Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Σήμερα Κυριακή η "υπερπανσέληνος" του Αυγούστου

Ένα υπέροχο θέαμα που θα σαγηνεύσει όλους, θα μας προσφέρει το Αυγουστιάτικο φεγγάρι, σήμερα Κυριακή 10 Αυγούστου, καθώς θα είναι λαμπρότερο του συνηθισμένου, μια και η Σελήνη αναμένεται να βρεθεί στη μικρότερη απόσταση από τη Γη κατά την τροχιά της. Έτσι ο ουρανός θα γεμίσει με το πιο μεγάλο και πιο φωτεινό φεγγάρι όλου του χρόνου. Η αυγουστιάτικη πανσέληνος ή αλλιώς «Υπερπανσέληνος» θα είναι η πιο κοντινή στην Γη.

Συγκεκριμένα, το αυγουστιάτικο φεγγάρι της Κυριακής, θα βρίσκεται 14% πιο κοντά στη Γη και θα είναι κατά 30% πιο φωτεινή σε σχέση με τις υπόλοιπες πανσελήνους του χρόνου.
Κάθε χρόνο εμφανίζονται τέσσερις με έξι… «υπερπανσέληνοι» και φέτος η πρώτη σημειώθηκε την πρώτη μέρα του έτους. Ακολούθησε μια δεύτερη στις 31 Ιανουαρίου, ενώ μετά από την εντυπωσιακή Πανσέληνο του Αυγούστου, θα σημειωθεί άλλη μία στις 9 Σεπτεμβρίου.
Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι η πανσέληνος αυτή θα συνοδευτεί και από μια εντυπωσιακή βροχή αστεριών, των Περσείδων.
Τα πεφταστέρια θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη ρομαντική διάθεση της πανσελήνου, όμως θα είναι ορατά σε σκοτεινές περιοχές και μακριά από το τεχνητό φως των πόλεων.
Κατά το περίγειο, όπως είναι ο επιστημονικός όρος του φαινομένου, η Σελήνη βρίσκεται 49.890 χλμ. πιο κοντά στη Γη. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει περίπου κάθε 13 μήνες αλλά δεν είναι πάντα ορατό.
Το Σάββατο, αντίθετα, λόγω της πανσελήνου το φεγγάρι θα είναι πιο λαμπρό κατά 14% έως 30% σε σχέση με το συνηθισμένο.
«Δεν θα νιώθετε ότι το φεγγάρι είναι μεγαλύτερο γιατί δεν υπάρχει σημείο αναφοράς προς σύγκριση αλλά σίγουρα θα το νιώσετε πιο φωτεινό» εξήγησε ο αστρονόμος Τόνι Μπέρεντσεν μιλώντας στο ABC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.