Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

O τραγέλαφος της εκποίησης κάμπινγκ και υγροβιότοπου Επανομής

του Τάσου Τασιούλα
Απίστευτο «μπάχαλο» αποκαλύπτεται με την απόφαση πώλησης έκτασης 3.210.155 τ.μ., από το ΤΑΙΠΕΔ, που περιλαμβάνει εκτός από το κάμπινγκ της Επανομής Θεσσαλονίκης (600 στρ.) και 2.600 στρ. υδροβιοτόπου, ο οποίος αποκαθίσταται με χρήματα της ΕΕ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας! Πρόκειται περί «τραγέλαφου», καθώς την ώρα που δαπανώνται μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος 1,5 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση του υδροβιοτόπου και την προστασία του περιβάλλοντος και των πουλιών, το ΤΑΙΠΕΔ τον πουλάει μαζί με το εγκαταλειμμένο κάμπινγκ, με πρόβλεψη για την ανέγερση ξενοδοχείου.

Το θέμα έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες τόσο από την τοπική Κίνηση Πολιτών Επανομής κι από δημοτικές παρατάξεις του δήμου Θερμαϊκού, όσο και από τον ίδιο τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος δηλώνει ότι ενημερώθηκε από δημοσιεύματα για το θέμα και επισημαίνει πως «θα μας βρουν απέναντί τους».
Το ΤΑΙΠΕΔ ιδιωτικοποιεί τρεις εκτάσεις στην Επανομή. Πρόκειται για το κατασκηνωτικό κέντρο των Ναυτοπροσκόπων (Τούμπα) έκτασης 35 στρ., για την περιοχή «Αγελαδάρικο» έκτασης 55 στρ. και για τα 3.210 στρ. του κάμπινγκ Επανομής και του υδροβιοτόπου στην περιοχή «Φανάρι».
Και μπορεί σήμερα ο δήμος Θερμαϊκού να διαμαρτύρεται για το «ξεπούλημα μιας περιβαλλοντικά προστατευόμενης περιοχής (δίκτυο NATURA 2000) και για αδιαφορία σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», όμως στα… ψιλά γράμματα φαίνονται και δικές του ευθύνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει απόφαση του ΣτΕ, που κατοχυρώνει τη συγκεκριμένη έκταση στο δήμο, πλην όμως δεν είναι σημερινή… Είναι από την εποχή που η έκταση ανήκε στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου. Η συγκεκριμένη απόφαση προέβλεπε ότι η έκταση μπορεί να επιστραφεί στο δήμο, αλλά αυτός πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα. Το τίμημα δεν καταβλήθηκε ποτέ, σύμφωνα με πληροφορίες, με αποτέλεσμα η έκταση να περάσει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ και πλέον να βγαίνει στο… σφυρί.
Οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνται «τσιμεντοποίηση» του χώρου. Η αλήθεια είναι επίσης ότι στις προβλεπόμενες από το ΤΑΙΠΕΔ χρήσεις για το χώρο υπάρχει και η ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας.
Το εξωφρενικό όμως είναι ότι για την ίδια έκταση δίνονται χρήματα από την ΕΕ, προκειμένου να αποκατασταθεί (όλη η λιμνοθάλασσα Επανομής, που περιλαμβάνει και τον υγροβιότοπο όπου χαρακτηριστικά γίνεται λόγος για απαγόρευση εισόδου οχημάτων κτλ.) και να προστατευθεί η πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το θέμα απασχόλησε και την προεκλογική εκστρατεία στο δήμο Θερμαϊκού, με έμφαση πάντως τότε στην ιδιωτικοποίηση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, που ήδη είχε βγει στον… αέρα από το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο νέος δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης, είχε επισημάνει ότι «θα διεκδικήσουμε την επιστροφή στο δήμο της έκτασης των 500 στρ. του κάμπινγκ Επανομής και άμεσα θα προτείνουμε διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρησή του για 25 χρόνια σε επενδυτή, που θα έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει πράσινο κάμπινγκ πέντε αστέρων με θεματικές ενότητες: πολιτιστικός, εκπαιδευτικός, αθλητικός τουρισμός, με έμφαση στον καταδυτικό και στην ελληνική μυθολογία, θαλάσσιος και οικολογικός τουρισμός. Στόχος είναι το κάμπινγκ να λειτουργεί όλο το χρόνο».
Ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε ξεκάθαρα αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση του υδροβιοτόπου, από τη στιγμή που ήδη εκτελούνται τα έργα στο πλαίσιο του προγράμματος «LIFE+ - Accolagoons» ειδικά για την περιοχή της λιμνοθάλασσας Επανομής και Αγγελοχωρίου.
Στο πρόγραμμα αναφέρεται ρητώς και το καθεστώς προστασίας της λιμνοθάλασσας Επανομής (Ειδική Ζώνη Διατήρησης, Ζώνη Ειδικής Προστασίας, Καταφύγιο Άγριας Ζωής). Η απόφαση έγκρισης των προστατευτικών παρεμβάσεων ελήφθη μάλιστα εδώ και ένα χρόνο (Ιούνιος 2013). Εκτός από τα έργα αποκατάστασης των λειτουργιών της λιμνοθάλασσας, γίνεται καθαρισμός από τα απορρίμματα (για χρόνια στην περιοχή υπήρξε ανεξέλεγκτη ρύπανση, όπως και εγκατάλειψη του κάμπινγκ για το οποίο σήμερα «κόπτονται» όλοι), φράγματα και αναβαθμοί στα ρέματα, παρατηρητήρια, περιμετρικός δρόμος για να μην μπαίνουν οχήματα στον υδροβιότοπο, ξύλινα περίπτερα πληροφόρησης, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και παρεμβάσεις για την προστασία της ορνιθοπανίδας και της βλάστησης του υδροβιοτόπου (αντιδράσεις υπήρχαν και υπάρχουν και για τη συγκεκριμένη παρέμβαση…).
Πάντως, αν η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει μαζί με το κάμπινγκ και τον υδροβιότοπο χαρακτηρίζεται σχεδόν από το σύνολο των τοπικών φορέων «εξωφρενική», δεν ισχύει το ίδιο και για το χώρο του κάμπινγκ.
Εξάλλου, είναι εγκαταλειμμένο (κουφάρι) εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια, παρότι οι εγκαταστάσεις του δεν έχουν απαξιωθεί. Ο δήμος το διεκδικούσε επί πολλά χρόνια κι όταν πέτυχε απόφαση του ΣτΕ δεν προχώρησε στο επόμενο βήμα. Πρόκειται για ένα χώρο με αρκετές υποδομές, που μπορεί να αναγεννηθεί και μάλιστα έχει δυναμικότητα 616 σκηνών – τροχόσπιτων και φιλοξενίας 1.100 ατόμων.
Η Κίνηση Πολιτών Επανομής, μαζί με φορείς, συλλογικότητες και δημοτικές παρατάξεις ετοιμάζει κινητοποιήσεις στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ και να εξαιρεθεί τουλάχιστον ο υδροβιότοπος. Σε αυτήν την προσπάθεια εκ των πραγμάτων θα έχει σύμμαχο και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αφού η τελευταία υλοποιεί τα προαναφερθέντα έργα προστασίας και αποκατάστασης της περιβαλλοντικά προστατευόμενης περιοχής.

 πηγή: Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.