Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Κοσμοπλημμύρα και φέτος για την Παναγία τη Μηχανιώτισσα

Κοσμοπλημμύρα και φέτος, από δεκάδες χιλιάδες πιστούς, που είχαν κατακλύσει όλους τους δρόμους της Νέας Μηχανιώνας,  κατά την περιφορά, το βράδυ της Παρασκευής,  της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας. Οι εκδηλώσεις για τα εννιάμερα της Παναγίας, ολοκληρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου, με το αρχιερατικό συλλείτουργο, που τελέστηκε  στον ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Μηχανιώνα.

Ένα αμέτρητο πλήθος, είχε πλημμυρίσει τους δρόμους τους δρόμους της μικρής πόλης, περιμένοντας υπομονετικά για να προσκυνήσει την εικόνα της Μεγαλόχαρης ή να περάσει κάτω από αυτή. 
Μεταξύ των επισήμων που ακολούθησαν την περιφορά της ιερής εικόνας, ήταν ο απερχόμενος δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής, ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, οι βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου της Ν.Δ. και Σταυρούλα Ξουλίδου των ΑΝΕΛ, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κωστής Κούτουκας, η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νέας Μηχανιώνας Μαίρη Λιόλιου, η περιφερειακή σύμβουλος Ιωάννα Τζάκη και πολλοί δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, καθώς και δεκάδες χιλιάδες πιστών που είχαν συρρεύσει από το νομό Θεσσαλονίκης και άλλες περιοχές της χώρας, δημιουργώντας το αδιαχώρητο σε ολόκληρη τη Νέα Μηχανιώνα.

Το μέγα πλήθος
Το μέγα πλήθος των προσκυνητών που ήθελαν να περάσουν κάτω από τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μηχανιώτισσας, ξεκινούσε από την αρχή της οδού Πολυτεχνείου, στο ύψος του υπαίθριου θεάτρου, απλώνονταν σε όλο το μήκος της οδού Πολυτεχνείου και από εκεί, μέσω της οδού 28ης Οκτωβρίου, έφτανε μέχρι έξω από την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης.
Εκατοντάδες πιστών, ακολουθώντας μία παράδοση δεκαετιών, ξενύχτησαν για χάρη της Παναγίας της Μηχανιώτισσας, απλώνοντας κουβέρτες στον περίβολο του ναού, στους χώρους γύρω από το Καψαλάκειο Πολιτιστικό Κέντρο αλλά και στις νησίδες πρασίνου που υπάρχουν γύρω από την πλατεία του δημαρχείου.
Η Νέα Μηχανιώνα συνδέεται άρρηκτα με την Παναγία Φανερωμένη, στην οποία οφείλει και την μεγάλη φήμη της. Είναι ο νέος τόπος, τον οποίο «ύρετίσατο είς κατοικίαν έαυτής», όταν, μετά την φοβερή Μικρασιατική καταστροφή, οι ξεριζωμένοι Μηχανιώτες της Χερσονήσου της Κυζίκου εγκαταστήθηκαν, ως πρόσφυγες, εδώ, φέρνοντας μαζί τους ό,τι ποιο ιερό είχαν, την Αγία και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, η οποία ήταν γι΄αυτούς πάντοτε «έν ταίς θλίψεσι βοηθός» και «έν τοίς κινδύνοις ρύστις και προστάτις έν τοίς πειρατηρίοις».

Το προσκύνημα των πιστών στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μηχανιώτισσας, θα συνεχιστεί όλη την εβδομάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.