Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Oίκος Fitch: "Υποβάθμιση όλων των Ευρωπαϊκών χωρών, εάν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ"


Ο οίκος αξιολόγησης, Fitch, προειδοποίησε πως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης κινδυνεύουν με υποβαθμίσεις σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ.

Όπως επισημαίνεται κοντά στον κίνδυνο της άμεσης υποβάθμισης βρίσκονται οι χώρες που έχουν ήδη αρνητικές προοπτικές αξιολόγησης όπως η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σλοβενία και το Βέλγιο. Ακόμη, ο οίκος αναφέρει πως οι επιπτώσεις για την Ευρωζώνη από μια ελληνική έξοδο είναι εξαιρετικά αβέβαιες και θα εξαρτηθούν από την ευρωπαϊκή απάντηση.
«Σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας (από το ευρώ), είτε ως αποτέλεσμα της τρέχουσας πολιτικής κρίσης ή αργότερα εάν η οικονομία αποτύχει να σταθεροποιηθεί, ο Fitch πιθανότατα θα τοποθετούσε το αξιόχρεο όλων των υπολοίπων κρατών της ζώνης του ευρώ σε αρνητική προοπτική καθώς θα επανεκτιμούσε τις συστημικές και τις συγκεκριμένες, ανά χώρα, συνέπειες της ελληνικής εξόδου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο οίκος στην ανακοίνωσή του.
Ο Fitch υποστηρίζει πως η εκλογή κυβέρνησης που δεν επιθυμεί ή αδυνατεί να τηρήσει το Μνημόνιο θα αυξήσει τον κίνδυνο η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και στο πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζει κρίσιμες τις επαναληπτικές εκλογές της Ελλάδας για την Eυρωζώνη.
Επίσης, ο οίκος επισημαίνει πως σε περίπτωση διεξαγωγής νέων εκλογών του Ιούνιο η λήψη μέτρων λιτότητας ύψους 5,5% του ΑΕΠ που πρέπει να πάρει η Ελλάδα τον επόμενο μήνα καθίσταται αμφίβολη. Ακόμη, τονίζεται πως η τρόικα εμφανίζεται απρόθυμη να δεχτεί οποιαδήποτε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος από την Ελλάδας.
Τέλος, σημειώνεται πως η Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας στις 13 Μαρτίου, σε Β- με σταθερές προοπτικές μετά την ολοκλήρωση του PSI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.