Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Ράγιζαν καρδιές στο ύστατο "χαίρε" προς τον Θανάση Παπατόλιο

Ράγιζαν οι καρδιές όταν οι δύο ιερείς που τελούσαν τη νεκρώσιμη ακολουθία του Θανάση Παπατόλιου, το πρωί της Παρασκευής, στον ιερό ναό της Οσίας Παρασκευής, στους Νέους Επιβάτες, άρχισαν να ψάλλουν το «Ὡς άνθος μαραίνεται, και ως όναρ παρέρχεται, και διαλύεται πας άνθρωπος (Σαν το λουλούδι μαραίνεται και σαν όνειρο φεύγει και διαλύεται κάθε άνθρωπος). Κι αυτό γιατί ήταν βαθύς ο πόνος και μεγάλο το πένθος για τον αγωνιστή που τόσο πρόωρα και τόσο άδικα έφυγε από τη ζωή  στην καλύτερη ηλικία της πρώτης ωριμότητας.

Πλήθος κόσμου, παρά την εργάσιμη ημέρα και ώρα, είχε συρρεύσει στην εκκλησία για να απευθύνει τον τελευταίο χαιρετισμό και να πει το τελευταίο «γεια χαρά» στον συντοπίτη, τον συναγωνιστή, το φίλο, τον σύντροφο Θανάση, τον «Σάκη» της παρέας, της πολιτιστικής δημιουργίας και των μαζικών προσπαθειών για μία καλύτερη ζωή.
Το «παρόν», έδωσαν μεταξύ των άλλων, ο απερχόμενος δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής, ο από 1ης Σεπτεμβρίου νεοεκλεγείς δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης, πολλά στελέχη και μέλη της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», της οποίας ο Θανάσης Παπατόλιος ήταν επίλεκτο μέλος της και υποψήφιός της δημοτικός σύμβουλος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ντίνα Μώραλη, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
Στο σύντομο επικήδειο λόγο που εκφώνησε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, υπογράμμισε ότι η μνήμη όλων για τον Θανάση Παπατόλιο θα μείνει άσβεστη, καθώς το παράδειγμά του, οι αξίες του, οι αγώνες του, τα μαθήματα ζωής και συμπεριφοράς που δίδαξε, θα αποτελούν πηγή έμπνευσης και φρονηματισμού για τους κατοίκους του Θερμαϊκού.
Όπως συγκεκριμένα ανέφερε στην ομιλία του:
«Είναι δύσκολο να βρει κανείς λόγια για να απευθύνει τον ύστατο χαιρετισμό στο Θανάση Παπατόλιο. Βαρύ το χρέος. Το ανέλαβα, για να τον ευχαριστήσω από μέρους των μελών και των φίλων της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», για τη μεγάλη τιμή που μας έκανε να είναι μαζί μας υποψήφιος, συναγωνιστής και συμμαχητής στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, λαμπρύνονται το ψηφοδέλτιό μας.
Κυρίως όμως θέλω να του εκφράσω την ευγνωμοσύνη όλων, πιστεύω, των κατοίκων του δήμου Θερμαϊκού, για τους μεγάλους, τους υπέροχους κοινωνικούς και πολιτικούς του αγώνες για το καλό αυτού του τόπου. Για τη δικαιοσύνη και την προκοπή. Για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, για τις νέες και τους νέους μας, ώστε να ξεφύγουν από τη μιζέρια, τη θολούρα, την ανεργία, την αβεβαιότητα που βιώνουν σήμερα.
Στους αγώνες αυτούς ο Θανάσης ήταν πάντα πρωτοπόρος. Μέσα από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Μέσα από τα κοινωνικά κινήματα, τους φορείς,  τις πολιτιστικές οργανώσεις της περιοχής. Μα πάνω απ΄ όλα, ήταν Άνθρωπος με Άλφα κεφαλαίο. Προσηνής, αγαπητός σε όλους, πάντα καταδεκτικός και ευπροσήγορος.
Είναι σκληρός και άδικος ο τόσο πρόωρος χαμός του. Τεράστια η απώλεια για τους δικούς του ανθρώπους, κυρίως για τη σύζυγο και τα πολυαγαπημένα του παιδιά. Εμείς όλοι θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τα μέλη της οικογένειάς του ότι δεν πρόκειται να τον ξεχάσουμε. Η σκέψη του θα μας εμπνέει, θα μας συντροφεύει μόνιμα. Θα μας εμπνέει, θα μας ενώνει και θα μας οδηγεί όπως και μέχρι σήμερα. Κι αυτή ίσως, είναι τούτη τη δύσκολη ώρα, η μόνη ελπίδα παρηγοριάς, γαλήνης και ανακούφισης στον δυσβάσταχτο πόνο.

Καλό σου ταξίδι, φίλε Θανάση. Να ξέρεις ότι εκεί μακριά που πας, η μνήμη σου θα μείνει άσβεστη. Το παράδειγμά σου, οι αξίες σου, οι αγώνες σου, τα μαθήματα ζωής και συμπεριφοράς που μας δίδαξες, θα μας συντροφεύουν. Θα μας εμπνέουν. Καλό σου ταξίδι».    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.