και μιας δέσμης γεωτρήσεων, "σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει πλήρως το σύστημα". Τελευταία ενεργοποιήθηκε η δεξαμενή Πυλαίας-Χορτιάτη, από την οποία τροφοδοτείται το Πανόραμα.
Ο κ. Κρεστενίτης, εξ ονόματος και των υπόλοιπων μελών της διοίκησης της ΕΥΑΘ, ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των πολιτών. Υπενθύμισε δε ότι η βλάβη συνέβη στον κεντρικό αγωγό που φέρνει νερό από την Αραβησό, έναν αγωγό διαμέτρου 1,65 μέτρων και μήκους 55 χλμ., που ετέθη σε λειτουργία το 1978.  Μέχρι σήμερα, αντίστοιχες βλάβες έχει υποστεί ο αγωγός πέντε φορές, κατά τα έτη 1983, 1986, 1994, 2004 και 2018, ενώ φέτος και το 1983 οι βλάβες ήταν "τυχαίες" και δεν οφείλονταν σε υδραυλικούς χειρισμούς, όπως τις υπόλοιπες τρεις φορές._
 

Τα έργα της "επόμενης μέρας" μετά τη διακοπή υδροδότησης στην πόλη
Εντός του 2018 σχεδιάζεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για το έργο επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα, το οποίο θα δημιουργήσει μια σημαντική δικλείδα ασφαλείας στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης. Για τη χρηματοδότηση του έργου, η Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) έχει υποβάλλει αίτηση ένταξης στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά αν αυτή δεν ευοδωθεί, τότε θα εξετάσει το ενδεχόμενο εκτέλεσής του με ίδια κεφάλαια ή θα αναζητήσει πόρους για να το υλοποιήσει, όπως επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Γιάννης Κρεστενίτης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη διακοπή διαρκείας στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης.
Το εν λόγω έργο (φάση Α2) έχει πάντως διάρκεια κατασκευής 24 μηνών, μαζί με τη δοκιμαστική λειτουργία και μόνο μετά ξεκινά η περίοδος της αποδοτικής λειτουργίας, κάτι που σημαίνει ότι -από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί ο ανάδοχος- οι Θεσσαλονικείς θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια για να απολαύσουν τα οφέλη μιας πιο μόνιμης και ασφαλούς λύσης στην τροφοδοσία της πόλης. Ο κ. Κρεστενίτης διευκρίνισε πάντως ότι καθότι πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό, δεν αποκλείεται να υπάρξουν καθυστερήσεις ή ενστάσεις, που μοιραία θα επιμηκύνουν την περίοδο αναμονής.


Η φάση Α2 της εγκατάστασης επεξεργασίας και ο συνδετήριος αγωγός

Παρουσιάζοντας δε, το ιστορικό του έργου και τους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησής του, επισήμανε: "Η λεγόμενη φάση Α2 της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού είναι ένα έργο που μελετήθηκε πριν από το 2011 (...) Προκηρύχθηκε η μελέτη του το 2012, έγινε ο διαγωνισμός, υπήρξε προσωρινός μειοδότης, αλλά το έργο ποτέ δεν ανατέθηκε και απεντάχθηκε τελικά και επίσημα το καλοκαίρι του 2014. Εμείς, η παρούσα διοίκηση, εγκρίναμε το διαχειριστικό σχέδιο διανομής νερού στην πόλη, το εντάξαμε στο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας και ζητήσαμε και πετύχαμε να μας παραχωρηθεί η παλιά μελέτη για την εγκατάσταση, την οποία και πήραμε τον Μάρτιο του 2017. Για να γίνει όμως η υλοποίηση, η κατασκευή του έργου δηλαδή, έπρεπε να επικαιροποιηθεί η μελέτη (...), κάτι που ολοκληρώθηκε στα τέλη 2017 (...) Εκείνη τη στιγμή υπήρχε προκήρυξη από το ΠΕΠ Κ.Μακεδονίας για την ενίσχυση δικτύων ύδρευσης κι επιλέχθηκε να υποβληθεί αίτηση εκεί. Η προθεσμία ήταν 14/3 και όντως την καταθέσαμε (...) Υποθέτω ότι εντός του Απριλίου ή Μαΐου θα υπάρξουν αποφάσεις. Παράλληλα όμως η εταιρεία επεξεργάζεται σχέδιο για να χρηματοδοτήσει η ίδια το έργο, γιατί μπορεί από το ΠΕΠ, με βάση τα κριτήριά του, να κριθεί ότι δεν πληροί τις προδιαγραφές η συγκεκριμένη μελέτη ή ο συγκεκριμένος σκοπός του έργου".
Πρόσθεσε ότι η λύση αυτή θα βοηθήσει να μην εμφανιστούν ξανά προβλήματα έλλειψης νερού σαν αυτό που έζησε η Θεσσαλονίκη, ενώ όταν ξεκινήσει η τροφοδοσία από τον Αλιάκμονα είναι προφανές ότι θα πρέπει να γίνει ολική συντήρηση του αγωγού της Αραβησού, "καθώς αν δεν βρεθεί η ποσότητα που φέρνει η Αραβησός, τουλάχιστον τα 80.000 κυβικά ημερησίως, δεν είναι δυνατόν ο αγωγός αυτός να σταματήσει να λειτουργεί (για να γίνουν εργασίες συντήρησης)".
Ο κ. Κρεστενίτης ανέφερε ακόμη ότι η εταιρεία έχει σχεδιάσει και κατασκευάζει έναν αγωγό μήκους 500 μέτρων, που είναι διασυνδετήριος των δύο υδραγωγείων, της Αραβησού και του Αλιάκμονα, στην οδό Λαγκαδά. Ο αγωγός αυτός έπρεπε θεωρητικά να ολοκληρωθεί σε δύο-τρεις μήνες, "αλλά κράτησε πάνω από 1,5 χρόνο λόγω των αρχαιολογικών εργασιών. Αν είχαμε αυτόν τον αγωγό τελειωμένο, είναι πιθανόν -σίγουρο μάλλον- ότι θα υπήρχε πολύ πιο εύκολη και γρήγορη κατανομή του νερού από το ένα υδραγωγείο στο άλλο, κάτι πολύ σημαντικό, γιατί η πόλη έχει φτιαχθεί για να έχει νερό από δύο διαφορετικά υδραγωγεία".


Περί συνεργασίας, συντονισμού και ενδεχομένου παραίτησης

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε ότι για τα αίτια του προβλήματος θα πραγματοποιηθεί τεχνική πραγματογνωμοσύνη, ενώ γνωστοποίησε ότι θα συζητηθούν μέτρα ελάφρυνσης των καταναλωτών και ενίσχυσης κοινωνικών δομών (βλ. προηγούμενο τηλεγράφημα για το θέμα), ο κ. Κρεστενίτης επισήμανε ακόμη ότι, επειδή δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας βλάβης στον ίδιο αγωγό, θα πρέπει να γίνει ευρύτερος σχεδιασμός και συντονισμός, σε συνεννόηση με τους δήμους και την περιφέρεια, ώστε να ενταχθούν κι άλλοι στην "ομάδα" αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων. "Τη διακοπή τη χειρίστηκε η ΕΥΑΘ, γιατί ήταν ένα καθαρά τεχνικό πρόβλημα" εξήγησε.
Ερωτηθείς αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο παραίτησής του από τη θέση του, ο κ. Κρεστενίτης ξεκαθάρισε: "Αν με την παραίτησή μου έλυνα το πρόβλημα υδροδότησης θα το είχα κάνει από την πρώτη στιγμή". Πρόσθεσε δε, ότι ο ίδιος ήταν παρών στα καθήκοντά του καθόλη τη διάρκεια του προβλήματος, ενημερώνοντας το κοινό και την πολιτική ηγεσία. Διευκρίνισε ακόμη ότι η επισκευή της βλάβης έγινε από προσωπικό της ΕΥΑΘ ΑΕ, ενώ εξωτερικός πάροχος πρόσφερε απλά τα χωματουργικά μηχανήματα και τον γερανό για τις εργασίες.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο διευθυντής Δικτύου της ΕΥΑΘ και Εγκαταστάσεων Ύδρευσης της ΕΥΑΘ, Λάζαρος Καμπουρίδης, σημείωσε ότι ένα υπόγειο δίκτυο αγωγών, όπως αυτό της ΕΥΑΘ, δεν είναι δυνατόν να συντηρηθεί προληπτικά χωρίς να διακοπεί η τροφοδοσία της πόλης με νερό. "Αυτός ο αγωγός είναι σκαμμένος στα δύο μέτρα. Θα πρέπει να ανοίξουμε σε μήκος 55 χιλιομέτρων κι αυτό μόνο για να τον δούμε εξωτερικά. Εσωτερικά θα έπρεπε να σταματήσει το δίκτυο" τόνισε και πρόσθεσε πως -δεδομένου ότι το δίκτυο παρακολουθείται σε επίπεδο πιέσεων στον αγωγό, στάθμης δεξαμενών και παροχής- πριν από το πρωί της περασμένης Τρίτης δεν υπήρξε καμία απολύτως ένδειξη διαρροής.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ερεπορτάζ της Αλεξάνδρας Γούτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.