Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Μελέτες για αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα

Στην αποτύπωση όλων των κτηρίων που βρίσκονται μέσα στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα έχουν προχωρήσει οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη οι δικηγόροι του δήμου ετοιμάζουν τις διοικητικές αποβολές για όλους τους καταληψίες μέσα στο χώρο. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η μελέτη για την περίφραξη όλου του πρώην στρατοπέδου και στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί άδεια από την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων.

Οι παραπάνω κινήσεις, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, είχαν προσδιοριστεί σε σύσκεψη που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή παραγόντων της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων, καθώς και της νομικής και αρχιτεκτονικής υπηρεσίας του δήμου. "Μετά από τα τρία αυτά βήματα, ο δήμος θα μπει στο στρατόπεδο για να πραγματοποιήσει τον καθαρισμό του και στη συνέχεια θα υπάρξει φύλαξη του χώρου. Επόμενος στόχος είναι κάποιες από τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ "Παρά θιν αλός", του Δήμου Καλαμαριάς, να γίνουν φέτος, στα τέλη Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου, στο κέντρο του πρώην στρατοπέδου, στο δασάκι του Κόδρα και τους κοιτώνες" προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω ενέργειες για την αξιοποίηση του στρατοπέδου, ο δήμαρχος αναφέρει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση εκπροσώπων των υπηρεσιών του δήμου με στελέχη της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων και του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να αποφασιστεί ποια κτίσματα θα παραμείνουν και ποια θα κατεδαφιστούν.
Στο μεταξύ, ο Δήμος Καλαμαριάς μελετά τις προβλέψεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη δημιουργία αστικού μητροπολιτικού πάρκου στην περιοχή, ενώ πρόκειται να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για όλο το στρατόπεδο. "Το σχέδιο αυτό θα καθορίσει και τις χρήσεις γης στα κτίρια, διαφορετικά οι σχετικές ενέργειες που θα ακολουθήσουν δεν μπορούν να ενταχθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ" προσθέτει ο κ. Μπακογλίδης.
Σημειώνεται, ότι τον περασμένο Ιανουάριο εγκρίθηκε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει την παραχώρηση, στο Δήμο Καλαμαριάς, της χρήσης των εκτάσεων ιδιοκτησίας του υπουργείου Οικονομικών, στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, για 99 χρόνια και χωρίς αντάλλαγμα. Συγκεκριμένα, παραχωρήθηκε, κατά χρήση, στο δήμο έκταση εμβαδού 203 περίπου στρεμμάτων, με στόχο την αξιοποίησή της με την ενσωμάτωσή της στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της πόλης, ως χώρου υπερτοπικού πρασίνου και αναψυχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.